Prajitura Inghetata Falsa fara bezea

share on:
Prajitura Inghetata falsa fara bezea

De mult m-a intrigat numele acestei prajituri–Inghetata falsa– si mi-am propus de multe ori s-o incerc si eu. Am aflat ca numele ii vine de la faptul ca are un gust intens de vanilie, ceea ce o face asemanatoare cu gustul inghetatei de vanilie de altadata.

Poate o stiti: e aceea invelita frumos in folie de aluminiu, ca pachetele de unt. O cumparam si noi ori de cate ori aveam ocazia si o savuram direct din hartie. Uneori se mai topea si curgea din hartie pe toate partile. Noi ne murdaream de crema aceea rece de vanilie pe maini, pe toata fata si chiar pe haine. Dar nu ne pasa. Eram fericiti!

Prajitura Inghetata falsa nu este altceva decat un blat cu cacao aromat cu rom si o delicioasa budinca de vanilie facuta in casa. „Cea mai buna budinca de vanilie!” zice Darius. Iar eu il aprob. Am renuntat, insa, la ultimul strat, cel de bezea (cruda, din cate imi amintesc). Pentru noi deja ar fi prea mult. Asa, prajitura Inghetata falsa fara bezea e si mai usor de facut. Mai ramane doar asteptarea peste noapte. Grea asteptare!

Prajitura Inghetata Falsa fara bezea

Prajitura Inghetata falsa fara bezea 3

 

Prajitura Inghetata Falsa fara bezea

  • Blat:
  • 4 oua
  • 70 grame zahar
  • 100 ml lapte (me migdale in cazul meu)
  • 70 grame cacao (eu am macinat boabe de cacao prajite si nu au colorat blatul foarte tare, dar sunt foarte aromate)
  • 1 fiola esenta rom
  • 250 grame faina
  • 1/2 pliculet praf de copt (optional)
  • Crema:
  • 4 galbenusuri
  • 500 ml lapte
  • semintele de la 1 pastaie vanilie
  • 150 grame zahar pudra vanilat (eu l-am preparat in casa, prin uscarea in borcanul cu zahar pudra a pastailor de vanilie despicate)
  • 1 pachet unt moale (82% grasime in cazul meu)
  • 50 grame amidon

Mod de preparare Prajitura Inghetata Falsa fara bezea:

Prajitura Inghetata falsa fara bezea 1

  1. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade
  2. Se mixeaza ouale cu zaharul si eventual un praf de sare (eu nu am mai pus) pana cand isi dubleaza volumul si se albesc
  3. Se adauga esenta de rom, praful de copt si laptele, dupa care se mixeaza usor pentru omogenizare
  4. Se incorporeaza faina, putin cate putin si amestecand cu spatula, de sus in jos
  5. Se se toarna aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si se coace blatul la 180 grade pana trece testul scobitorii
  6. Se scoate blatul cu grija din tava si se lasa la racit pe un grilaj, dupa care se tapeteaza din nou tava cu hartie de copt (sau folie alimentare) si se reasaza blatul in tava.
  7. Se prepara budinca de vanilie, astfel: se opresc 50 ml din toata cantitatea de lapte si se amesteca usor cu amidonul prevazut in reteta; galbenusurile se bat putin, dupa care se adauga  laptele ramas, 100 grame zahar si semintele de la pastaia de vanilie. Se pune compozitia pe foc mic si se lasa la fiert pana cand incepe sa se ingroasa, amestecand mereu cu telul, sa nu se prinda de fund. Se adauga laptele cu amidon pregatit ca mai sus si se continua amestecarea cu telul, direct pe foc, pana se obtine o budinca de vanilie groasa.
  8. Se lasa budinca la racit, pana ajunge la temperatura camerei, amestecand din cand in cand, sa nu prinda crusta
  9. Se mixeaza untul moale cu zaharul pudra ramas (50 grame); se incorporeaza budinca de vanilie racita, putin cate putin, astfel incat la final sa se obtina o crema fina.
  10. Crema obtinuta se toarna peste blatul de cacao racit si se niveleaza frumos
  11. Prajitura se lasa la rece peste noapte, timp in care blatul se umezeste usor, iar budinca de vanilie isi capata tinuta.
  12. Prajitura Inghetata falsa fara bezea se portioneaza cu un cutit bine ascutit, pe care il trecem de fiecare data prin apa calda si a carui lama o stergem bine, sa nu ramana crema pe ea.
  13. Prajitura Inghetata falsa fara bezea se decoreaza dupa plac si se serveste, sau se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

Prajitura Inghetata falsa fara bezea preparare

Daca va place aceasta reteta, Prajitura Inghetata Falsa fara bezea, nu ezitati  sa-mi lasati un comentariu pe blog si sa acordati 5 stelute in chenarul de mai jos. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

4 Comments

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: