Cozonac impletit cu nuca si cacao

share on:
cozonac impletit cu nuca si cacao 2

Nu se poate sa lasam sa treaca sarbatorile fara un cozonac impletit cu nuca si cacao pe masa! Si cum la noi juniorul nu mananca prajituri sau alte dulciuri mai deloc, dar in schimb prefera 2-3 felii de cozonac proaspat, ii fac si lui bucuria. In plus de asta, n-ai cum sa egalezi cu nimic mirosul cozonacului copt in casa: pur si simplu, asa miros sarbatorile!

Nu va ascund faptul ca acum ceva ani, mi se parea aproape imposibil ca eu sa fac cozonac vreodata, stiind cata munca este la el. Si cat de mult trebuie framantat! Si cata grija trebuie sa ai de aluat, ca acesta sa creasca frumos si bine!

Cu greu mi-am luat inima in dinti si m-am apucat singura, de capul meu, sa prepar primul meu cozonac (in jurul varstei de 25 de ani) si mi-a iesit un dezastru: nu a crescut absolut deloc! macar a fost bun la gust…dar dens si „batut”, de zici ca l-am batut pe nicovala. Nu m-am descurajat (si va indemn si pe voi sa faceti la fel) si am repetat experienta cu prima ocazie.

Si incet-incet, am deslusit misterele aluatului dospit, care m-a rasfatat cu cele mai pufoase preparate. De atunci si pana acum parca au trecut ani-lumina si am mai si umplut bucataria cu o serie de robotei credinciosi, de care nu mai mai despart acum nici in ruptul capului. Astfel, framantatul a devenit pur si simplu o placere! Nu mai conteaza ca nu am eu destula putere cat sa framant aluatul „sa iasabasici”–face asta robotul, cu acelasi rezultat!

 

Reteta Cozonac impletit cu nuca si cacao

cozonac impletit cu nuca si cacao

 

Cozonac impletit cu nuca si cacao

Cozonac traditional impletit, cu umplutura de nuca, scortisoara si cacao

  • Pentru aluat:
  • 75 grame unt moale (82% grasime am folosit eu)
  • 3 oua
  • 1 galbenus
  • semintele de la 1 pastaie vanilie
  • 150 grame zahar
  • 25 grame drojdie proaspata (sau 10 grame drojdie uscata)
  • 200 ml lapte caldut
  • coaja rasa de la 1 portocala bio (amestecata cu putin zahar)
  • 600 grame faina alba de grau (de buna calitate)
  • ulei pentru uns masa de lucru
  • 1 ou pentru uns cozonacul
  • Pentru umplutura:
  • 125 grame nuca macinata (eu am macinat nuci pecan, altele n-aveam la indemana)
  • 25 grame zahar
  • 1 lingurita scortisoara pudra
  • 35 grame stafide hidratate in apa cu esenta de rom 2 ore
  • merisoare confiate
  • 50 grame cacao

 

Mod de preparare Cozonac impletit cu nuca si cacao:

Eu am folosit robotul planetar sa ma ajute in tot procesul de preparare si framantare a aluatului, dupa se vede si in colajul de mai jos.

Daca nu aveti un astfel de robot (foarte bun la casa omului), va puteti ajuta de masina de paine (adaugati in cuva intai lichidele, apoi solidele) si setati pe programul dough/aluat…sau apelati la clasicul bol mare si propriile brate puternice, dupa cum urmeaza:

  1. Se cerne faina cu grija, sau se poate mixa cateva secunde in blender, pentru a o aera (de fapt, aceasta este explicatia clasicului cernut al fainii: aerarea sa); faina se transfera intr-un bol incapator
  2. Drojdia se dizolva in 75 ml lapte caldut si 1 lingurita zahar; se acopera si se lasa la dospit (daca folositi drojdie uscata, nu mai este nevoie de acest pas–pur si simplu, amestecati drojdia uscata cu faina si o veti incorpora la final)
  3. Se bat bine ouale cu zahar, pana se dizolva zaharul si se formeaza o spuma usoara.
  4. Se adauga coaja de portocala rasa si semintele din pastaia de vanilie si se omogenizeaza
  5. Se toarna compozitia de oua in bolul cu faina
  6. Se adauga drojdia dizolvata si laptele si incepeti sa framantati aluatul, pana obtineti un aluat dens si care se lipeste de mana
  7. Se adauga untul moale, taiat bucatele (sau topit si racit, dupa preferinta) si se continua framantarea aluatului, pana cand acesta devine foarte elastic si se poate intinde in coarda, fara sa se rupa, iar daca este luat intre degete, se intinde in foaie aproape stravezie
  8. Aluatul se lasa la dospit intr-un loc caldut si ferit de curent pana isi dubleaza volumul (eu l-am lasat in cuptorul nepornit)
  9. Se macina nuca impreuna cu zaharul, pudra de cacao si scortisoara in vasul blenderului de mana; datorita uleiurilor din nuca, compozitia se va „lega singura, ca o pasta foarte groasa); se lasa deoparte
  10. Pe masa unsa cu ulei se rastoarna aluatul dospit
  11. Se imparte aluatul in doua parti cat mai egale (daca veti tava mare de cozonac–eu am avut 2 tavi mici, asa ca am impartit in patru), care se aduna sub forma de bila.
  12. Fiecare  bila se intinde sub forma de dreptunghi, cu ajutorul mainilor (nu cu sucitorul–acesta va scoate tot aerul din aluat si nu e recomandat)
  13. Se repartizeaza umplutura de nuca si/sau stafide si merisoare, se ruleaza strans
  14. Rulourile obtinute se impletesc si se asaza in tava tapetata cu hartie de copt (eu am facut un cozonac doar cu nuca si cacao, iar celalat are un sul cu nuca si cacao, iar ultimul sul este umplut doar cu stafide si merisoare)
  15. Se lasa cozonacii la crescut si in tava (tot in loc ferit de curent si caldut) inca cca 30 min.
  16. Se ung cozonacii cu ou batut si s eintroduc in cuptorul preincalzit.
  17. Se coco cca 10 min la 180 grade, dupa care se scade temperatura la 160 grade, pana cand se rumenesc frumos si trec testul scobitorii.
  18. Se lasa la racorit in tava, dupa care se scot pe un gratar si se lasa la racit complet (eu i-am culcat pe o parte, sa nu se lase).
  19. Se feliaza cand sunt reci.

cozonac impletit cu nuca si cacao preparare

Daca va place aceasta reteta,Cozonac impletit cu nuca si cacao, nu ezitati sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

8 Comments

  1. Superb!Sunt convinsa ca e pe masura de gustos.Si ai mei au iesit frumosi si gustosi.Craciun fericit!

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: