Gem de zmeura fara zahar

share on:
gem de zmeura fara zahar 1

Astazi va propun acest Gem de zmeura fara zahar, ca raspuns la numeroasele intrebari pe care le-am primit referitor la gemurile fara zahar pentru cei mici si nu numai! Veti vedea ca nu este deloc greu de facut, miroase extraordinar de frumos si are un gust exceptional. De asemenea, este chiar dulce, 100% natural, din doar 2 ingrediente!

In ultimii ani, am inceput sa reducem destul de mult cantitatea de zahar pe care o consumam in mod constient. Asa am constatat ca nu prea ne mai putem intoarce la variantele clasice, deja este prea dulce pentru noi.

Am inceput seria de conserve de fructe fara zahar mai demult, iar acum incepem sa marim colectia de retete. Ca si in cazul gemului de capsuni fara zahar, indulcitorul natural pe care m-am bazat este binecunoscutul mar! Insa gemul de zmeura fara zahar de astazi il intrece: acesta e mai dulce, mai parfumat si parca ceva mai aromat! Bineinteles ca va puteti juca dupa plac cu aromele!

Haideti s avedeti ce simplu si la indemana este sa pregatim acest gem de zmeura fara zahar!

Reteta Gem de zmeura fara zahar

gem de zmeura fara zahar 2

Gem de zmeura fara zahar

  • 700 grame mere foarte dulci (taiate bucati, fara cotor si samburi (eu am folosit mere Golden foarte coapte))
  • 350 grame zmeura proaspata (se poate folosi si congelata)
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 80 ml suc de mere/pere/struguri (optional–eu nu am folosit)

Mod de preparare Gem de zmeura fara zahar:

  1. Merele si zmeura se proceseaza in robotul de bucatarie, pana se obtine o pasta foarte fina
  2. Se toarna continutul intr-o cratita incapatoare, preferabil cu fund dublu, pentru a evita prinderea gemului de fundul cratiteti
  3. Se adauga sucul de lamaie (si sucul de mere, daca alegeti sa-l folositi), se amesteca bine si se fierbe gemul la foc mic timp de 30-40 min., amestecand constant.
  4. Se stinge focul si se toarna fierbinte in borcane fierbinti, sterilizate bine in prealabil.
  5. Se inchid etans cu capacul si se invelesc in paturi, lasandu-le sa se raceasca lent (dunst) pana a doua zi (in primele 10 min, eu le mai si intorc cu fundul in sus, pentru a ajuta la crearea vidului)
  6. Se transfera in camara sau intr-un loc racoros.

 

Extrasfat 1: Daca doriti sa obtineti un gem tip jeleu, atunci procesati fructele separat, iar pulpa de zmeura o strecurati, pentru a elimina eventualele bucatele de samburi

Extrasfat 2: Fierbeti gemul neaparat cu capacul pus bine, altfel veti avea o bucatarie improscata cu gem de zmeura. In timpul fierberii, acesta are tendinta sa se umfle cu bule ce arunca in aer si parti de gem.

Extrasfat 3: Cand doriti sa amestecati gemul, sfatul meu ar fi sa dati intai cratita la o parte de pe foc (cu capacul pus), lasati sa „se linisteasca”, luati capacul, si abia apoi amestecati. Puneti din nou capacul pe cratita si reasezati pe foc…si tot asa, pana cand gemul se leaga bine.

Daca va place aceasta reteta,Gem de zmeura fara zahar, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

17 Comments

  1. Buna! Tine reteta aceasta pentru perioada indelungata( iarna) si se poate face fara sucul de lamaie? Copilul meu are alergie la citrice. Multumim pt retete!

    1. Buna! se poate si fara sucul de lamaie, rolul lui este acela de a accentua culoarea si oarecum de conservant usor. Acesta este primul an in care fac acest tip de gem, si nu pot baga mana in foc. Insa iti pot spune cu certitudine ca sta in camara de aproape o luna si este intact.

        1. da, a tinut bine. Conditia este ca borcanele sa fie sterilizate corect, iar dupa deschiderea borcanului, se tine la frigider si se consuma in max 3 zile, altfel fermenteaza

  2. Problema e ca zmeura se coace in iunie si merele golden in septembrie 1 Unde e sincronizarea????
    Din fericire eu am la tara un soi de zmeura care face si a 2-a recolta in sept-oct.

    1. La fel si la mine…zmeura mea se coace de 2 ori pe an. Probabil nu v-ati fi gandit ca, daca dvs puteti avea fructe de padure proaspete toamna, la fel e si la altii. In plus, mere se gasesc mai mereu pe piata. Sunt o gramada de persoane care le pastreaza perfect in beci chiar si 1 an. Asadar, daca vrem, exista si sincronizare… si nu e nevoie sa fim rautaciosi 😉

      1. Și eu am folosit acum în iulie mere de anul trecut și a ieșit un gem excelent ! Aș fi curios dacă s-ar putea combina și vișine cu mere sau coacăze cu mere !

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: