Paine cu orz si secara

share on:

Mai niciodata nu-mi lipseste din casa faina integrala de ovaz, iar acum am decis sa-i aduc si o companie la fel de placuta: faina integrala de orz.Bineinteles ca n-au rezistat mult timp in dulap pentru ca le-am imprietenit cu totul in painica de mai jos. Imi propusesem sa-i dau o forma mai frumoasa, mai festiva, dar m-am luat cu alte treburi si n-am mai avut vreme. Noroc cu masinuta de paine care-si face treaba in liniste si la final, cu un semnal sonor ascutit si o aroma intensa, ne ofera bucuria painii proaspete si gustoase!

Paine cu orz si secara

paine cu orz si secara

Ingrediente pentru 1 Paine cu orz si secara:

  • 400 ml apa plata calduta
  • 1/2 lingurita zahar brut
  • 1 cub drojdie proaspata
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lingura sare
  • 200 grame faina integrala de orz
  • 200 grame faina integrala de secara
  • 250 grame faina alba de grau

Mod de preparare Paine cu orz si secara:

  1. Se toarna apa calduta intr-un bol, se dizolva zaharul brut si se drojdia.
  2. Se lasa 10-15 minute la loc caldut, sa „infloreasca” maiaua.
  3. Se pun toate ingredientele in masina de paine, in ordinea specificata de de mai sus (intai maiaua, uleiul si apoi solidele)
  4. Se seteaza programul pentru paine alba/ frantuzeasca. La mine dureaza aproximativ 3 ore
  5. Se seteaza gradul de rumenire (eu l-am pus la ultima treapta).
  6. Se asteapta finalizarea programului, dupa care se scoate painea din aparat si se lasa la racit pe un gratar. Se feliaza rece.

Pofta buna!

Paine cu orz si secara

Extrasfat: daca nu aveti masina de paine, atunci framantati aluatul intr-un bol incapator, (intai faceti maiaua ca mai sus, dupa care incorporati restul de ingrediente), formati o bila de aluat, pe care o ungeti cu putin ulei si o lasati la dospit pana isi dubleaza volumul (dospirea se face intr-un loc caldut si ferit de curent, de obicei la mine dureaza cca. 1 ora). Dupa dospire, aluatul se mai framanta putin, se modeleaza, se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptorul preincalzit. se coace la foc moderat (180 grade) pana trece testul scobitorii. (cca 45 minute).

2 Comments

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: