Budinca din seminte de chia cu mango

share on:
Placinta cu branza

In ultima vreme semintele de chia au inceput sa castige tot mai mult teren in meniurile noastre si recomandarile specialistilor…si pe buna dreptate, zic eu. Desi le folosesc si eu de multisor, n-am apucat sa le dedic nicio postare pana acum. Si daca tot m-ati imboldit sa va povestesc despre semintele acestea micute si dragute, pai am ce spune 🙂

Asadar… chia (Salvia Hispanica) este o planta erbacee anuala, originara din centrul si sudul Mexicului si din Guatemala. Se pare ca statul mexican Chiapas isi are denumirea tocmai de la aceasta planta, unde si este consumata foarte mult. Una din bauturile cele mai iubite de aici este „chia fresca”, adica un fel de limonada cu seminte de chia, rezultand o bautura gelatinoasa si foarte nutritiva.

Chia se cultiva de azteci in epoca precolumbiana, fiind considerata  hrana de baza in cultura Nahua (Azteca). Se pare ca chia era vazuta ca a treia cea mai importanta planta cultivata, dupa porumb si fasole.  De asemenea, fiind  o planta foarte valoroasa pentru azteci, semintele de chia erau folosite ca modalitate de plata a tributurilor si taxelor locale. Nu e de mirare, deci, de ce chia inseamna „putere” in mayasa!

Noi abia de curand am inceput sa le cunoastem si sa le folosim (in bauturi, budinci, sau chiar presarate in supe sau salate). Ce am descoperit eu in ceea ce am citit a fost o parere unanima ca acestea sunt pline de minerale (Fier, Zinc, Mangan, Magneziu, Potasiu, Molibden), acizi grasi (Omega 3 si 6) si vitamine ( B1, B2, B3 si E). De asemenea, e foarte bine sa stim si ca semintele de chia contin

  • De 5 ori mai mult calciu decât laptele
  • De 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele
  • De 3 ori mai mult fier decât spanacul
  • De 2 ori mai multe proteine decât orice alte boabe, seminţe sau nu
  • De 2 ori mai mult potasiu decât o banană

Deloc de neglijat sunt si proprietatile sale in tratarea unei varietati de afectiuni, cum ar fi: psoriazis, colesterol marit, diabet, afectiuni digestive, boli cardiovasculare, insomnii, ridica tonusul, etc.

Cum se consuma semintele de chia:

  • Semintele de chia se digera foarte usor, dar lent. Acestea nu trebuie sparte inainte de a fi consumate, cum ar fi semintele de in. Se pot consuma crude sau ca ingrediente, acestea avand un gust neutru. au proprietatea de a prelua gustul lichidelor in care au fost introduse, iar acest lucru le face ideale in budinci sau supe, ca agent de ingrosare
  • Continutul lor ridicat de acizi grasi Omega 3 si Omega 6 le recomanda ca un bun inlocuitor pentru oua si unt, in preparate prelucrate termic (acest lucru scazand si caloriile)
  • Se pot adauga la portia de cereale cu lapte sau iaurt, la micul dejun.
  • Semintele macinate se adauga adesea la pinola, o faina grunjoasa facuta din boabe de porumb prajite.
  • Semintele  crude inmuiate se folosesc in prepararea terciurilor  budincilor, sau a bauturilor care se consuma imediat.
  • Semintele macinate sunt folosite in prepararea produselor de panificatie, cofetarie si patiserie
  • Germenii de chia se folosesc in salate, sandwichiuri si alte preparate.

Mod de administrare:

  • specialistii recomanda 1-2 linguri pe zi de 3-4 ori pe saptamana, in diverse combinatii

Contraindicatii:

  • administrarea semintelor de chia este contraindicata in cazuri de tensiune arteriala mica, deoarece pot agrava aceasta afectiune
  • de asemenea, ele pot interactiona cu anumite medicamente, de aceea este bine ca, in cazul unui tratament medicamentos de lunga durata, sa se consulte si un medic specialist inainte de consumarea lor.

Inainte de a va da reteta, va mai spun ca ea aceasta participa la Provocarea Dulce Romanie, aflata la final si a carei ultima gazda este Elena.

Si acum, dupa atat de multa vorbarie, va las si cu budinca mea din seminte de chia cu mango…cel mai simplu si rapid mod de a-ti prepara un mic dejun sanatos si gustos!

 

Budinca din seminte de chia cu mango

Budinca din seminte de chia cu mango

Budinca din seminte de chia cu mango

  • 175 ml lapte de migdale
  • 2 linguri cu varf seminte de chia
  • indulcitor natural dupa gust
  • cuburi de mango bine copt

Mod de preparare Budinca din seminte de chia cu mango:

  1. Intr-un bol se amesteca laptele de migdale cu indulcitorul, pana cand acesta se dizolva.
  2. Se adauga semintele de chia, se amesteca, dupa care se transfera intr-un borcanel care se inchide cu capacul si se agita peste alte 10 minute.
  3. Se lasa la rece cateva ore, sau peste noapte, timp in care semintele de chia se umfla si incheaga laptele, formand budinca.
  4. Dupa inchegare, se toarna in pahare, se decoreaza cu cuburi de mango bine copt si se serveste imediat.

Pofta buna!

Surse:

Beneficiile surprinzătoare ale seminţelor de chia

http://greenly.ro/viata-eco/povestea-mea-si-a-semintelor-de-chia

http://www.alegesanatos.ro/

P.S Paharul de prezentare este oferit de yena.ro

11 Comments

  1. Am citit despre semintele de chia caci fac parte din aceeasi familie cu salvia(cel putin dupa nume),eu alaptez si se stie ca salvia scade lactatia,credeti ca nu e indicata in cazul meu?va intreb pt ca stiu caci aveti multe cunostinte in acest domeniu
    Multumesc frumos

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: