Mancare de vinete cu ardei copti

share on:
mancare de vinete cu ardei copti

Din categoria mancarurilor simple si rapide de vara, va propun aceasta mancare de vinete cu ardei copti, pe care o cunosc din copilarie. Diferenta este ca acum o mananc cu placere, iar atunci nici nu voiam s-o vad! Ochii mei de copil nu vedeau intr-o lumina buna nici vinetele, nici dovleceii, si, cu atat mai putin, nu se bucura de aprecierea mea nici fasolea ori mazarea.

Acum, ma bucur ca lucrurile s-au schimbat, iar gusturile legumelor proaspete si-au pus amprenta si asupra mea. Poate de aceea inteleg foarte bine refuzurile copilului meu de a le incerca macar, daramite sa le manance in mod constient.

Stiu bine ca la un moment dat, se va produce declicul (la fel ca si in cazul meu) si le va accepta cu placere. Pana atunci, sunt maestra in „ascuns chestii” in mancarea lui si incerc sa-mi pastrez calmul. Doar strop cu strop se face marea, nu-i asa?

Mancare de vinete cu ardei copti

mancare de vinete cu ardei copti1

Mancare de vinete cu ardei copti

  • 2 vinete medii
  • 4 ardei grasi de diferite culori
  • 1 ceapa alba
  • 2 linguri ulei de masline
  • 4 rosii medii (eu am pus 2 rosii si 2 portocalii)
  • 2 catei usturoi romanesc
  • sare (piper dupa gust)
  • patrunjel verde pentru servit

Mod de preparare Mancare de vinete cu ardei copti:

  1. Se coc vinetele si ardeii (eu i-am copt in cuptor), se curata de coaja, cotoare si seminte.
  2. Se spala vinetele si ardeii sub jet de apa rece, dupa care se scurg bine.
  3. Se taie legumele coapte in bucati, cu satarul de lemn (nu trebuie sa fie marunte).
  4. Se toarna uleiul intr-un vas incapator (eu am folosit un vas de ceramica).
  5. ceapa si usturoiul se curata de coaja si se taie marunt. Se adauga in vasul cu ulei.
  6. Rosiile se spala si se taie cuburi.
  7. Vinetele, ardeii copti si rosiile se amesteca si se transfera in vasul de ceramica, unde se omogenizeaza cu ceapa si usturoiul.
  8. Se condimenteaza, se pune capacul peste vas (sau o bucata hartie de copt umezita si stoarsa) si se introduce vasul in cuptorl usor preincalzit (nu trebuie sa fie incins, altfel poate cauza un soc termic si sa provoace spargerea vasului de ceramica).
  9. Mancarea de vinete cu ardei copti se lasa la cuptor 15-20 min., pana cand toate legumele sunt gatite bine.
  10. Mancarea de vinete cu ardei copti se serveste calda, cu patrunjel proaspat tocat si paine neagra (ideal, preparata in casa, sau mamaliguta)

Pofta buna!

Daca va place aceasta reteta de mancare de vinete cu ardei copti, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos (apasati pe ultima steluta) si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

10 Comments

  1. E o mancare de vara excelenta:gustoasa,usoara,simplu de pregatit si frumos colorata!Ce sa mai vorbesc de modul cum este prezentata!Imi place masa ta rustica si vasul acela de ceramica!
    Am,totusi,o intrebare:de ce speli si ardeii copti?Vinetele,da,mai ales ca au fost coapte in cuptor,
    dar ardeii?Li se duce tot gustul de ardei copt…
    Eu,dupa gustul meu,as manca aceasta mancare la temperatura camerei,cu iaurt langa ea,ca majoritatea mancarurilor balcanice cu ulei de masline.Am ziz ca asa imi place mie,fiecare mananca cum ii place.O zi frumoasa!

    1. multumesc frumos, Catalina! spal ardeii copti deoarece mai raman mici urme de coaja si seminte si vreau sa le exclud pe toate. Mie nu mi se pare ca se duce gustul de ardei copt, de fapt, eu nu simt vreo diferenta 🙂

  2. e buna rau . Intr-adevar , ardei se pot curate usor si fara a-I spala ca pe o cirpa . Dar oricum buna reteta . Mai ai ? Mai da-ne !
    Mihai

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: