Placinta cu branza sarata

share on:
placinta cu branza sarata.1JPG

Placinta cu branza sarata

In fiecare saptamana, pe drumul Brasov-Bucuresti si retur, ne oprim de fiecare data la o benzinarie. Invariabil, ne cumparam cate o cafea si un mic burek cu branza (placinta cu branza sarata). Deja ne cunoaste personalul de acolo si, de cum ne zaresc in usa, fetele de la casa incep sa ne pregateasca, zambind, comanda. E un sentiment tare placut si ne binedispune mereu, indiferent cat de mare ar fi oboseala sau noianul de ganduri.  Ne continuam drumul cu un zambet larg si o stare de bine, de parca toata bunatatea lumii s-ar aduna in paharul cu cafea si bucatica de placinta.

Asa ne-am atasat foarte tare de arhi-cunoscutul burek cu branza, pe care l-am gasit pe internet in nenumarate variante (fie cu marar, fie fara). Cert e ca eu sunt convinsa ca burekul cu branza (placinta cu branza sarata) a facut deja inconjurul lumii, si fiecare isi are propria varianta.

Pana la urma, nu e deloc complicat sa pregatesti o placinta cu branza sarata, indiferent ce nume o purta ea. Si nici ingredientele nu sunt scumpe sau de negasit. Se poate pregati din foile intinse (asa cum am facut eu), ori rasucite si asezate intr-o forma melcata (imi pare ceva mai migaloasa asa, iar eu n-am avut timpul necesar). Oricum ar fi, placinta cu branza sarata este un adevarat rasfat!

Reteta Placinta cu branza sarata

placinta cu branza sarata.2JPG

Ingrediente

  • 1 pachet foi de placinta din comert
  • 4 oua
  • 250 grame branza de vaci
  • 350 grame branza sarata (eu am folosit branza de oi)
  • 300 grame iaurt natural
  • 100 ml lapte
  • ulei de masline (sau unt topit pentru uns tava si foile)

Mod de preparare :

  1. Se incepe cu prepararea umpluturii de branza: branza de oi se rade (ori se sfarama cu furculita, in functie de tipul de branza ales–eu am ales prima varianta).
  2. Se adauga branza de vaci, 3 oua si 150 ml iaurt natural.
  3. Se omogenizeaza, astfel incat se va obtine o umplutura densa, usor curgatoare.
  4. Se desface pachetul de foi de placinta si se intind cu grija pe masa, avand grija sa lucram repede, astfel incat acestea sa nu se usuce si sa devina casante. (sfat: dupa ce luam o foaie de aluat din „teancul de foi de pe masa, acestea se acopera repede cu folie alimentara, sa isi mentina umiditatea)
  5. Se unge tava cu putin ulei de masline (sau unt topit), cu ajutorul unei pensule.
  6. Se  asaza prima foaie de placinte, se tapeteaza cu ea tava aleasa si se unge cu putin ulei (tava mea fiind mai mica decat foaia de aluat, am reusit sa indoi apoi foaia si sa o ung din nou cu ulei (de fapt, am facut aceasta pliere a fiecarei foi, pe lung, deoarece nu avea rost sa le tai si s-au asezat perfect in tava)
  7. Dupa ce se as aza 2-3 foi de placinta unse cu ulei, se repartizeaza si cate putin din compozitia de branza de mai sus. Se continua in acelasi mod, pana cand se termina compozitia de branza si foile de placinta din pachet (atentie: ultimul „strat” trebuie sa fie din foi de placinta, care nu se mai ung cu ulei)
  8. Separat, se bate oul ramas cu laptele si se adauga 150 ml iaurt.
  9. Se omogenizeaza si se toarna cu grija peste placinta cu branza, cruda.
  10. Cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit, placinta se portioneaza cu atentie.
  11. Tava cu placinta cu branza sarata se introduce in cuptorul preincalzit si se coace la foc moderat (185 grade) pana cand se rumeneste frumos (intre timp, placinta va si creste destul de mult in tava; asadar, daca aveti o tava mai micuta, pe care ati umplut-o „ochi” cu placinta cruda, ar fi bine ca aceasta sa fie asezata intr-o tava mai mare si abia apoi introdusa in cuptor. In acest mod evitati eventualele scurgeri de compozitie cu ou in cuptor)
  12. Placinta cu branza sarata se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca (timp in care se mai „desumfla”).
  13. Cu ajutorul cutitului se refac portionarile initiale si se scot bucatile de placinta pe un platou.
  14. Placinta cu branza sarata se serveste atat calda, cat si rece, alaturi de un pahar cu lapte, sau iaurt.

placinta cu branza sarata preparare

Daca va place reteta mea  Placinta cu branza sarata, nu ezitati sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc! 

18 Comments

  1. Chiar voiam sa spun ca eu o fac cu brânză dulce si stafide (o data am pus chiar merișoare, ca asta aveam in casa), dar cred ca o sa o incercincerc si cu brânză sărată. Mulțumesc ca mi-ai reamintit rețetă. E bunaaaa, buna!!!

  2. Preferata mea alaturi de cea cu carne .Intotdeaua cand o fac imi aduce aminte de bunica mea ❤❤❤❤

  3. Placinta cu branza sarata e una dintre preferatele noastre, alaturi de cea cu mere, si o fac mereu, dar nu puneam niciodata iaurt, asta e o sugestie buna, iti multumesc, eu mai pun in ea chimen seminte sau macinat, iar uneori pun praz taiat rondele subtiri, si o fac intotdeauna cu foi de placinta din comert, desi copilul ma roaga sa-i fac din aluat de care facea mama, aluat fraged, pe care nu l-am incercat niciodata, mi se pare pretentios. Ma bucur de fiecare data cand gasesc postarile tale si apreciez felul clar si frumos in care explici. Iti doresc reusite in tot ce faci si sanatate. Cu bine, B.

    1. Multumesc mult de tot, ma bucura nespus cuvintele tale! variantele pe care mi le-ai spus imi par atat de delicioase, ca le voi incerca si eu!

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: