Lintea–combinatii alimentare

share on:
Lintea--combinatii alimentare

Lintea m-a fascinat cu multitudinea sa de culori pe rafturile marketurilor. Dupa ce am citit cate ceva despre proprietatile si beneficiile sale, m-am convinsa ca trebuie neaparat sa-i fac cunostinta cu familia mea. Din nou, acesta nu este un aliment pe care eu sa-l fi cunoscut in copilarie, si pe care am inceput sa-l indragesc abia tarziu, la maturitate.

Ce am aflat despre linte:

Din multele articole pe care le-am consultat pana acum, am aflat ca lintea este o sursa importanta de antioxidanti, fibre (solubile si insolubile), minerale si vitamine (este bogata in fosfor, fier, magneziu, zinc si vitaminele din grupul B –B1, B2, B3, B5, B6 si B9).

De asemenea, am aflat, din proprie experienta, ca lintea este foarte usor digerabila si are un timp redus de gatire.

Soiul de linte rosie este cel mai rar, cea verde fiind cea mai raspandita, acestea doua pastrandu-si cel mai bine forma dupa gatire.

Cum se gateste lintea:

  • Lintea nu se consuma cruda!
  • Prin gatire, lintea isi sporeste proprietatile nutritive
  • Inainte de a fi gatita, lintea se spala cu grija (boabele care plutesc la suprafata apei se arunca) si se hidrateaza cateva ore in apa cu un agent acid (zeama de lamaie, otet, iaurt)
  • Lintea se hidrateaza 8 ore, iar in 12 ore germineaza
  • Dupa hidratare, lintea se spala din nou sub jet de apa rece, dupa care se lasa la fiert (in cca 10 min, este fiarta)

Daca sunteti in cautare de retete si inspiratie, puteti arunca o privire aici, sa vedeti cum am gatit eu lintea!

Cu ce combinam lintea:

Calorii (100 grame produs):325

Glucide(100 grame produs): 54

Lipide(100 grame produs): 2,5

Protide(100 grame produs): 25

Combinatii recomandate: leguminoase, verdeturi cu continut scazut de glucide

Combinatii nerecomandate: fructe in general, miere, zahar, dulceturi, lapte

Combinatii neutre: Cereale si derivate, cartofi, castane, leguminoase, branzeturi slabe, peste slab, carne slaba, branzeturi grase, peste gras, carne grasa, maruntaie, oua, fructe cu coaja lemnoasa, ulei, unt, smantana, slanina, masline, verdeturi cu continut moderat de glucide, apa, sare

Note:

1. Caracteristica distinctiva a acestei leguminoase este bogatia sa in proteine si fier.

2. Verdeturile cu continut scazut de glucide sunt urmatoarele: andive; anghinare; broccoli; ciuperci; castraveti; conopida; dovlecei; fasole verde pastai; fenicul; salata verde; frunze de sfecla (mangold); ridichi; telina frunze; varza; vinete

3. Verdeturile cu continut moderat de glucide sunt urmatoarele:  ardei gras ; arpagic;ceapa; varza de bruxelles; dovleac; morcovi; napi; praz; sfecla rosie; spanac; sparanghel; telina radacina; varza creata; varza acra, usturoi.

4. Fructele acrisoare sunt acestea: ananas; clementine; grapefruit; lamai; mandarine; pasta de tomate; portocale; rosii coapte; rosii curatate de pielita; suc de grapefruit/lamaie/portocale

5. Fructele dulci-acrisoare sunt acestea: ananas insiropat; caise; capsuni; cirese; guave; gutui; kiwi; macese; mere; mure; dude; pere; piersici; zmeura; prune; rodii; suc de caise; visine

6. Fructele dulci sunt acestea: banane, caise si piersici insiropate; curmale; kaki; mango; papaya; smochine; struguri

7. Leguminoasele sunt acestea: bob verde; bob uscat; fasole verde pastai; fasole uscata; naut; linte; mazare (verde si sucata)

Sursa: Tentori, A. si Turetta,G.– Combinatii alimentare sanatoase, Curtea Veche, 2008

photocredit: jurnalul.ro

Daca va este de ajutor (sau nu) acest articol „Lintea–combinatii alimentare”, va rog  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti postarea mea pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

Tags:

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: