Maioneza de post din aquafaba (apa din conserva de naut)–Video

share on:
maioneza de post cu aquafaba (apa din conserva de naut) 1

Maioneza de post din aquafaba n-am mai incercat sa fac pana acum, desi stiam de mult ca exista si posibilitatea aceasta. Maioneze de post am tot facut pana acum, preferata mea fiind tot una pe baza de naut, insa acolo am folosit boabele fierte, nu apa lor.

Recunosc ca m-a intrigat ideea acestei maioneze din aquafaba, mai ales avand in vedere faptul ca de obicei, apa in care fierbe nautul este de obicei de aruncat. Asta este una din ideile excelente de refolosire si, deci, de evitare a risipei alimentare (pe care eu incerc s-o reduc cat mai aproape de zero).

Dupa cum stiti, ador nautul si prefer sa-l fierb eu in casa, nu sa-l cumpar gata fiert. Asta se datoreaza si faptului ca am citit mai demult faptul ca nautul conservat astfel isi pierde cam 45 % din cantitatea de acid folic pe care o contine in mod obisnuit. Pastrand aceasta idee in minte, eu pun nautul uscat la hidratat cca 48 de ore in apa cu putina zeama de lamaie, iar dupa ce il scurg si-l clatesc bine, nautul meu fierbe foarte repede, uniform si bine. Asa m-am obisnuit si nu mi se pare deloc complicat–mai ales daca fierb ceva mai mult naut dintr-o data, iar restul ramas (nu mai mult de 2 portii, totusi) il congelez in pungute cu fermoar. Asa am nautul gata pregatit pentru retetele ce urmeaza in zilele ce urmeaza.

Si daca tot am fiert nautul asa cum am spus mai sus, am tot incercat sa obtin maioneza de post din aquafaba obtinuta de mine–insa nu mi-a iesit. Nu stiu care ar fi motivul, insa cert este ca m-am lasat pagubasa in astfel de incercari, cel putin o perioada buna.

Nefiind insa foarte impacata cu ideea renuntarii, am cumparat, totusi, doua conserve de naut. Am desfacut-o pe prima, am scurs aquafaba din ea si am folosit nautul intr-o salata calda rapida. Aquafaba aceasta este mult mai densa si groasa decat apa in care am fiert eu nautul–poate aici sa fie cheia. Oricum, mai cercetez „problema”.

Revenind la maioneza de post din aquafaba, am fost foarte placut surprinsa sa constat ca am obtinut foarte rapid o maioneza delicioasa, fina si cu o tinuta foarte buna. Asa se face ca v-o prezint si voua, in format video, ca sa va convingeti cat de usor este de obtinut. Si o puteti folosi exact ca pe maioneza clasica!

Daca sunteti curiosi sa incercati si alte retete de maioneza de post pe care le-am folosit cu succes pana acum, le gasiti mai jos!

>Click pe poze pentru retete!

Reteta Maioneza de post din aquafaba

maioneza de post cu aquafaba (apa din conserva de naut) poza mica

Ingrediente

  • 50 ml aquafaba (apa din conserva de naut)
  • 200 ml ulei floarea soarelui
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • sare
  • piper
  • chili
  • pudra de mustar

 Mod de preparare

  1. Intr-un vas inalt se toarna toate ingredientele
  2. Se introduce piciorul blenderului de mana si se incepe mixarea, la viteza media, timp de 1-2 min., ridicand din cand in cand usurel piciorul blenderului
  3. Se obtine maioneza de post din aquafaba, care se poate colora putin cu pudra de turmeric, si/sau se mai adauga condimentele preferate.
  4. Se foloseste si se pastreaza ca orice maioneza clasica

Felul in care am pregatit aceasta  reteta, Maioneza de post din aquafaba, este  in format video. Vizionandu-l, veti gasi enumerate, din nou, ingredientele folosite si modul de preparare. Va invit sa vizionati reteta propusa de mine si nu uitati ca va astept sa va abonati la  canalul culinar, pentru a fi la curent cu toate retetele mele video!


Daca va place aceasta reteta,Maioneza de post din aquafaba, nu ezitati sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

21 Comments

    1. Arata super! 🙂 Eu fierb nautul in oala sub presiune si intotdeauna ramane apa mai gelatinoasa! E o idee buna ,am sa incerc si eu cu apa ramasa de la naut.Multumesc!

  1. Am facut-o! Am fiert nautul( pus la-nmuiat de cu seara),iar lichidul ramas l-am pus la frigider. A doua zi am facut maioneza.( si uleiul a fost pus la frigider; proportia a fost de o parte lichid de naut, doua parti ulei).A iesit o maioneza consistenta si tare gustoasa. Am colorat-o cu turmeric…..Merci ptr. ideea cu lichidul de la naut!

  2. Am facut maioneza cu zeama de la naut fiert(am pus o la frigider si sa facut gelatinoasa) si a iesit o maioneza consistenta si fina. Multumesc pt reteta . O zi buna!

  3. Excelentă rețeta! Nu aș fi crezut vreodată că pot face o maioneză de post care să aibă textura și gustul maionezei clasice cu gălbenuș! Și se face atât de repede și de ușor! Mulțumesc din suflet pentru rețetă!

  4. Mie nu a ieșit, A ieșit doar o chestie foarte lichidă, pe care oricât am încercat s-o dreg, nu am reușit. Vreo sugestie???
    Menţionez că am mai făcut de câteva ori după alte reţete de pe net și au funcţionat.

    1. Si eu am mai patit de atunci de cateva ori. Motivul este „calitatea” apei din conserva. Unele conserve au aceasta apa mult diluata, altele nu. Ca sa iasa maioneza bine, apa trebuie sa curga greu, sa se asemene cu textura albusului crud–acesta este indicatorul faptului ca ea contine destul de multe proteine de naut, responsabile cu „legarea” compozitiei. De aceea nu mi-a iesit maioneza nici cu apa in care am fiert eu nautul in casa, era prea lichida. In alta ordine de idei, am reparat totusi maionezele lichide (n-am vrut sa le arunc) adaugand tarate de psyllium rasnite si facute pudra (ele ingroasa, fara fierbere)

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: