Tocana de legume cu orez pentru iarna (ghiveci)

share on:
Tocana de legume cu orez pentru iarna (ghiveci) 1

Tocana de legume cu orez pentru iarna (ghiveci) prepara mai toate gospodinele in perioada verii si la inceput de toamna. Pana acum, nu m-am gandit sa pregatesc astfel de conserve. Cel mai bine m-am inteles cu deshidratorul si congelatorul in privinta conservarelilor de pana acum.

Pregatindu-ne sa plecam in vacanta, ne ramaneau destul de multe legume nefolosite. Riscau sa se strice, asa ca m-am apucat sa fac ceva cu ele. Deshidratoarele lucrau deja la capacitate maxima, congelatorul deja era plin cu fructe, asa ca nu mi-a mai ramas decat varianta borcaniadei! Astfel, am pregatit aceasta Tocana de legume cu orez pentru iarna (ghiveci) , un minunat sos de rosii pentru pizza si alte cateva, pe care le veti vedea zilele urmatoare.

Bineinteles ca voi puteti pregati aceasta tocana de legume cu orez pentru iarna (ghiveci) si in portii mult mai mici. Este o mancare de vara excelenta si foarte usor de preparat. Nimic nu este mai bun decat legumele proaspete, de sezon! Si puteti folosi orice legume aveti la indemana, insa nu trebuie sa lipseasca ceapa, morcovii, rosiile si ardeii. Puteti folosi dovlecel, fasole verde, bame, bob, gogosari, conopida, etc. 

Reteta Tocana de legume cu orez pentru iarna (ghiveci)

Tocana de legume cu orez pentru iarna (ghiveci)

Tocana de legume cu orez pentru iarna (ghiveci)

  • 1 kg ceapa
  • 200 grame mazare (eu am decongelat-o, dupa ce abia cu o saptamana inainte o pusesem la congelator)
  • 750 grame rosii mari (bine coapte)
  • 2 vanate medii (albe in cazul meu)
  • 4-5 ardei grasi de culori diferite (eu am avut galbeni si rosii)
  • 750 grame morcov (as fi pus 1 kg, dar atata mai aveam in casa)
  • 175 grame orez (de obicei se foloseste orez cu bobul rotund, dar eu am pus orez basmati)
  • 150 ml ulei (merge si 200 ml, eu insa am redus cantitatea)
  • 1 l supa de legume/apa
  • sare (piper dupa gust)
  • verdeturi uscate sau proaspete (optional–eu am pus oregano)

Mod de preparare Tocana de legume cu orez pentru iarna (ghiveci)

  1. Orezul se spala si se pune la fiert in cantitate dubla de apa cu sare, iar dupa fierbere, se lasa deoparte.
  2. Legumele se spala si se curata de coaja, seminte, etc (cu exceptia vinetelor, care pot ramane cu coaja)
  3. Ceapa se toaca marunt, vinetele, rosiile si ardeii grasi se taie cubulete, iar morcovii–rondele micute/jumatati sau sferturi de rondele, daca morcovii sunt mai mari.
  4. Se incinge uleiul si se caleste ceapa putin, pana devine sticloasa.
  5. Se adauga morcovul, rosiile si ardeii grasi si se mai tin pe foc pana se inmoaie putin (daca e cazul, se adauga 1 paharel supa legume/apa, ca sa nu se arda.
  6. Se adauga vinetele, mazarea si restul de supa/apa. Se lasa la fiert pana cand legumele se inmoaie bine.
  7. Se adauga orezul fiert si scurs, sarea, piperul si verdeturile (daca se folosesc)
  8. Se amesteca usor pentru omogenizare, dupa care se stinge focul, se pune capacul si se lasa 10 min. sa se intrepatrunda aromele.
  9. Din acest moment, tocana de legume (ghiveci) cu orez pentru iarna este gata.
  10. Se toarna fierbinte in borcane sterilizate corect, se inchid etans cu capacul si se invelesc in paturi, lasandu-le sa se raceasca lent–preferabil pana a doua zi (eu obisnuiesc sa le intorc si cu fundul in sus, ca la dulceturi, sa se creeze vidul, dupa care le intorc in pozitia normala dupa cca 10 min.)
  11. Daca mai ramane Tocana de legume (ghiveci) cu orez ne asezata in borcane, aceasta se serveste imediat, alaturi de o salata la alegere (noi am ales o salata simpla de ardei copti)

Pofta buna!

Daca va place aceasta reteta, Tocana de legume cu orez pentru iarna (ghiveci) , nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

14 Comments

  1. cred ca nu e nevoie de prea multe comentariiii fff buna sanatoasa o pun in aplicatie cat de curand si raman in asteptarea altor retete simplesi de bun gust

    1. Multumesc frumos pentru apreciere si sper din suflet sa va placa si celelalte retete ale mele de pe blog, va asigur ca sunt la fel de simple (sau chiar si mai simple de atat) si gustoase!

  2. Mancare gata facuta la borcan ,foarte buna ,sanatoasa si satioasa.Fac si eu aceasta reteta ca s-o am in caz de urgente si in post.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: