articole nutritie

Cum citim codurile PLU

Cum citim codurile PLU
In primul rand, ce inseamna codurile PLU?

EAN 8 este o versiune scurtă, cu 4-5 cifre pentru identificarea produsului (valabil in cazul fructelor si legumelor). Se foloseşte în cazul în care ambalajul produsului nu are suficient spaţiu pentru a permite tipărirea în condiţiile cerute de standardul pentru EAN 13 (codurile complete, care contin 13 cifre), fiind un caz special.

Codurile PLU arata daca un produs este ecologic sau modificat genetic, dupa cum urmeaza:

In cazul in care codul de pe produsul din fata  dumneavoastra are 4 cifre, aceasta inseamna ca a fost „crescut conventional, dar nu ecologic” (asta inseamna ca s-au folosit ingrasaminte chimice, pesticide, etc). 
In cazul in care are 5 cifre, si incepe cu un 9, aceasta inseamna ca productia a fost cultivata ecologic. Un cod de 5 cifre care incepe cu un 8 indica faptul ca productia respectiva de fructe/ legume a fost modificata genetic.
De exemplu, acest mango are codul “4959, deci, a fost crescut dintr-un rasad nealterat, cu posibila utilizare a fertilizantilor si a pesticidelor. Daca insa ar fi avut codul “96584, ar fi indicat faptul ca ar fi fost crescut intr-un mediu ecologic. daca ar fi prezentat codul “86584 ar fi  fost modificat genetic.

S-ar putea să-ți placă și...

7 comentarii

  1. Paula Gafitescu spune:

    Super informatie!! Multumesc Adnia, chiar nu stiam ce inseamna acele coduri 😉

    1. Dia Daria spune:

      cu drag!

  2. Foarte interesant… Nu stiam..

  3. diana anton spune:

    Chiar nu stiam asta! Msss mult pt informatie! :*

    1. cu mare drag! tocmai discutia cu tine mi-a adus aminte de informatia asta, asa ca am distribuit-o, sa ajute pe cat mai multi. Si asa suntem destul de dezorientati!

  4. lucia jivu spune:

    La noi in familie consumam des ananas….si l-am verificat de curiozitate dar nu se incadreaza nicaieri! Ananasul de Costa Rica are un numar 6 si un numar la codul de bara 2058 679….deci din ce categorie ar fi?

    1. din pacate, asta nu mai stiu…se pare ca aceste coduri PLU sufera modificari dese si e foarte greu sa aflam in timp util (aici cred ca este vorba de cpdul EAN13, care are alte interpretari, incluzand mai multe date: codul tarii de provenienta, coduri specifice producatorilor, etc.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.