Gem de capsuni cu seminte de chia (fara zahar)

share on:
gem de capsuni cu seminte de chia 0

Anul acesta, mai mult ca niciodata parca, m-am rasfatat si v-am rasfatat si pe voi cu multe retete usoare cu capsuni. Inca n-am terminat treaba cu ele, asa ca azi va aduc un gem de capsuni cu seminte de chia, o reteta de gem foarte usor de preparat si rapid fara zahar si ingrosat, asa cum ii spune si numele, cu seminte de chia.

Gemul acesta se adreseaza in primul rand copiilor peste 1 an, precum si tuturor acelora dintre voi isi doresc o alternativa la gemurile si dulceturile clasice.  Eu va prezint reteta de baza, dar voi o puteti personaliza dupa cum doriti, conferindu-i temperamentul si caracterul preferat, in functie de condimentele adaugate in plus: cardamom, ghimbir, menta, vanilie, cuisoare, busuioc, levantica, etc.

Din pacate, insa, gemul acesta nu tine peste iarna–el poate fi pastrat in frigider maxim o saptamana, timp in care va puteti bucura de toata aroma si parfumul inegalabil al acestor fructe minunate.

Bineinteles, puteti pregati gemul acesta si din alte fructe de sezon, nu doar din capsuni! Eu deja mi-am planificat unul de zmeura si unul de caise in perioada imediat urmatoare.

IMPORTANT: Vă aștept și pe Instagram, acolo unde, de cele mai multe ori, apar rețetele mele în timp real, chiar mai înainte de a fi postate pe blog! Click pe poza de mai jos pentru abonare!

Retetele mele dragi pe Instagram

Inainte de a va lasa reteta pentru acest gem de capsuni cu seminte de chia, pe care stiu ca o asteptati, o sa va spun ca il puteti pregati si in varianta raw-vegana, in sensul ca fructele sunt nepreparate termic (si tot doar maxim o saptamana poate fi pastrat la rece), iar agentul de ingrosare (adica semintele de chia) poate fi inlocuit cu taratele de psyllium, care vor lega compozitia la fel de bine (insa mare atentie la hidratare, deoarece psyllium isi creste volumul foarte mult in stomac)

Cat despre indulcitorul ales…nu va pot spune prea multe: ramane la latitudinea voastra ce, cat si daca veti folosi (capsunile mele fiind foarte dulci, eu n-am mai simtit nevoia sa adaug indulcitor in plus).

Gata, reteta!

Reteta Gem de capsuni cu seminte de chia:

gem de capsuni cu seminte de chia 1

Gem de capsuni cu seminte de chia (fara zahar)

  • 500 grame capsuni proaspete
  • 3 linguri seminte de chia
  • 1 fir busuioc
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • indulcitorul preferat (dupa gust (optional) eu nu folosesc deloc)

Mod de preparare

  1. Capsunile se spala si se curata de codite, dupa care se asaza in vasul blenderului, impreuna cu zeama de lamaie
  2. Se mixeaza capsunile, pana se obtine un smoothie fin, care se pune pe foc mic, amestecand usor
  3. Semintele de chia se macina in rasnita, iar in momentul in care sosul de capsuni incepe sa fiarba, se adauga si ele deodata, amestecandu-se usor cu spatula.
  4. Se mai lasa pe foc inca 10-12 min, cand compozitia incepe sa se ingroase.
  5. Se stinge focul si se adauga firul de busuioc (pentru aroma) si eventualul indulcitor, cum ar fi sirop de artar, miere, etc (eu prefer sa nu folosesc)
  6. Se lasa gemul acoperit pana la racirea completa.
  7. Se scoate busuiocul, iar gemul de capsuni cu seminte de chia se transfera intr-un borcan, sterilizat in prealabil, care se inchide ermetic si se transfera in frigider pana in momentul servirii.
  8. Se poate servi ca atare, pe diferite deserturi si prajituri, pe feliute de paine la micul dejun, etc.

Pofta buna!

gem de capsuni cu seminte de chia

Daca va place aceasta reteta de gem de capsuni cu smeinte de chia nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti retetele pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ele. Multumesc!

4 Comments

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: