Galuste de gris-reteta video

share on:
galuste de gris 0

Una din postarile pe care le-ati cerut sa apara, in special in format video, este aceea de galuste de gris. Stiu ca pentru fiecare dintre noi a existat cel putin un moment in care galustele de gris pur si simplu nu au vrut sa iasa: ba se imprastiau imediat ce ajungeau in supa fierbinte, ba ieseau tari ca piatra! Recunosc cu mana pe inima ca nici mie nu mi-au iesit intotdeauna galustele perfecte, dar in timp am descoperit cateva trucuri…si apoi, practica isi spune cuvantul.

Pana la urma, cine nu s-a bucurat de galuste de gris? Si cine nu le adora? Cred ca nu exista bucatarie in care ele sa nu-si fi facut aparitia, asa ca vom vedea impreuna cat de usor se pot pregati, fara emotii ca rezultatul nu va fi unul bun.

Moduri diferite de a pregati galuste de gris

Pe principiul „cate bordeie…”, am gasit o gramada de retete si sfaturi pentru a pregati cele mai pufoase galuste de gris, fiecare promitand cele mai sigure rezultate.Unele dintre ele mi s-au parut foarte interesante, altele nu le-as recomanda nicicand:

  • in unele retete se adauga si un ingredient gras (ulei sau unt)- uneori am incercat si eu varianta cu 1 lingurita ulei adaugata in compozitie, iar galustele au iesit bine. Totusi, nu cred ca prezenta uleiului a influentat cu ceva consistenta finala a galustelor mele de gris.
  • unele variante includ si praf de copt- aceasta NU este o varianta recomandabila. Asa cum ii spuen si numele, praful de copt se adauga la copt, in diferite aluaturi de prajituri pentru a le ajuta sa creasca. Ori aici nu coacem absolut nimic! Asadar, praful de copt este total inutil in aceasta reteta. Pana la urma, nici in prajituri, blaturi, etc, praful de copt nu este indispensabil, deoarece albusurile batute spuma tare sunt sufieciente pentru ca aluaturile sa se aereze…
  • unele variante includ verdeturi tocate si condimente: nu am incercat pana acum, dar nu vad de ce n-ar fi ok
  • unele variante prevad ouale intregi amestecate cu gris, iar altele prevad ca albusul sa fie batut separat spuma tare, iar apoi se adauga restul ingredientelor– eu le-am incercat pe amandoua , iar galustele ies la fel de bine

Trucuri pentru niste galuste de gris reusite:

  • compozitia se lasa cateva minute sa se „odihneasca” inainte de a fi fierte, timp in care grisul se umfla si „leaga” mai bine viitoarele galuste (fie la rece, fie la temperatura camerei; cele mai reusite galuste le-am obtinut dupa ce am lasat compozitia la frigider)
  • lingura cu care se formeaza galustele sa fie umezita cu apa rece inainte de a forma fiecare galusca (astfel compozitia se desprinde mai usor de pe lingura)
  • apa/supa in care fierb galustele sa nu clocoteasca, deoarece galustele se pot sparge (focul trebuie sa fie la minim; daca totusi, apa a ajuns in punctul de fierebere, se mai adauga putina apa rece inainte de a „plonja” galustele)
  • galustele de gris se fierb la foc mic cca 15-20 min, sa se fiarba bine (eventual, se scoate o galusca din apa/supa si se incearca).
  • daca si dupa fierbere, galustele vi se par tot tari, mai puteti turna pe marginea vasului cate putina apa rece si sa le mai lasati la fiert, pana devin asa cum va doriti.
  • este bine ca galustele de gris sa se fiarba in apa cu sare si nu direct in supe, deoarece in acest mod supa va arata mai frumos, fara acele „faramituri” ce raman in urma fierberii galustelor
  • este bine sa mai aveti la indemana un surplus de gris pentru a ajuta compozitia, in cazul in care mai este nevoie (surplusul de gris poate fi necesar daca ouale folosite sunt mai mari)

Galuste de gris–reteta video

Iar acum, va las si un tutorial video in care puteti viziona cum am pregatit eu aceste galuste (aici am batut albusurile separat, dar, dupa cum am spus mai sus, am facut si galuste de gris cu ouale neseparate si au iesit excelent de fiecare data)

Daca va este util acest tutorial, va invit sa va abonati la micul meu canal youtube si sa-mi urmariti noutatile! De asmenea, va astept cu un comentariu in care sa-mi spuneti ce retete ati dori sa mai vedeti filmate!

Servire galuste de gris

Daca va place aceasta reteta de galuste de gris, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute (apasati pe ultima steluta) in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

Tags:

9 Comments

  1. Da.ti-au iesit niste galuste foarte frumoase si pufoase.Felicitari!Ai sa razi daca am sa-ti spun ca,acum 40 de ani,cand m-am maritat si am invatat sa fac galuste(dupa reteta mamei mele,Dumnezeu s-o odihneasca!) imi ieseau niste galuste „de pozat”,fara sa separ oale,fara sa cantaresc grisul,fara sa pun(Doamne fereste!)praf de copt.Puneam,ce-i drept,putin ulei.Nu se intimpla sa-mi iasa tari sau sa se-mprastie.Dar atunci era un gris cu granulatie mai mare,tu n-ai de unde sa stii ca esti prea tanara.Acum,la batranete,mi se-ntampla uneori sa-mi iasa tari.Fac si eu compozitia mai moale si o las putin „sa se odihneasca” dar uneori,probabil,se odihneste mai mult si ies galustele tari.Am sa-ncerc si eu sa masor grisul si sa las compozitia la rece.Omul,cat traieste,invata!Multumesc,numai bine iti doresc!

    1. multumesc frumos, Catalina! sa stii ca si eu le fac din ochi de cele mai multe ori, insa acum am fost nevoita sa masor, ca sa pot da reteta cat mai aporape de adevar! De cele mai multe ori am intalnit persoane care m-au intrebat exact cantitatile si n-am stiut sa spun…plus ca, pentru un tutorial, chiar era nevoie de o precizie cat mai mare (chiar am vrut sa cantaresc si ouale, dar in final am zis ca e prea mult 🙂

      1. Buna Daria, Eu am gasit o reteta simpla. Insa granulatia grisului infuenteaza decisiv reusita. Cu cat e mai mare crupa de gris cu atat ies mai pufoase. Nu am gasit niciun producator care sa faca de 2 ori grisul la fel. 🙂

  2. Nu sunt de acord cu fiertul separat, in apa, al galustelor. Sunt mai gustoase daca sunt fierte in supa. Daca reteta ta e buna (presupun ca da, nu am incercat-o), nu ar trebui sa ne facem griji pentru aspect.

    1. buna! asa cum am mentionat anterior, prefer sa le fierb separat din simplul motiv ca, oricat de bune sunt retetele de galuste, tot mai apar mici „faramituri”, sa zic asa. Daca vrei, e pur si simplu o chestie de aspect. Gustul este absolut identic, daca le transferi apoi in supa si le lasi cateva minute sa se „imprieteneasca” aromele. Si pe de alta parte, galustele nu se folosesc exclusiv la supe 🙂

  3. Am incercat toate metodele, iar acum pur si simplu amestec oul cu grisul, nici macar nu-l bat. Nu cintaresc, ci ma uit cum curge compozitia cind ridic furculita. Cind am chef sa spal o oala in plus, le fierb in apa, ca sa nu imi absoarba din supa. Citeodata mai adaug telemea rasa mic, nu stiu unde gasise mama mea reteta asta, dar imi placea mult.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: