Prajitura Tiramisu cu blat simplu

share on:
prajitura Tiramisu cu blat simplu 1

Ca sa va spun sincer, aceasta Prajitura Tiramisu cu blat simplu s-a nascut in urma unei promotii la mascarpone! Cum asa? Simplu: m-a atras foarte mult pretul (calitatea o stiam deja) si am cumparat-o impulsiv. Nu  m-am gandit prea mult la ce voi folosi cutiile (doua la numar) de mascarpone, dar stiam ca vreau „ceva bun

Si cum, mai intotdeauna cand spui „mascarpone” spui si „tiramisu”, iata ca tiramisu am facut si eu. Dar nu cu piscoturi, nici reteta clasica, ci, ca de obicei, o idee de-a mea de-a combina lucrurile. Astfel, m-am orientat spre un blat simplu de la tortul Primavera si o crema de mascarpone adaptat de la o alta prajitura cu cacao si mascarpone. Si linguritele de ciocolata neagra, pe care le-am cumparat dintr-o benzinarie.

Asta a fost tot:simplu, rapid si pe placul nostru!

Reteta Prajitura Tiramisu cu blat simplu

prajitura Tiramisu cu blat simplu

 

Prajitura Tiramisu cu blat simplu

  • Blat:
  • 5 oua
  • 125 grame faina alba de grau
  • 125 grame zahar (brut in cazul meu)
  • 2 pliculete ness
  • 1 gram sare
  • Crema:
  • 500 grame mascarpone
  • zahar pudra vanilat dupa gust (eu am adaugat chiar putin–am rasnit zaharul brun, impreuna cu semintele dintr-o pastaie de vanilie si am obtinut un zahar minunat, maroniu si aromat discret)
  • 1 lingurita extract de vanilie (optional)
  • 75 grame smantana grasa
  • 1 gram sare
  • Insiropare (optionala)
  • putina cafea proaspat preparata (racita)
  • Decor:
  • cacao (eu am folosit putina pudra obtinuta din rasnirea boabelor de cacao coapte)

 

Mod de preparare Prajitura Tiramisu cu blat simplu:

  1. Se separa ouale cu grija, iar albusurile se bat spuma tare cu sare.
  2. Galbenusurile se mixeaza cu zahar, la final obtinandu-se o crema deschisa la culoare, fina si aerata, mult marita in volum
  3. Se adauga nessul in crema de galbenusuri si se omogenizeaza.
  4. Galbenusurile astfel pregatite se adauga treptat in albusurile batute spuma
  5. La final, se incorporeaza si faina, amestecand totul cu spatula (pentru un maxim de volum al blatului final, faina se poate cerne in prealabil, sau se mixeaza cateva secunde in blender/robotul de bucatarie)
  6. Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava (a mea este o tava de sticla termorezistenta patrata, cu latura de 21 cm) tapetata cu hartie de copt, sau unsa cu putin unt si tapetata cu faina (cazul meu)
  7. Blatul se coace la 175 grade, pana trece testul scobitorii.
  8. Intre timp se prepara crema: intr-un bol incapator se mixeaza toate ingredientele pentru crema, dupa care se da la rece pana in momentul utilizarii
  9. Se scoate cu grija blatul din tava si se lasa la racit complet pe un gratar, dupa care se reasaza in tava initiala.
  10. Se umezeste blatul cu putina cafea (eu am pulverizat cafeaua, utilizand un pulverizator micut)
  11. Se repartizeaza crema peste intregul blat, decorandu-se dupa plac (eu am intins pe blat jumatate din cantitatea de crema, iar pe restul am bagat-o intr-un pos si am decorat prajitura tiramisu cu blat simplu)
  12. Se da prajitura la rece minim 2 ore, dupa care se presara cacao, se portioneaza si se serveste.

Pofta buna!

prajitura Tiramisu cu blat simplu 2

Daca va place aceasta reteta,Prajitura Tiramisu cu blat simplu, nu ezitati  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

11 Comments

  1. Pingback: Amandina vegana
  2. Buna ziua !o intrebare va rog frumos:cele 75 g de smântână grasă semnifica frisca lichida?va multumesc

      1. Atunci lămuriți-mă vă rog.Trebuie sa pun smântână din aceea grasă care se mănâncă cu mămăligă?spuneti mi va rog pentru ca imi place cum arata rețeta dumneavoastră.

        1. Dupa cum am spus si in reteta, folosesc smantana grasa, fermentata. Bineinteles, daca doriti sa folositi frisca lichida, este in ordine, insa eu nu am facut asa. In ultima vreme, am inlocuit frisca lichida cu smantana obisnuita, cu cantitate mare de grasime, densa si groasa. Mi se pare o varianta mult mai buna. Atentie, insa, la mixare: daca o bateti prea mult iese unt!

  3. Buna! Am folosit mascarpone italian si smantana grasa, dar crema nu s a intarit asa de mult incat sa pot folosi posul. Care sa fie cauza?

    1. Buna! Probabil una dintre ele a fost prea fluida, ceea ce nu ar fi trebuit sa se intample. De obicei, consistentele astea isi capata textura mai buna daca sunt tinute la rece cateva ore. Probabil ca s-ar fi intarit pana la urma mai mult daca ar fi stat in frigider inainte de a fi turnata crema in pos. La mine nu a fost cazul.

  4. Delicioasa! De mult timp vroiam o reteta de tiramisu fara piscoturi 🙂 Maine imi voi incanta nepotii cu acest delicios tiramisu!

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: