Vangi Bhaji sau vinete baby in stil indian

share on:
Vangi Bhaji sau vinete baby in stil indian

Acum cateva zile, trecand prin piata, am gasit intr-un coltisor un cosulet stand timid pe o taraba, oarecum ascuns de ochii celor mai multi dintre cumparatori…dar mie nu mi-a scapat si m-am dus glont la el! Si aveam si de ce: era plin cu vinete baby, o minunatie foarte rara, cel putin pt. mine!Si pentru ca imi doream sa nu le „stric” intr-o banala tocana (nu ca n-ar fi fost foarte gustoasa, de altfel), am tot incercat sa caut preparate speciale cu vinete baby.Astfel, am observat ca la noi vinetele baby (desi sunt convinsa totusi, ca ce am eu este un soi special care oricum nu permite cresterea mai mare,numele acestei specii fiind de negasit pentru mine) nu prea sunt cunoscute. Insa acest lucru nu este valabil si in bucatariile internationale, in special cea indiana. Aici, am aflat, vinetele baby sunt ceva la ordinea zilei si se numesc si brinjal sau baingnan. 

Si…ca sa scurtam povestea, am gasit aceasta minunata reteta cu vinete baby pe blogul unui chef indian Ajoy Joshi, care m-a fascinat! Si pentru ca nu aveam chiar toate ingredientele sale la indemana, precum si pentru ca-mi place sa personalizez retetele, iata si varianta mea:

Vangi Bhaji sau vinete baby in stil indian

Vangi Bhaji sau vinete baby in stil indian

Ingrediente Vangi Bhaji sau vinete baby in stil indian

Avem nevoie de:
Pt. Green masala (parsley masala)
1/2 ceasca (cup) pudra de cocos (faina de cocos obtinuta prin rasnirea fulgilor)
– 1 legatura patrunjel proaspat
– 4-6 ardei iuti  mici verzi (sau chilli uscat)
– 2 cesti apa
-putin turmeric (eu am pus sofran)

Pt. Vegetarian garam masala:
– 2 linguri seminte de coriandru
-1/2 lingura chimion
-2 frunze de dafin
-3 ardei iuti rosii uscati

si…Vinetele baby (sau vinete normale)

Preparare Vangi Bhaji sau vinete baby in stil indian:
  1. Vinetele se spala, se sterg cu un prosop de hartie, apoi se cresteaza in patru, pe lung, de la varf catre codita, dar fara a le desprinde de tot de pe codita (ele vor arata ca un soi de evantai). Apoi se presara in interior cu jumatate din compozitia de vegetarian garam masala rasnita (am invatat de la Ajoy ca ar fi cel mai bine sa avem aceasta pudra pregatita cu ceva timp inainte, deoarece condimentele se „imprietenesc” mult mai bine daca sunt lasate sa „stea de vorba” intr-un borcan inchis ermetic, timp de cateva zile)
  2. Urmatorul pas recomandat de Ajoy este ca aceste vinete baby sa fie putin prajite in ulei, dar eu, cum nu prea folosesc aceasta metoda, am preferat sa le ung cu cativa stropi de ulei de floarea soarelui, apoi sa le introduc in cuptor, sa se coaca.
  3. Dupa ce si aceasta etapa s-a finalizat, le-am presarat cu sare si am preparat Green masala. Cum? Foarte simplu! Am introdus toate ingredientele in blender si le-am mixat pana am obtinut o compozitie cremoasa (chatni) si verde.
  4. Am luat un vas de pamant (preferatele mele), am pus vinetele mele baby, iar peste ele am adaugat green masala, in asa fel incat acestea sa fie complet patrunse si acoperite.
  5. Le-am dat din nou la cuptor  pt. inca 15 minute. Daca optati pt. varianta de prajire a vinetelor, atunci mancarea este gata cand observati ca uleiul se ridica la suprafata. Deoarece eu nu am ales prajirea, nici mancarea mea nu a fost prea mult ulei…asa ca n-a avut ce sa se ridice la suprafata:))
  6. Se serveste cu paine roti sau chapatti fierbinte, sau cu orez fiert in abur (varianta aleasa de mine).
    Ei, ce ziceti de vinetele mele baby…sunt speciale sau nu?
    Pofta buna!
Vangi Bhaji sau vinete baby in stil indian

 

4 Comments

  1. Pingback: Paratha

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: