Gulii umplute cu legume si seminte

share on:

Va place sa aveti la masa gulii umplute? Eu recunosc ca n-am fost prietena cu ele in copilarie, iar in adolescenta, practic nu m-am mai intalnit cu ele. De curand, insa, am descoperit cat sunt de gustoase si benefice organismului, asa ca le-am adoptat rapid si am inceput sa le consum mai des, cu precadere in aceasta perioada a anului.

De cele mai multe ori le servesc crude, in salate sau sucuri de legume, dar le-am si gatit. Supa de gulii este excelenta  si m-a salvat in multe zile reci si incetosate. Acum vreau sa va povestesc despre aceste gulii umplute, foarte simple si usor de preparat, dar foarte gustoase si sanatoase, potrivite chiar si in perioada postului.

Inainte sa va dau reteta, o sa va spun ca proprietatile sale benefice au fost descoperite la noi relativ recent, mai exact pe la sfarsitul anilor ’90 , in timpul desfasurarii unor experimente pe hamsteri, experimente ce urmareau influenta acidului arsenic din plante asupra ereditatii.

Rezultatele cercetarilor care au urmat au aratat ca arsenicul din gulie este un factor ce impiedica, in mod indirect, manifestarea unor gene responsabile cu aparitia cancerului glandular (cf. Slab sau Gras). Asadar, gulia este un aliment care ajuta in tratamentele anticancer, ajuta la ameliorarea afectiunilor renale si a insomniilor, ajuta mult in lupta contra kilogramelor in plus (datorita faptului ca nu contin grasimi deloc si stimuleaza metabolismul) si ridica tonusul intregului organism, prin aportul mare de antioxidanti.

Sper ca v-am convins sa va imprieteniti si voi familiile cu minunatele gulii, nu-i asa?  Si acum, reteta guliilor umplute!

Gulii umplute cu legume si seminte

Gulii umplute cu legume si seminte

Ingrediente pentru Gulii umplute cu legume si seminte

  • 2 gulii
  • 1 morcov mediu
  • 1 dovlecel mic, sau 1/2 dovlecel mediu
  • 2 fire ceapa verde
  • 1/2 radacina de telina mica
  • 2 linguri seminte de in si susan macinate
  • sare, piper, dupa gust
  • 1 lingura ulei de masline

Mod de preparare Gulii umplute cu legume si seminte

1. Se spala legumele si se curata de coaja, mai putin guliile.

2. Se taie guliile la ambele capete: la unul, unde sunt frunzulitele–mai mult, ca un capac, iar la capatul opus, mai putin, atat cat sa permita guliilor sa se aseze drept in vasul de gatit.

3. Cu ajutorul unei linguri, se scobeste miezul guliilor, in asa fel incat sa se obtina 2 boluri cu peretii putin mai grosi, sa nu se „topeasca” la fiert.

4. Se prepara umplutura: se taie ceapa rondele, iar morcovul si telina se dau pe razatoarea mare (eu am folosit robotul, sa fie mai rapid). Dovlecelul se taie cubulete.

5. Intr-o tigaie, se pune uleiul si se caleste usor ceapa (atat cat sa se inmoaie putin), se adauga legumele si se inabusa 5-7 minute.

6. Se ia tigaia de pe foc, se adauga semintele macinate, se adauga sarea si piperul si se omogenizeaza.

7. Se umplu guliile si se aseaza intr-un vas (al meu a fost din ceramica), se adauga apa, cat sa le acopere trei sferturi si se introduce in cuptor.

8. Se fierb guliile la foc mic  (175 grade Celsius) cca. 30 minute, pana cand atat umplutura, cat si gulia este moale.

9. Se decoreaza guliile cu verdeata (eu le-am pus cate un mot de broccoli fiert in aburi) si se servesc calde, ca atare sau sos de rosii/ iaurt slab.

Pofta buna!

Preparare Gulii umplute cu legume si seminte

Gulii umplute cu legume si seminte

4 Comments

  1. Imi place cum arata! Nici eu nu ma impac cu guliile, dar cred ca aceasta reteta o voi proba!

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: