Prajitura cu mere (Apfelkuchen)

share on:
Prajitura cu mere Apfelkuchen2

Merele se numara printre preferatele mele, lucru foarte usor observabil daca rasfoiti putin paginile blogului meu. Nu degeaba le-am folosit eu in tot felul de preparate: este foarte la indemana, usor de pregatit si delicios, sub toate formele. Pentru dulcele de azi am pregatit o Prajitura cu mere (Apfelkuchen) simpla si cu personalitate. Este o reteta germana, intalnita des in sudul Germaniei.

Bineinteles ca prajitura cu mere face parte din patrimoniul culinar universal, zic eu, deoarece este intalnita in bucatariile multor popoare. Exista asadar mii, poate zeci de mii de retete de prajituri/placinte cu mere, toate fabuloase si speciale. Insa de ce am ales eu azi tocmai o varianta nemteasca acestei Prajituri cu mere Apfelkuchen? Pentru ca Oana si Diana, fetele de la Savori Urbane, au dat startul unui foarte frumos proiect, Food Connection, o calatorie culinara in jurul lumii. Cei 24 de bloggeri culinari care au acceptat sa se alature acestei initiative (printre care ma numar si eu si sunt foarte mandra de acest lucru) vor pregati in fiecare luna, timp de 2 ani, cate cel putin o reteta specifica unei anumite tari. Luna aceasta, Andie este gazda retetelor traditionale germane. Asadar, azi gatim nemteste!

Prajitura cu mere (Apfelkuchen)

Prajitura cu mere (Apfelkuchen)2

Prajitura cu mere (Apfelkuchen)

  • 50 grame stafide
  • 60 grame unt oale + putin unt pentru uns tava+1 lingura unt topit pentru stropit prajitura
  • 65 grame zahar pudra (eu am pus zahar pudra in care in prealabil am uscat cateva pastai de vanilie)
  • 2 oua
  • 1 lingura extract de migdale (reteta originala prevede esenta de migdale, dar eu am folosit extractul acesta, productie proprie)
  • 180 ml lapte
  • 250 grame faina alba de grau
  • 2 mere
  • 1 lingurita zahar tos
  • 1 varf cutit sare

Mod de preparare Prajitura cu mere (Apfelkuchen):

  1. Se pun stafidele la hidratat in apa, cat sa le acopere (daca doriti, puteti adauga in apa si 1-2 picaturi esenta de rom), dupa care se scurg bine si eventual se tapoteaza cu un servetel, sa se elimine apa (eu le-am hidratat 2 ore, atat am avut la dispozitie)
  2. Se unge o tava rotunda cu unt (tava mea are 18,5 diametru) si se presara putina faina alba de grau
  3. Untul se mixeaza cu zaharul pudra, pana se obtine o crema fina si spumoasa.
  4. Se adauga laptele, extractul de migdale si galbenusurile de la cele 2 oua.
  5. Se mixeaza totul pana se obtine o crema fina, in care se incorporeaza incet si treptat jumatate din cantitatea de faina.
  6. Separat, se bat albusurile spuma tare, impreuna cu sarea prevazuta in reteta.
  7. Se incorporeaza albusurile in compozitia de mai sus, cu ajutorul unei spatule.
  8. Se adauga restul de faina si se omogenizeaza usor (cu cateva miscari de sus in jos efectuate cu spatula).
  9. Se obtine un aluat aerat, curgator, care se toarna in tava pregatita dinainte.
  10. Se presara jumatate din cantitatea de stafide, apoi se aseaza merele taiate feliute, iar la final restul de stafide
  11. Se stropesc merele cu untul topit prevazut in reteta, dupa care se presara zaharul tos.
  12. Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coace la foc mediu (180 grade) pana cand devine ferma la atingere si usor elastica, merele sunt usor rumenite si se trece testul scobitorii.
  13. Prajitura cu mere (Apfelkuchen) se lasa la racorit in tava, dupa care se scoate pe un gratar si se lasa la racit complet.
  14. Se aseaza pe un platou, eventual se pudreaza cu zahar (pas pe care eu nu l-am mai facut), se feliaza si se serveste.

Pofta buna!

Prajitura cu mere (Apfelkuchen) preparare

Extrasfat: 1. tava in care eu am pregatit aceasta Prajitura cu mere (Apfelkuchen) este destul de mica, daca doriti sa pregatiti acest desert pentru mai multe persoane, dublati cantitatile.

2. reteta originala prevede 1/2 pliculet praf de copt, dar eu nu mai folosesc de mult asa ceva; am descoperit ca prajiturile ies minunat si fara praf de copt, secretul este ca spume de albus sa fie batuta bine se sa se incorporeze la final, cu ajutorul unei spatule, nu cu mixerul.

Prajitura cu mere (Apfelkuchen)

Daca va place aceasta Prajitura cu mere (Apfelkuchen), nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

 

Tags:

8 Comments

  1. Foarte dragalasa si gustoasa aceasta prajitura cu mere!! Asteptam reteta ta pentru The Food Connection 🙂

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: