Deshidratarea fructelor si a legumelor

share on:

Cate ceva despre Deshidratarea fructelor si a legumelor! Sau uscarea lor. E acelasi lucru si e o foarte buna metoda de a pastra prospetimea legumelor pt. muuult timp, fara sa ne ocupe prea mult loc in congelator (stim cu totii ca spatiul de congelare este, totusi, redus). Asadar, eu recurg din ce in ce mai des la metoda asta si sunt extrem de multumita.

Deshidratarea fructelor si a legumelor

Deshidratarea fructelor si a legumelor: chipsuri din fructe

 

Acum, sa povestim putin despre deshidratare. Evident ca nu am descoperit eu acum apa calda, dar ma gandesc la faptul ca, asa cum nici eu nu stiam mare lucru despre asta, poate mai sunt si altii ce anu nevoie de cateva informatii.

Asadar, deshidratarea legumelor, fructelor, ierburilor si chiar a carnii se face in mai multe modalitati: la soare (cea mai indelungata), cu ajutorul deshidratorului ( pe ale mele le vedeti aici) sau a cuptorului. Si ar mai fi si varianta ingenioasa gasita in disperare de cauza si anume caloriferul (dar e doar pt. cateva feliute, nu mai mult). Da, ati citit bine: se poate folosi si caloriferul pe post de „uscator”. Trebuie sa recunosc ca eu nu ma gandisem la asta.

Eu personal n-am incercat decat 2 variante: deshidratorul si cuptorul. Sunt foarte multumita de rezultate!. Deshidratorul din dotare nu este profesional si nici mare, dar pt. uzul unei familii este perfect. Daca ma gandesc bine, a fost si relativ ieftin, unde mai pui ca am descoperit ca-l mai pot folosi la o gramada de alte retete (si chiar l-am pus la bataie, sa vad ce poate). Asadar, cea mai mare parte din rezerva proprie de legume si fructe uscate le-am obtinut cu ajutorul acestui aparat minunat, care lucreaza in legea lui, in special pe timpul noptii, iar dimineata cand ma trezesc, totul e gata!

418x418_deshidratarea-legumelor-si-fructelor-196504

cats1

 

In ceea ce priveste uscarea la cuptor, trebuie sa fim atenti. Deshidratarea alimentelor se face sub supreveghere stricta, la cea mai mica treapta de caldura (40 grade) si cu usa cuptorului deschisa (ca sa permita ventilatia), iar acestea se intorc destul de des.

Si acum, atasez cateva poze, ca sa vedeti rezultatul obtinut de mine.  Toate acestea se pot pastra ca atare in recipiente inchise, sau se pot transforma in pudre (voi va alegeti combinatiile favorite). Eu am ales sa fac vegeta pudra, mix de verdeturi uscate (pudra), pudra de fructe (le folosesc in ceaiuri, creme, blaturi, etc).

chipsuri din pere

P1000359

16 Comments

  1. Pingback: Puterea fructelor si legumelor | Retetele Mele Dragi
  2. Pingback: Vegeta naturala
  3. Si eu am acelasi model de deshidrator si sunt multumita foarte de el, chiar acum am niste rosii la uscat… Nu mi-a trecut prin cap sa fac fructele pudra si sa folosesc la ceai sau creme, mersi de idee!!

  4. Buna, foarte interesanta postarea ta! A primit si eu un deshidrator si l-am si pus la treaba! Ma incanta ideea de a pune pudra de fructe la creme, dar cum, in loc de faina sau cum, dati-mi o reteta ! Mulumesc, va pup!

  5. Pingback: Vegeta naturala
  6. Buna,
    Imi poti spune te rog cum pui morcovii,telina,pastarnacul….ingrediente pentru vegeta de casa la deshitratator?tocate,date pe răzatoare?Si la cate grade?
    Multumesc,

    1. Cu mare drag! eu am doua deshidratoare: la unul pot seta gradele, la altul nu, deoarece are doar buton de on-off, si care este setat automat pe 45 grade. Pentru usurinta, eu pun legumele pentru vegeta date pe razatoarea mare, la 45 grade. Insa, nu fac doar vegeta: usuc si legumele feliate, pentru diferite mancaruri, sau fac pudra din ele. De asemenea, usuc si frute, plante aromatice, medicinale, etc.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: