Paine cu nuci si hrisca

share on:
Paine cu nuci si hrisca
Daca tot mi s-a stricat masina de paine, toata painea o fac manual…si incerc mereu alte si alte combinatii, astfel ca in final am niste produse de panificatie de care sunt foarte mandra: sunt sanatoase, satioase si speciale, foarte indicate intr-o alimentatie echilibrata si diete de slabit!

Paine cu nuci si hrisca

Paine cu nuci si hrisca

Pentru 1 paine cu nuci si hrisca avem nevoie de:

-1 cub drojdie/ 1 pliculet drojdie uscata (7 grame)
-50 ml apa calduta
-75 gr. faina de hrisca
-75 gr. faina de nuci
-faina de grau integrala cat cuprinde
-1 lingurita sare
-1 praf zahar

Cum am preparat aceasta Paine cu nuci si hrisca

  1. Pt. inceput am facut maiaua: in apa calduta am dizolvat drojdia proaspata, am pus praful de zahar si 2 linguri faina de grau integrala, am amestecat bine si am lasat la dospit.
  2. Intre timp, am preparat faina de hrisca si cea de nuci, prin macinarea boabelor de hrisca/ nucilor cu rasnita de cafea. Am pus fainurile separat, apoi m-am pregatit sa coc putin faina de hrisca (ca sa-i dea o aroma deosebita, asemanatoare cu ciocolata): am pus pe foc o tigaie teflonata uscata, am lasat sa se incinga, apoi am turnat faina de hrisca. Am amestecat mereu, sa nu se arda. Dupa coacere, faina s-a inchis si mai mut la culoare, devenind cafenie…insa si-a pastrat gustul specific si aroma puternica.
  3. Dupa ce maiaua mea a dospit, nu mi-a mai ramas decat sa combin fainurile mele speciale, sa le adaug in aluat, impreuna cu lingurita de sare. Dupa o amestecare energica, am completat cu faina de grau integrala, pana am format bila mica de aluat, pe care am lasat-o din nou la dospit, pana si-s dublat volumul.
  4. Am modelat painica, pe care am asezat-o sa stea cumuinte intr-o tava de cozonac mica tapetata cu hartie de copt. Am uns painea cu putin ulei de masline (foarte putin) si am presarat nuca taiata mare. Am dat la cuptor pana a trecut testul scobitorii, apoi am scos-o la racit pe un gratar.
  5. A iesit o paine foarte gustoasa, cu continut ridicat de fibre si cu miez usor umed, foarte potrivita pt. o alimentatie sanatoasa (fibrele sunt recunoscute pt. capacitatea lor de a ajuta la eliminarea toxinelor si curatarea colonului), dar si pt. diete de slabit.

Enjoy!

Paine cu nuci si hrisca

6 Comments

  1. In afara de cei 50 ml apa care se folosesc pentru maia nu se mai pune deloc? Eu am incercat reteta si in afara de faptul ca acea cantitate de lichid abia a fost suficienta pentru a incorpora faina de hrisca si nuci, fara a mai pune faina integrala, nu mi-a crescut deloc. Fata de painea dvs. din imagini, a mea a fost mai degraba o chifla.

    1. Iuliana, sa stii ca n-am mai pus alta apa in afara de cea mentionata in reteta, iar aluatul cu continut ridicat de fibre nu creste prea mult in general, deoarece ele ingreuneaza aluatul. Daca te uiti bine la poze, nici painica mea nu a crescut mult si e chiar micuta, dar poti dubla cantitatile ca sa-ti iasa mai mare. In functie de gradul de uscaciune al ingredientelor, mai poti adauga putina apa (daca ti se pare prea uscata), insa nu multa, ca-ti va iesi un aluat lipicios.

  2. Multumesc pentru raspuns. O sa incerc din nou, poate dubland cantitatile. Stiu ca painea cu multa fibra nu creste prea mult, insa mie mi-a iesit pur si simplu o chifla, nu paine. Cea din imaginile dvs. pare un colos pe langa bucatica mea! De gustoasa insa, este peste masura!

    1. cu drag, Iuliana!Ma bucur tare mult ca macar a iesit gustoasa!cu siguranta, dubland cantitatile va iesi mai mare painea, iar daca aluatul e prea tare si dens, mai adauga putina apa, dar nu multa. Iti tin pumnii sa iasa bine!

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: