Tort Principele Nicolae

share on:

Pentru sarbatorile acestea, am simtit nevoia sa apelez la un mic ajutor in cautarea tortului de fistic perfect. Si ca sa nu va intrebati prea mult care este acel mic ajutor de care aminteam, va spun repede ca este vorba despre pretioasa mea cartulie cu retete vechi de peste 100 de ani, de la Casa Capsa (din care am luat si retetele pentru iubitele Ernestines si Eureka)

Zilele acestea am rasfoit-o din scoarta in scoarta si nu mi-am putut lua gandul de la aceasta reteta de tort de fistic princiara, probabil uitata de muuulti ani si cazuta in desuetudine. Eu am ales s-o readuc la viata si in atentia voastra, dar bineinteles, am adaptat-o putin, adaugandu-i si cate ceva din zilele noastre (vezi spirulina si esenta de migdale).

Atat eu cat si familia mea ne-am declarat extrem de incantati de tortul acesta de fistic, practic ne-a creat dependenta, ceea ce nu mi se intampla des…deci, daca va doriti o reteta de tort cu totul si cu totul speciala, dar simplu de preparat, cu siguranta Principele Nicolae este alesul, iar ingredientul cheie–fisticul!

Later edit: ca sa nu confundam „beneficiarul” initial al acestui minunat tort de fistic, va spun ca este vorba despre este vorba despre Nicolae, cel de-al patrulea copil al cuplului regal Ferdinand si Maria, care a implinit 18 ani in 1921…atunci a fost facut acest tort, pe care eu l-am adaptat intr-o anumita masura, sa iasa mai inalt si sa semene cat mai mult cu conceptul de tort, asa cum il cunoastem noi acum (in varianta originala este destul de putin crescut si zic eu ca arata mai mult a tarta)

Tort Principele Nicolae

Tort Principele Nicolae

  • Ingrediente pentru blat:
  • 75 g migdale
  • 75 g fistic macinat fin
  • 150 g zahar
  • 4 oua
  • 75 g unt moale
  • extract de vanilie
  • 1/4 plic praf de copt
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri amidon
  • 1/2 lingurita pudra de spirulina (pentru culoare)
  • Pentru insiropat:
  • 1 pahar compot de fructe (ananas in cazul meu)
  • Pentru crema:
  • 150 g unt moale
  • 50 g fistic
  • 50 g migdale
  • 100 g zahar pudra
  • 1 fiola extract de migdale amare
  • 1/2 lingurita pudra de spirulina (pentru culoare)
  • Glazura:
  • 3 linguri crema de whisky
  • 200 g zahar pudra
  • Decor:
  • Fistic prajit tocat

tort Principele Nicolae

Mod de preparare Tort Principele Nicolae:

1. Migdalele se scufunda in apa clocotita pentru 5 minute, dupa care se scurg si se clatesc cu apa rece. Se decojesc de pelicula maronie protectoare si raman albe. Se usuca in cuptorul caldut, dupa care se macina fin in robotul de bucatarie, sau rasnita de cafea.

2. Se prepara blatul , mixand toate ingredientele pentru blat in robotul de bucatarie (intai lichidele, apoi ingredientele uscate, care se incorporeaza usor).

Tort prinipele Nicolae

3. Se unge o forma de tort rotunda cu putin unt, se tapeteaza cu faina, apoi se toarna aluatul si se coace la foc mediu (180 grade), pana trece testul scobitorii, iar la palpare este destul de ferm si elastic (forma mea are 18,8 cm diametru si 8 cm inaltime)

4. Se lasa blatul la racit, dupa care se taie in 2 pe orizontala, obtinand astfel 2 blaturi verzi si frumoase.

Tort prinipele Nicolae

5. Se prepara crema din untul moale, zahar, fistic si migdale macinate fin, in care se adauga restul de ingrediente (toate se mixeaza bine cu ajutorul mixerului vertical, sau in robotul de bucatarie).

crema de fistic

5. In inelul de tort se fixeaza primul blat, se insiropeaza cu compot de ananas, dupa care se aseaza jumatate din crema.

6. Peste crema se aseaza usor cel de-al doilea blat, se insiropeaza cu compot de ananas si se toarna si restul de crema. Se niveleaza frumos si se da la rece 1 ora, pana se intareste bine.

Tort principele Nicolae

7. Se prepara glazura, amestecand crema de whisky cu zahar pudra, pana se obtine o compozitie groasa, ca un fondant.

8. Tortul se scoate cu grija din forma si se aseaza pe un gratar, asezat intr-o tava incapatoare, tapetata cu hartie de copt.

Tort principele Nicolae

9. Se toarna usor glazura pe tort, din centru spre margini, pana cand tortul este imbracat complet in glazura. daca nu se imbraca bine de la inceput, se mai aduna glazura din tava si se toarna inapoi pe tort, pana la glasarea completa a tortului.

10.Se da la rece 1 0ra pana cand glazura se intareste putin, se decoreaza tortul cu fistic tocat mare, dupa care s pastreaza la rece pana in momentul servirii.

Este un tort extraordinr de fin si aromat, cu gust de inghetata si un parfum incredibil!

Tort Principele Nicolae

Tort Principele Nicolae

Pofta buna!

Si iata si cartea din care am luat reteta: Manual Practic de Cofetarie pentru cofetari si Patiseri”, de Emil Frederic, aparuta in 1928

cartea lui E. Frederic

 

 

17 Comments

    1. Teo, i-am spus asa, pentru ca a este o reteta facuta special pentru Pricipele Nicolae!vezi ca pe blogul Simonei Lazar este si povestea sa frumoasa. Te pup si un an nou fericit iti doresc!

  1. asa este, Simona…dupa cum am spus, si eu am cartea lui Emil Frederic, si tare o mai pretuiesc! Un an nou bun si tie!

  2. Minunat! Ador fisticul! Numai ca as vrea sa-mi spui daca si in acest extraordinar Manual practic de cofetarie scrie ca trebuie un plic de praf de copt(10g) care, de obicei, se foloseste pentru 500g faina si nu pentru 5 linguri de faina. Mie mi se pare enorm si oricum nu folosesc, compozitia contine 4 oua, nu cred ca e nevoie absolut deloc de praf de copt. Multumesc! :*

    1. ai dreptate, Liana! era mult mai putin, dar cum eu am miscorat cantitatile direct din Manual, am uitat ca si pe acela l-am pus mai putin! am modificat si in reteta, nu stiu cum de mi-a scapat! P.S. intre timp, am inceput si eu sa nu mai folosesc praf de copt deloc, dar la vremea cand am facut tortul acesta nu stiam ca nu e neaparata nevoie de asa ceva. Ceea ce ma amuza acum este ca si pe atunci se folosea acest praf de copt…si chiar marca dr. Oetker.Multumesc pt. observatie! :*

  3. buna, ma intereseaza foarte ,foarte mult aciasta carte . Ma puteti ajuta cumva, unde a-si putea sa o gasesc? sau retetarul albastru cartea de dulciuri 1963(editie 1962) va rooooog

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: