Coltunasi (wontons) cu orez si cocos

share on:
Coltunasi (wontons) cu orez si cocos

Zilele acestea am rascolit internetul in cautare de retete specific asiatice. Am gasit multe si foarte interesante, mi le-am salvat, dar, asa cum ma cunosc, nu voi reusi sa le respect cu strictete. Voi face eu ceva sa le adaptez gusturilor si ingredientelor mele, deci, ceea ce voi gati eu s-ar putea incadra mai mult la retete de inspiratie asiatica, nu 100% asiatice. E bine si-asa! Insa ce nu prea am gasit au fost deserturile chinezesti. Ori nu prea au ei asa ceva, ori nu m-am priceput eu sa le gasesc. Cert e ca acum le dau eu o idee, pe care am nascocit-o intr-o seara, pe cand ma gandeam cum sa adun aromele asiatice preferate in materie de „dulce”, sa fie ceva super simplu, rapid si bun. Ei, iata ca am gasit: coltunasi (wontons) cu orez si cocos!

De ce prezint eu tocmai acum retete asiatice si nu altceva? Pentru ca pe 19 februarie va debuta Noul An chinezesc, ocazie  cu care Maresi Foodbroker au decis, impreuna cu Oana si Diana de la Savori Urbane, sa lanseze o campanie de gatit in stil asiatic printre bloggerii romani si sa testeze apetitul romanilor pentru retetele exotice. In cadrul acestei campanii, la care mai participa in total 12 blogeri culinari o sa am placerea sa gatesc cu diferite produse marca Shan’shi pe care le puteti gasi si voi in marile supermarketuri ca Auchan, MegaImage, Cora, etc, si care sunt specifice bucatariei asiatice: lapte de cocos, orez basmati, taietei din orez, condimente si sosuri create special pentru pregatirea mancarurilor la wok, etc. Produsele le puteti si voi vedea in poza de mai jos iar mai multe detalii despre ele gasiti pe site. Pentru aceasta reteta eu am folosit 2 produse Shan’shi: orezul si laptele de cocos.

shan shiColtunasi (wontons) cu orez si cocos

Coltunasi (wontons) cu orez si cocos

Ingrediente pentru 16 buc. Coltunasi (wontons) cu orez si cocos

Umplutura:

  • 100 grame orez
  • 30 grame fulgi cocos
  • 165 ml lapte cocos
  • 1/2 lingurita pudra lemongrass
  • zahar dupa gust (eu am pus 1 lingura zahar brut)
  • 1/2 lingurita coaja de portocala rasa

Sos de cocos:

  • 50 ml lapte cocos
  • 1 lingurita miere

Impachetare:

  • 16 foi de orez
  • 1 bol cu apa, care se aseaza la indemana, pentru udat foile de orez

Mod de preparare Coltunasi (wontons) cu orez si cocos:

  1. Intai se prepara umplutura: orezul se fierbe in laptele de cocos si inca 50 ml apa plata. Orezul trebuie sa ajunga la concistenta al dente, moment in care se ia de pe foc si se aseaza intr-un vas cu apa rece (sa se raceasca mai repede). Se adauga zaharul, care se amesteca usor pana la dizolvare, apoi fulgii de cocos, coaja rasa de lamaie si pudra de lemongrass. Se lasa la racit complet, moment in care va deveni o pasta groasa.
  2. Se pregatesc foile de orez: se scoate cate o foaie de orez din pachet si se inmoaie in apa plata.
  3. Se aseaza pe planseta foaia de orez uda, iar in centrul ei se aseaza o lingurita din umplutura de orez si cocos de mai sus.
  4. Se aduna marginile foii de orez in sus si se strang la mijloc, ca o bocceluta (din pacate, eu n-am reusit sa fac niste boccelute mai frumoase, asa cum am vazut ca stiu sa faca asiaticii).
  5. Nu va ingrijorati daca nu se sigileaza foarte bine umplutura in coltunasi de la inceput! Reveniti la ei peste cateva minute, timp in care foile de orez vor fi absorbit deja toata apa in care au fost inmuiate si devin lipicioase. Acum sigur se vor inchide perfect.
  6. Coltunasii chinezesti se consuma fie fierti la aburi, fie prajiti. Avand in vedere ca eu nu sunt prietena cu prajitul, am ales sa-i fierb 2-3 minute la aparatul cu aburi, neavand aparat de fiert la aburi din bambus (totusi am constatat ca sunt foarte buni si asa, nefierti, mai ales ca umplutura lor este deja fiarta si pregatita dinainte, iar foile din orez sunt foaarte moisi usor de mestecat)
  7. Se prepara sosul: se topeste usor pe foc laptele de cocos (in cateva secunde redevine lichid, caci in cutie se afla de cele mai multe ori in stare solida, indicand faptul ca are destula grasime de cocos), dupa care se ia de pe foc si se amesteca usor cu miere.
  8. Se toarna sosul in recipientul special pentru sos si se aseaza pe un platou.
  9. Se scot si coltunasii din aparatul de gatit cu aburi (cu grija, sunt foarte subtiri si fini, atentie sa nu se fi lipit de fund si sa nu se rupa) si se aseaza pe platou, in jurul vasului cu sos de cocos.
  10. Se consuma imediat.

Pofta buna!

Coltunasi (wontons) cu orez si cocos

Nota: Poti castiga si tu un set complet de ingrediente Shan’shi, un wok si setul aferent de ustensile, adica exact ce am primit si eu pentru testare in campanie, daca te inscrii cu un comentariu pe pagina oficiala a campaniei de la Savori Urbane in care sa ne spui care estefelul tau asiatic preferat sicu ce ingrediente Shan’shi l-ai putea gati. Distribuie pagina pe Facebook, Google+, Twitter sau Pinterest. Data limita de inscriere este 20.02.2015 iar extragerea va avea loc sambata, 21.02.2015 (prin sistem random generator). Premiile pot fi expediate doar pe teritoriul Romaniei. Calea juridica este exclusa.

Coltunasi (wontons) cu orez si cocos

9 Comments

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: