Supa de visine

share on:
supa de visine

Cand eram copil am mancat de cateva ori un fel de supa de visine ingrosat cu amidon sau faina. Pe atunci o cunosteam sub numele de „chisalita moldoveneasca”. Locuind in Ardeal, evident ca m-am intalnit ocazional si cu supa de visine ardeleneasca (ce are, din cate am inteles, influente unguresti–pe acolo este si mai cunoscuta sub denumirea de Hideg meggyleves).

Imi aduc aminte ca prima data cand mi-a fost servita o astfel de supa de visine, in mintea mea s-a conturat intrebarea „asta e compot  in farfurii! ce soi de mancare o mai fi asta?”

Categoric, cele doua tipuri de supa nu se compara. Amandoua sunt gustoase, dar cea ardeleneasca/ungureasca este preferata mea.De ce? Pentru ca este mult mai aromata! Se face extrem de repede, nu are cum sa nu-ti placa: e o combinatie intre compotul de visine dulce-acrisor si o crema fina de frisca (in varianta originala smantana grasa), cu o exlozie de arome ce se completeaza perfect.

Supa de visine nu este un fel de mancare in sine, ci un desert. La fel de gustos cald, la temperatura camerei, sau rece (cea mai buna varianta, zic eu).

Supa de visine

supa de visine1

Ingrediente pentru 4 portii Supa de visine:

  • 500 grame visine bine coapte
  • 4 linguri zahar brut
  • 500 ml apa plata
  • 1 baton scortisoara
  • 1 anason stelat
  • 5 cuisoare
  • 1 pastaie vanilie
  • 250 ml frisca lichida (sau smantana 20% grasime)
  • coaja de la 1 lamaie mica

Mod de preparare Supa de visine:

  1. Se spala visinele, se curata de codite si samburi si se aseaza intr-o oala.
  2. Se adauga apa, coaja de lamaie si zaharul. (eu am preferat sa rad bucati mari de coaja cu ajutorul decojitorului de legume, dar voi puteti s-o adaugati rasa, daca va place)
  3. Se da intr-un clocot, dupa care se adauga celelalte condimente (cu exceptia celor 250 ml frisca lichida).
  4. Se lasa supa de visine sa fiarba la foc mic cca 10 min., dupa care se stinge focul.
  5. Se adauga frisca lichida si se omogenizeaza, cu ajutorul unei spatule/linguri.
  6. Se scoate anasonul, se pune capacul pe oala si se lasa sa se raceasca lent (in acest timp gusturile se intrepatrund, iar supa de visine devine foarte aromata).
  7. Dupa racirea completa, se scot mirodeniile, iar supa se transfera in frigider, unde trebuie sa stea cca 2 ore sa se aseze.
  8. Supa de visine se serveste rece, alaturi de frisca batuta.

Pofta buna!

Mai gasiti aceasta minunata supa (foarte bine si frumos gatita si explicata) si la:

Oana si Diana

Bucatar maniac

Daca va place aceasta supa de visine, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

6 Comments

  1. Faina varianta asta de supa. Am facut si eu acum doi ai o supa rece de capsuni. Ceva de genul asta. Buna a mai iesit. O sa incerc si varianta cu visine ca sa vad cum e.
    In ce priveste chisalita moldoveneasca… cel putin aici unde locuiesc eu nu se face doar cu visine si in nici un caz in varianta asta.
    Noi punem visine, cirese dulci si cirese amare si o ingrosam cu faina de malai. Asa facea bunica pe vremuri si asa o fac si eu acum. Am reteta pe lecturisiarome daca vrei sa incerci de curiozitate si varianta asta. E un deliciu 🙂

  2. Buna sa va fie ziua și inima!
    Ador această rețetă, dar am o mare întrebare. As putea înlocui zaharul din rețetă cu miere, adăugată eventual când se răcorește puțin?! Părerea dumneavoastră contează.

    E minunat site-ul, o delicioasa sursă de inspiratie. Și pozele….mmmm. Mulțumesc frumos!

    1. Buna ziua! Multumesc tare mult pentru apreciere! Da, se poate adauga miere fara probleme. In functie de tipul de miere, e posibil ca gustul final sa fie putin schimbat, mai spre floral. Dar nu cred ca asta ar fi un impediment, dimpotriva

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: