Ce sa mancam ca sa slabim?

share on:
slabirea

De fapt, acest articol nu se refera doar la ce sa mancam ca sa slabim, ci si cum mancam ca sa slabim. Din pacate, insa, alimentatia moderna tinde sa devina tot mai haotica, mai neechilibrata si mai plina de alimente supraprocesate care, combinate cu un stil de viata tot mai sedentar, dau probleme serioase atat in privinta greutatii corporale, cat si a sanatatii in general.

Trebuie sa spun de la inceput ca eu una nu cred in diete de slabit miraculoase, care promit rezultate uimitoare intr-un timp cat mai scurt si, pe deasupra, nu au nici urmari asupra organismului. De fapt, nu cred in nicio cura de slabire, doar intr-un stil de viata cat mai sanatos si echilibrat posibil. Adevarata transformare trebuie sa se faca la nivel mental, in primul rand si abia apoi va veni si rezultatul scontat: slabirea. Dar si asta trebuie sa survina in mod natural si treptat, astfel incat organismul sa nu sufere, sa nu perceapa acest lucru ca o trauma.

De asemenea, nu este foarte important doar ce si cum mancam ca sa slabim, ci si cata miscare facem pentru a reusi.  Pentru un start bun, iata cateva sfaturi pe care le-am organizat  sub forma a 5 reguli de urmat, din dorinta de a fi cat mai utile acelora dintre voi care si-au propus sa slabeasca si mai ales acelora care m-au contactat in acest sens. Cu scuzele de rigoare pentru intarziere, va prezint si concluziile la care am ajuns eu si pe care le aplic in propria bucatarie ( nu neaparat doar pentru efectul lor de a reduce greutatea, dar si pentru ca se bazeaza pe niste principii foarte sanatoase). Ma bucur ca m-ati considerat demna de increderea voastra, desi nu sunt o autoritate in domeniu, si ma voi stradui sa va fiu cat mai mult de folos cu ceea ce cunosc si eu.

Ce sa mancam ca sa slabim?

1. Eliminati din alimentatie  toate alimentele care contin  multe glucide  (cum ar fi zahar, fainoase preparate din faina alba de grau). Acestea  au un indice glicemic ridicat si favorizeaza ingrasarea. Nu au ce cauta in meniu in special urmatoarele alimente:

  • zaharul si produsele care contin zahar rafinat
  • faina alba de grau si produsele de panificatie din faina alba de grau (paine si derivate, taietei, ravioli, paste, etc.)
  • cartofii
  • morcovii gatiti
  • orezul alb (cu exceptia orezului basmatti)
  • porumbul dulce (contine foarte multa zaharoza, recomandat este porumbul indian)

2. Imprieteniti-va cu alimentele care au un indice glicemic scazut si care favorizeaza pierderea in greutate, cum ar fi:

  • leguminoasele (linte, fasole uscata, mazare, naut, bob)
  • legumele verzi (salata, broccoli, varza, conopida, fasole verde, vinete, spanac, ardei gras, dovlecei, tomate, etc.)
  • verdeturile aromatice (patrunjel, marar, menta, salvie, etc.; cititi despre efectele lor benefice )
  • cerealele integrale (nerafinate)
  • faina integrala
  • fructele

3. Eliminati ” grasimile rele” si introduceti-le pe cele „bune”:

  • evitati untul preparat termic, uleiurile rafinate, uleiul de palmier, untura, margarina
  • utilizati uleiul de masline (de preferat extravirgin), grasimea de rata si gasca, uleiul de floarea-soarelui, ulei de nuca/rapita (cele mai bune uleiuri sunt cele presate la rece)
  • inlocuiti carnea rosie cu carne alba
  • incercati sa va orientati spre mancaruri gatite cat mai simplu, care sa nu necesite temperaturi inalte si uitati cu desavarsire de metoda de gatit prin prajire (o idee buna ar fi va orientati si spre retetele raw-vegane, daca doriti sa suprimati gatirea la temperaturi mari)
  • feriti-va de preparatele pane cu pesmet; ocazional, puteti inlocui pesmetul din reteta cu parmezan ras
  • eliminati sosurile care contin unt, amidon, faina alba de grau; acestea din urma se pot inlocui cu faina de linte, faina de naut, sau orice alt tip de faina fara gluten

4. Consultati cu incredere tabelul indicelui glicemic al alimentelor, astfel incat sa faceti cele mai bune alegeri mereu in alcatuirea meniurilor zilnice

5. Invatati sa combini corect alimentele (gasesti aici informatii suplimentare despre aceasta tema)

Precizari: Acest articol a fost redactat pe baza concluziilor personale in urma studiului lucrarilor dr. Mencinicopschi, dr. Michel Montignac, Gillian McKeith si  dr. Paul Young.

Photo credit: ancaduma.ro

Daca postarea mea v-a ajutat in vreun fel, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si s-o distribuiti pe retetele de socializare. Multumesc!

4 Comments

    1. Emese, dr. Menci il recomanda ca si metoda de gatire, dar trebuie sa fie unt ghee, adica topit si scurs de zer. Insa asta in alimentatia normala, ceilalti nutritionisti sunt de parere ca totusi, contine cam multe grasimi si ar fi bine sa se evite preparat termic. Recomandabil ar fi, in cazurile in care dorim sa slabim, sa evitam grasimile de orice fel preparate termic, deoarece nu sunt benefice. E mai bine se inlocuim cu „grasimile bune”, cum ar fi uleiurile presate la rece, in salate, de ex.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: