Sorbet de caise si mango cu biscuit crocant

share on:

Dupa ce acum cateva zile v-am aratat preparatul sarat din cadrul campaniei #horecaXperience, organizata de Centrul de training Horeca School in parteneriat cu Gourmet Connection si Desertonline.ro, a venit si momentul in care sa va prezint si alegerea mea pentru un desert. Mi-am dorit sa fie ceva de sezon, fresh, care sa aduca in prim plan caldura si culorile verii. Pe langa asta, datorita dualitatii alb-negru de pe farfuria mea si care pe mine m-a dus cu gandul la dualitatea noapte-zi, m-am gandit sa creez un desert care sa se incadreze in aceasta idee. De data aceasta, inspiratia mea a venit din partea lui Gregoire Michaud si a comunitatii Chef and Wine Culinary School.

Asadar, am ales ca element principal o semiluna de biscuit cu unt pe care l-am „imbracat” in ciocolata alba rasa fin si amarant expandat, pentru a evidentia faptul ca luna nu este perfect neteda. In plus, acest strat subtire creeaza aderenta pentru bilele de sorbet si pepene galben, pe care le-am asezat cu grija pe biscuit. Decorul final mai cuprinde si o pasta fina de avocado (pe care eu o ador) si un sos de caise proaspete. Contastul si nota mentolata este data de frunze de menta, pe care le-am cules din gradina in ultimul moment.

Se pare ca alegerea mea a fost una fericita pentru noi, deoarece canicula si-a facut de cap chiar si la munte, aerul a fost aproape irespirabil si nu se misca nicio frunza. Insa nu m-as fi gandit ca tocmai gandul meu de sorbet racoritor imi va aduce si probleme, in sensul ca se topea extraordinar de repede si cu greu am reusit sa-l conving, spre seara, sa se aseze frumos in cleste si sa zambeasca la poze.

Si de aceasta data veti observa ca reteta propusa de mine este, in fond, una simpla si care poate fi preparata de oricare dintre cititorii retetelor mele dragi. Asadar, va provoc s-o incercati si voi!

Sorbet de caise si mango cu biscuit crocant

sorbet de caise si mango cu biscuit crocant2

 

Ingrediente pentru Sorbet de caise si mango cu biscuit crocant (4 portii)

Pentru sorbet:

  • 1 mango bine copt
  • 200 grame caise bine coapte
  • 200 grame iaurt grecesc
  • zeama de la 2 lime
  • 100 ml apa plata
  • 125 grame zahar

Pentru biscuitul crocant:

  • 150 grame unt(82% grasime)
  • 75 grame zahar pudra, sau dupa gust (eu am folosit zahar pudra in care am uscat cateva pastai de vanilie)
  • 1 gram sare
  • 15 grame pudra de migdale
  • 55 grame ou
  • 250 grame faina alba de grau
  • 75 grame ciocolata alba
  • 100 grame amarant

Pentru pasta de avocado:

  • 1 avocado mic
  • zeama de la 1 lime
  • 1 picatura ulei esential menta
  • miere dupa gust ( eu am pus 2 lingurite)

Pentru sosul de caise:

  • 50 grame caise foarte bine coapte
  • 1 lingurita miere
  • 1 lingurita zeama de lime

Pentru decor:

  • pepene galben (al meu a fost un soi mai verzui, dar parfumat si aromat)
  • frunze de menta

Mod de preparare Sorbet de caise si mango cu biscuit crocant:

Incepem cu prepararea sorbetului:

  1. Intr-o craticioara se pune la fiert apa cu zaharul si jumatate din zeama de lime. Se fierbe pana cand zaharul se dizolva complet, dupa care se lasa la racit. Siropul trebuie sa ajunga la temperatura camerei.
  2. Mango se decojeste, se taie cuburi; acestea  se pun in blender, impreuna cu restul de zeama de lime si siropul ajuns la temperatura camerei. Se mixeaza 30 sec.
  3. Caisele se spala, se desfac in jumatati si se taie bucati, dupa care se adauga in blender, impreuna cu iaurtul grecesc.
  4. Se mixeaza totul cca 1 min. sau pana se obtine o crema fina si fluida.
  5. Se strecoara prin sita, pentru a retine eventualele fibre ale bucatilor de mango si cojitele caiselor.
  6. Se transfera crema obtinuta intr-un bol si se da la congelator (daca aveti o masina de inghetata, atunci turnati crema de caise si mango in masina de inghetata si lasati-o sa lucreze cca 30 min.)
  7. Daca folositi metoda congelatorului (cum am facut si eu), atunci trebuie sa amestecati compozitia din jumatate in jumatate de ora pentru a impiedica formarea acelor de gheata (acest procedeu trebuie executat de cateva ori, eu am amestecat de 6 ori, dupa care am lasat sorbetul sa inghete bine–inca 2 ore sau peste noapte).

sorbet de caise si mango

Prepararea amarantului expandat pentru crusta biscuitului (20 min.):

  1. Se incinge o tigaie din fonta (fara ulei)
  2. Cand tigaia este bine incinsa, se adauga o cantitate mica de amarant boabe si se misca usor tigaia deasupra flacarii aragazului, pentru ca amarantul sa nu se arda.
  3. Pe masura ce se incing bobitele de amarant, acestea pocnesc, asemenea popcornului, doar ca nu sar atat de tare (din aceasta cauza eu nici n-am pus capacul pe tigaie).
  4. Se rastoarna amarantul expandat intr-un bol si se repeta operatiunea, pana cand ajungem la catitatea dorita. Se lasa deoparte pana in momentul utilizarii.
  5. Amarantul expandat are un gust placut si un aspect dragut (eu il folosesc in diferite deserturi)

amarant expandat

Prepararea biscuitului:

  1. Untul moale se mixeaza cu zaharul pudra.
  2. Se adauga oul si se omogenizeaza.
  3. Se incorporeaza faina de migdale, iar dupa o noua omogenizare, se adauga treptat si faina de grau.
  4. La final se obtine un aluat care se imbraca in folie alimentara si se da la rece 30 min.
  5. Intre timp, se confectioneaza un sablon din carton sub forma unei semilune (daca nu doriti aceasta forma, folositi un cutter pentru fursecuri).
  6. Dupa racirea aluatului, acesta se intinde in foaie subtire pe planseta infainata.
  7. Pentru ca semiluna sa se seze perfect dreapta in tava, se transfera foaia de aluat in tava tapetata cu hartie de copt. Peste foaia de aluat se aseaza sablonul de carton si se decupeaza aluatul, urmand liniile sablonului (pentru ca marginile aluatului meu sa iasa frumoase, eu n-am folosit cutitul, ci rola pentru pizza).
  8. Se indeparteaza excesul de aluat, iar semiluna ramane intacta in tava. Se procedeaza la fel si pentru restul de semilune din biscuit.
  9. Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coc semilunele de biscuit la foc mediu pana cand trec testul scobitorii, cca 12 min. in cazul meu (atentie: biscuitul se arde foarte repede, deci trebuie supravegheat).
  10. Deoarece avem nevoie de un biscuit cat mai alb, nu trebuie lasat sa se rumeneasca (in special marginile se coloreaza mai repede)
  11. Se scoate tava din cuptor si, cat semilunele sunt calde, se rade ciocolata alba pe suprafata lor. Peste ciocolata se presara amarantul expandat.
  12. Se lasa la racit complet in tava, altfel se vor rupe. Pe masura ce se racesc, semilunele se vor intari si vor deveni crocante.

biscuit crocant

Prepararea sosului de caise:

  1. Se spala caisele, se desfac si se taie bucati.
  2. Se pun caisele in blender, impreuna cu mierea si zeama de lime si se mixeaza 30 sec. sau pana se obtine un sos fin si fluid.
  3. Se strecoara sosul printr-o sita deasa sau un tifon.
  4. Sosul obtinut se toarna intr-un recipient care se inchide ermetic si se pastreaza la rece pana in momentul utilizarii.

Prepararea pastei de avocado:

  1. Avocado se taie in jumatate pe lung, se scoate samburele, iar pulpa se scoate din coaja cu ajutorul unei lingurite.
  2. Pulpa de avocado se aseaza in vasul blenderului, se adauga imediat zeama de lime, uleiul de menta si mierea.
  3. Se mixeaza 30 sec. pana se obtine o pasta fina.
  4. Pasta obtinuta se toarna intr-un recipient care se inchide ermetic si se da la rece pana in momentul utilizarii.

Pregatirea decorului:

  1. Se scoate sorbetul de la rece si se lasa 20 min. sa se decongeleze putin si sa se poata scoate din bol cu clestele de inghetata.
  2. Se spala menta si se usuca in servetel de hartie.
  3. Se scoate sosul de caise si pasta de avocado de la rece.
  4. Se scot bile din pepene galben cu ajutorul clestelui special pentru pepene (eu am folosit niste masuri din inox pentru lichide)
  5. Se stropesc bilele de pepene galben cu putina zeama de lime.

pasta avocado, amarant expandat si pepene galben

Montarea desertului pe farfurie:

  1. Pe farfurie se aseaza trei bilute din pepene galben, peste care se fixeaza 1 semiluna din biscuit crocant.
  2. Se da farfuria la congelator 5 min., pentru ca baza pe care se aseaza sorbetul sa fie cat mai rece.
  3. Se decoreaza semiluna de biscuit cu bile din sorbet de caise si mango, bile din pepene galben, sos de caise si pasta de avocado.
  4. Se finiseaza cu frunze de menta.
  5. Se serveste imediat.

Pofta buna!

sorbet de caise si mango cu biscuit crocant

Daca va place acest Sorbet de caise si mango cu biscuit crocant , nu ezitati sa-i acordati 5 stelute (apasati pe ultima steluta) in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc

8 Comments

  1. Da,e un desert potrivit pentru aceste zile fierbinti.Mi-a placut ca ai ales forma de semiluna,sugerand faptul ca sorbetul provine din Turcia.Arata imbietor!Nu mai era necesar sa spui ca trbuie servit imediat(desigur,ca sa nu se topeasca) ca eu,una,n-as sta pe ganduri!Felicitari!

  2. Arata genial, la fel si reteta de sarat cu care ai participat la concurs. Meritai sa castigi, este superb blogul!

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: