Compot de rubarba

share on:
Compot de rubarba
Compot de rubarba
Am dat o raita prin piata zilele trecute si am gasit rubarba. De mult n-am mai folosit rubarba in bucatarie, asa ca imaginati ce bucuroasa am fost. De cum am ajuns acasa, am curatat tulpinile si am facut un compot rapid, care e perfect pt zilele toride de vara!
Imi amintesc si acum ca in copilarie imi placea foarte mult sa beau acest compot facut de bunica. Eu insami alergam in gradina si verificam zilnic daca a mai crescut rubarba, ca sa o culeg si sa astept compotul si prajiturile (caci da, imi placeau si prajiturile simple cu bucatele acrisoare de rubarba). Dar astazi avem compot de rubarba in meniu…prajiturile vin mai tarziu 🙂
Reteta in sine este extrem de simpla. Necesita doar trei ingrediente:rubarba, apa si zahar. Gustul obtinut va fi unul dulce-acrisor, minunat si racoros.
Bineinteles ca, pe langa rubarba, mai puteti adauga si alte fructe, cum ar fi cateva capsuni, zmeura, sau fructe dulci (mere, pere, etc). Daca folositi fructele dulci, atunci va fi nevoie sa mai ajustati cantitatea de zahar, sau chiar sa-l eliminati cu totul.
Alte retete cu rubarba. Click pe poza pt reteta completa!

Compot de rubarba

Compot de rubarba

Ingrediente

Avem nevoie de:
-1 legatura rubarba (3-4 tulpini mari)
-2 l apa
-zahar, dupa gust (eu am pus la ochi, cca 100 grame)

Mod de preparare

  1. Se curata rubarba de invelisul rosu (se desface ca niste coarde elastice de pe tulpina). Acest invelis este mai dur si fibros, de aceea eu il indepartez.
  2. Se taie rubarba in bucatele si se pun la fiert cu apa si zaharul prevazut in reteta, pana cand aceasta se inmoaie (15 min in cazul meu).
  3. Si…gata!
  4. Eu prefer sa las compotul sa se raceasca bine, apoi il transfer in frigider. Mai ales in sezonul cald, este excelent  cu decor de lamaie si cuburi de gheata (optional). Uneori mai adaug si un fir de menta proaspata, tot ca decor.
  5. Sfat: daca nu va place aspectul bucatelelor de rubarba fiarta in compot, aveti la indemana 2 posibilitati: fie strecurati compotul (eu zic ca e pacat de fibrele acelea minunate), fie blenduiti putin compotul si veti obtine un soi de smoothie delicios.

Enjoy!

13 Comments

    1. multumesc, mandala! stii ca un compliment facut de o femeie este mult mai valoros decat cel facut de un barbat, pt ca femeile privesc totul cu un ochi mai critic! te pup!

  1. Pot sa bat toate pietele din oras si nu cred sa gasesc!Oare la supermarket as gasi?Nu am incercat nimic cu rubarba asta si tare sunt curioasa cum e…Pupici!

  2. Nici nu stiu cum arata,nu am vazut niciodata,asa ca nu-i cunosc gustul.Dar compotul arata tare bine.

    1. Eu mancam rubarba din gradina bunicii cand eram copil…imi placea asa cruda. De atunci am ramas cu amintirea aceasta si ori de cate ori o gasesc, o prepar cu placere.Mai mult am vazut-o prin Ardeal.

    1. Fetelor, rubarba se gaseste sub forma de tulpini (o sa pun o poza in postare), este acrisoara (plina de vitamina C), fibroasa si crocanta. Din ea se poate prepara compt, cum am facut eu, tarta delicioasa, prajituri de sezon, gem/dulceata, sirop etc.
      Iata ce zice „sfantul google”:
      Descriere

      Rubarba sau revent, pe numele ei stiintific Rheum rhabarbarum sau Rheum officinale, este de fapt o leguma folosita in preparatele culinare si in medicina.

      Rubarba este o planta care poate atinge, cu tot cu flori, pana la 2 metri inaltime. Tufa formata din frunze mari creste pana la 1 metru inaltime, in functie de varietate si tot cam atat masoara ca intindere.

  3. Cat de simplu e, eu am incercat in varianta cu capsuni,dar mai am in gradina si am sa incerc si varianta asta ca-mi aduce aminte de compoturile facute de bunica.

    1. ce fericita esti ca ai in gradina asa ceva! varianta cu capsuni n-am incercat-o…am facut doar jeleuri in aceasta combinatie!

  4. I pay a visit daily a few websites and sites to read posts, however this web site offers feature based posts.

    Take a look at my web page: diets that work fast

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: