Tarta cu praz si mozzarella

share on:

Zilele trecute mi-a cazut in mana o revista de bucatareala si, rafoind-o, mi-a atras atentia o frumoasa tarta cu praz si mozzarella. Mi-a placut atat de mult, incat am dat si search pe net, sa vad cine si cum a mai preparat o astfel de bunatate.

Negasind, deocamdata ceea ce voiam (sau poate n-am cautat bine?!…nu exclud nici varianta asta), m-am intors la revista de pe masa (Secretele Bucatariei) si am studiat cu atentie ingredientele. Nimic complicat sau de negasit, asa ca deja vedeam tarta in cuptor. Am pus pe lista de cumparaturi ceea ce-mi lipsea din casa (singurul ingredient pe care eu l-am eliminat din reteta originala a fost sunca), am trimis sotul la market, iar cand am ajuns acasa toate erau frumos aranjate pe masa. M-am apucat de lucru si spre seara ne-am bucurat de bunatate de tarta. Merita incercata!

Tarta cu praz si mozzarella

tarta cu praz si mozzarella
Tarta cu praz si mozzarella

Ingrediente

Pentru blat

  • 100 grame unt + putin unt pentru uns tava
  • 1 praf sare
  • 100 ml apa calduta
  • 280 grame faina alba de grau

Pentru umplutura:

  • 2 linguri unt
  • 400 ml smantana
  • 3 oua
  • 1 fir praz
  • 200 grame mozzarella
  • 1 legaturica marar
  • 1 legaturica patrunjel
  • sare, piper dupa gust

Mod de preparare

  1. Se prepara aluatul pentru blat, dupa cum urmeaza: se toarna faina intr-un bol mare, peste care se adauga untul taiat cubulete. Se amesteca totul pana cand se formeaza un aluat sfaramicios. Se adauga apa si sarea si se framanta pana cand se obtine un aluat omogen, care se infasoara in folie alimentara si se da la rece 1 ora (pentru rapiditate, aluatul se poate framanta si cu ajutorul robotului, sau a masinii de paine)
  2. Se prepara umplutura astfel: se spala prazul si se taie rondele. Se topeste untul intr-o tigaie (a mea este din fonta) si se adauga rondelele de praz. Se calesc 5-7 minute la foc mediu, pana cand se inmoaie putin (se amesteca in permanenta). Se scoate prazul intr-un bol si se lasa la racit. Se adauga ouale, verdeata spalata si tocata, mozzarella rasa, smantana, sare si piper. Se amesteca bine compozitia.
  3. Aluatul se scoate de la rece, se intinde o  foaie  de 3-5 mm grosime si se tapeteaza cu ea tava de tarta unsa in prealabil cu unt (tava mea are diametrul de 26 cm). Se taie frumos marginile aluatului ce depasesc tava, iar fundul aluatului se inteapa cu furculita, sa nu se umfla la copt.
  4. Se toarna compozitia de praz si mozzarella peste aluat.
  5. Din resturile de aluat se decupeaza cateva forme micute cu care se decoreaza tarta (eu am ales niste floricele dragute, sa se vada ca e vara, macar in calendar :))
  6. Se introduce tarta in cuptorul preincalzit si se coace la foc mediu (180 grade) pana cand trece testul scobitorii.
  7. Se lasa la racit in tava, dupa care se portioneaza si se serveste. Este excelenta atat calda cat si rece, ca aperitiv.

Pofta buna!

tarta cu praz si mozzarella colaj
Tarta cu praz si mozzarella

Reteta aceasta vine la pachet cu o imbratisare virtuala pentru Cerasela, cea care luna aceasta este gazda minunat a provocarii cu acelasi nume. Cerasela, te pup si inca ma mai gandesc la inghetata aceea cu guava:)

 

Daca va place aceasta reteta, va rog sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Parerile voastre ma ajuta sa-mi imbunatatesc postarile, astfel incat sa ma pot adresa exact nevoilor voastre. Multumesc!

2 Comments

  1. Mutumesc mult pentru surpriza. M-ai nimerit imi place tare mult prazul in orice combinatie. Cand am sa vin in tara am sa incerc sa aduc cateva guava pt tine ca sa-ti faci inghetata. Te pup.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: