Pizza Quatro Formaggi

share on:

Nu stiu daca mai exista cineva in ziua de azi care sa-si imagineze viata fara pizza! Daca stau bine sa ma gandesc, copilaria mea (ca si a multora dintre noi) a trecut fara minunatia asta…in adolescenta am facut cunostinta cu nenumaratele ei variante si forme..si de atunci am ramas in bune relatii. Cateodata mi-e imposibil sa nu privesc in urma si sa nu fac o comparatie intre copilaria mea si cea a lui Darius…a mea a fost cea a anilor cu cheia de gat, cu sotron si elastic in fata blocului, cu Baba Oarba si Lapte Gros–a lui cu internet la discretie, tablete, Iphone si alte gadgeturi. Odata cu el traiesc si eu alte mituri ale copilariei (de mult s-au dus vremea basmelor citite de bunici sau mamici!), dar recunosc ca ma bucur  sincer cand il vad fericit. Si cum nu pot sa-i refuz vreo bucurie, n-am rezistat nici in seara asta, cand mi-a cerut sa-i fac pizza lui preferata: Pizza Quatro Formaggi! Eu m-as fi gandit la o salata, la o supa de legume–dar el, nu si nu: Pizza! Deci, Quatro Formaggi sa fie atunci!

Pizza Quatro Formaggi

Pizza Quatro Formaggi

Ingrediente

200 g faina alba de grau

20 g drojdie proaspata (sau 1/2 pliculet drojdie uscata)

1 lingura lapte caldut

1/2 lingurita zahar

125 ml apa calduta

1/2 lingura sare de mare

2 linguri ulei de masline + putin ulei pentru uns tava

1 cub mozzarella

1 cub branza albastra

1 cub cascaval

1 cub telemea de oi

2 linguri sos de rosii (eu am pus ketchup facut de mine)

1 lingurita busuioc uscat

Mod de preparare:

1. Pentru aluat, se pune faina intr-un castron, drojdia se aseaza intr-o adancitura facuta in acest scop si se presara zaharul deasupra, dupa care se adauga laptele caldut(daca drojdia e praf). In cazul in care drojdia este proaspata, aceasta se dizolva intai in lapte, iar abia dupa aceea se toarna in adancitura facuta in faina, se presara zahar si se respecta pasii urmatori.

2. Se toarna apa, se acopera si se lasa la dospit 30 minute, la loc cald si ferit de curent.

3. Se adauga sarea si uleiul de masline, se omogenizeaza totul si se lasa inca o data la dospit, pentru inca 30 minute.

4. Dupa ce aluatul a crescut, se intinde pe planseta unsa cu putin ulei si se da o forma rotunda, atat cat sa incapa lejer in tava (eu am avut o tava destul de mare; daca nu aveti asa ceva, aluatul este suficient pentru 2 pizza cu diametrul de 22 cm)

5. Aluatul se aseaza in tava unsa cu putin ulei de masline.

6. Se unge aluatul cu sos de rosii, apoi se presara busuiocul.

7. Se presara mozzarella rupta in bucati.

8. Se presara branza albastra taiata in bucati mici, sau rupta.

9. Se presara telemeaua rasa, apoi cascavalul ras, pentru a forma o crusta frumoasa.

10. Se introduce pizza in cuptorul preincalzit si se coace cca. 12-15 minute la foc mare (320 grade Celsius).

11. Se lasa 5 minute la racorit, se portioneaza si se serveste.

Pofta buna!

Extrasfat: daca nu aveti destul timp la dispozitie pentru framantarea aluatului, folositi cu incredere masina de paine pentru aceasta operatiune (eu apelez destul de des la ea pentru framantarea si dospirea aluaturilor, timp in care ma pot ocupa de altceva)

P.S  Alte retete de pizza gasiti aici si aici.

7 Comments

  1. Stii cum spun italianii ??? „Viva la pizza” !!! La noi acasa, in fiecare joi seara se maninca pizzaaaaa… Buna tare, pizza… Ingrasa, dar alergam dupa la vara, asa mai pe seara… Trebuie sa fie buna tare, cu patru feluri de brinza, n-am facut, dar ma incinta ideea.

  2. e foarte buna, Daniela! sigur o sa-ti placa! Iara daca o consumi cu moderatie…sigur nu ingrasa . te pup si te mai astept pe blog!

  3. Pingback: Pizza

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: