Asul din maneca–nuci verzi murate

share on:
Asul din maneca--nuci verzi murate
Eu una recunosc ca prima data cand am auzit de nuci verzi murate, m-am uitat cam ciudat si m-am gandit „Oare ce-o mai fi si gaselnita asta?” Ma gandeam eu ca asa ceva nu s-a mai auzit prin partile noastre, desi debordam de nuci verzi, pe care le folosim cu precadere in dulceturi. Dar stiind ca sunt atat de apreciate in preparatele dulci, ideea de murare mi s-a parut cel putin bizara.
Si totusi, dupa ce le-am preparat (oarecum cu jumatate de inima), am avut rabdare sa stea destul la macerat..am deschis borcanele cu mainile tremurande, cu o oarecare emotie si curiozitate: da, sunt foarte gustoase si voi mai prepara si la anul…si anul ce vine…si tot asa. de acum nu vor mai lipsi din camara mea. Atentie, totusi: aceste nu sunt muraturi, ci condimente; 1 nuca murata taiata in feliute subtiri ajunge la 2 portii de mancare!
O sa fiti, poate, mirati, cum am fost si eu sa aud ca nucile verzi nu sunt defel o „inventie” noua…si nicidecum o noutate, ele fiind folosite de vechii persi (!), iar primele dovezi ale utilizarii lor in bucatarie dateaza de acum…8.000 de ani (in Iran), ba chiar si bucataria vechii Anglii este la curent cu asa ceva (se pare ca insusi Charles Dickens le nominalizeaza in „Documentele Clubului Pickwick”). Din pacate, insa, interesul s-a pierdut odata cu trecerea timpului, iar nucile verzi murate au cam cazut in uitarea maselor.

Asul din maneca–nuci verzi murate

 

Asul din maneca--nuci verzi murate

 

Cum le-am preparat eu

  1. Cu putin ajutor, am cules nucile verzi ajunse la marimea lor maxima (sfarsitul lunii iunie pare a fi perioada ideala de culegere a lor), le-am spalat, apoi le-am intepat cu un ac in mai multe locuri, dupa care le-am asezat intr-un borcan de sticla destul de incapator. Peste ele am turnat saramura si am pus capacul. Nucile se lasa in aceasta solutie salina aprox 3 saptamani, timp in care mai agitam borcanul din cand in cand.
  2. Dupa trecerea timpului (destul de greu cu asteptarea), le-am scos, le-am trecut prin jet de apa rece, dupa care le-am lasat la aer inca 2-3 zile. Actiunea saramurii si ce a aerului a facut ca ele sa devina  aproape negre la culoare–eu n-am avut rabdare sa le las mai mult la aer, sa se innegreasca de tot (scuzati calitatea pozelor, care nu reflecta fidel culorile
  3. Acum e momentul pt. ultima operatiune: introducerea nucilor din nou in borcan, adaugarea mirodeniilor (boabe de coriandru, mustar, piper, 2-3 catei de usturoi, ardei iute rosu si cateva frunze de visin) si umplerea borcanului cu otet (eu am pus otet de casa inchis la culoare).
  4. Se lasa la macerat inca 2 saptamani, dupa care sunt gata de utilizat (eu am preferat sa le las cca 2 luni, pt. ca aromele sa se intrepatrunda bine de tot).

Enjoy!

Asul din maneca--nuci verzi murate

Daca va plac aceste nuci verzi murate, va rog sa le acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog, sa stiu parerea voastra. Multumesc!

9 Comments

  1. Reteta seamana un pic cu cea de conservare a maslinelor verzi… Cred ca e un deliciu, nu am auzit de nuci murate, dar daca as avea nuci verzi, sigur as incerca sa simt minunatul gust dupa conservare… Pupici !

  2. Pingback: Macrou la cuptor cu nuci verzi - Retetele Mele Dragi
  3. Cu adevarat o reteta noua pentru mine si mi place ideea….voi incerca sa fac sa vedem ce iasa ….Multumesc 1

  4. *****
    Salutari din New Zealand cu multumiri si rugamintea de a-mi spune daca saramura e ca pentru muraturile obisnuite.
    Ad mea e vioricanz@ yahoo.com

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: