Paste fainoase–combinatii alimentare

share on:
paste fainoase

Din seria articolelor „Combinatii alimentare” , astazi discutam despre pastele fainoase: ce si cum e bine sa combinam, astfel incat sa nu avem probleme de digestie si nici sa nu simtim disconfort dupa consumarea lor. Pana la urma, pastele fainoase sunt foarte iubite de toate popoarele lumii, fiecare are unul sau mai multe moduri specifice de a le pregati (fie pastele fainoase in sine, fie gata ambalate in pungute si cutii).

Nu pot spune ca am un anume fel preferat de a gati pastele fainoase, dar cel mai des le fac cu legume de sezon. Recunosc ca de multe ori am dat si eu gres in privinta combinarii lor in mod incorect cu diferite ingrediente, asa ca postarea de mai jos ma readuce si pe mine cu picioarele pe pamant si constituie un punct de reper si pentru mine.

Daca vreti sa vedeti cum am gatit eu pastele pana acum, le gasiti pe toate aici. 

Cand am timp, fac si eu paste in casa (sunt cele mai bune)!

Despre ce fel de paste fainoase este vorba?

-Paste fainoase cu adaos de gluten

-Paste fainoase cu ou

-Paste fainoase din grau dur

– Paste fainoase integrale

Calorii (100 grame produs):363/ 368/ 336/ 371

Glucide(100 grame produs): 69,9/ 78,6/ 82,8/ 79

Lipide(100 grame produs): 0,6/ 2,4/ 0,3/ 0,8/

Protide(100 grame produs): 23,8/ 13/ 10,8/ 12

Cum se combina (in)corect) aceste paste fainoase?

Combinatii recomandate: cereale si derivate; cartofi; castane; verdeturi in general

Combinatii nerecomandate: fructe in general, miere; zahar; dulceturi; branzeturi slabe; peste slab; carne slaba; lapte

Combinatii neutre: leguminoase; branzeturi grase; peste gras; carne grasa; maruntaie; oua; fructe cu coaja lemnoasa; ulei; unt; smantana; masline; apa.

Note:

1. Glutenul constituie partea proteica a pastelor; in cazul pastelor cu adaos de gluten, continutul este de 25-30% gluten, fata de 10-13% gluten in cazul pastelor normale.

2. se admite asocierea pastelor din grau dur cu branzeturi grase, mici cantitati de moluste si oua, daca acestea sunt intrebuintate pe post de condiment. De asemenea, este acceptata combinarea pastelor din grau dur cu rosii, daca si acestea sunt adaugate in cantitati mici.

3. Verdeturile cu continut scazut de glucide sunt urmatoarele: andive; anghinare; broccoli; ciuperci; castraveti; conopida; dovlecei; fasole verde pastai; fenicul; salata verde; frunze de sfecla (mangold); ridichi; telina frunze; varza; vinete

4. Verdeturile cu continut moderat de glucide sunt urmatoarele:  ardei gras ; arpagic;ceapa; varza de bruxelles; dovleac; morcovi; napi; praz; sfecla rosie; spanac; sparanghel; telina radacina; varza creata; varza acra, usturoi.

5. Fructele acrisoare sunt acestea: ananas; clementine; grapefruit; lamai; mandarine; pasta de tomate; portocale; rosii coapte; rosii curatate de pielita; suc de grapefruit/lamaie/portocale

6. Fructele dulci-acrisoare sunt acestea: ananas insiropat; caise; capsuni; cirese; guave; gutui; kiwi; macese; mere; mure; dude; pere; piersici; zmeura; prune; rodii; suc de caise; visine

7. Fructele dulci sunt acestea: banane, caise si piersici insiropate; curmale; kaki; mango; papaya; smochine; struguri

Sursa: Tentori, A. si Turetta,G.– Combinatii alimentare sanatoase, Curtea Veche, 2008

Photocredit: magazinulprogresiv.ro

Daca va este de ajutor (sau nu) acest articol „Paste fainoase–combinatii alimentare”, va rog  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti postarea mea pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

Tags:

4 Comments

  1. Buna! De curiozitate intreb, este explicat in carte de ce nu este recomandata asocierea cu branzeturi/peste slab, dar e neutra asocierea cu branzeturi/peste gras?
    Mersi!

  2. Multumesc pentru raspuns, dar nu am specificat corect in intrebare .. ma refeream la de ce asocierea pastelor cu branzeturi/peste slab este nerecomandata, dar neutra asocierea pastelor cu branzeturi/peste gras.

    1. Acum am înțeles întrebarea: răspunsul sta tot în grăsimi,ca să zic așa! Cerealele și derivatele sale nu pun probleme digestiei dacă sunt combinate cu grăsimi. Amidonul și grăsimile se „înțeleg”, în sensul ca nu își anulează efectul una alteia și pot fi asimilate de organism. Totuși,persoanele cu o digestie precară sau sensibilă pot întâmpina neplăceri la combinațiile neutre. De aceea,este nevoie de atenție și țeste, fiecare om e unic și poate reacționa diferit.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: