Pasta de fasole uscata cu legume (pate de fasole)

share on:
pasta de fasole uscata cu legume-pate de fasole

Stiti ca nu-s prietena cu fasolea boabe mai deloc. Dar reusesc sa ma mai pacalesc cateodata si sa descopar retete foarte bune, in care nici nu se simte fasolea. Cam asa s-a intamplat si cu aceasta Pasta de fasole uscata cu legume (pate de fasole). Sau cu salata de quinoa in stil mexican! Si cu siguranta voi mai gasi eu cate ceva de care sa ma agat si sa nu am in farfurie preponderent fasole uscata. Aici e problema mea, de fapt.

Stiu ca e foarte sanatoasa, ca prezinta multe beneficii….atata doar ca eu nu reuseam nicicum sa inghit iahnia de fasole cu castraveti murati care mi se servea la masa in copilarie. Banuiesc ca de aici mi se trage: ajunsesem sa nu-i suport nici mirosul! De fasole batuta cu carnati nici nu putea fi vorba, mi se facea rau instantaneu. Asadar, nu ma mir ca astazi, Darius are aproape aceleasi reactii cand simte mirosul mancarurilor care nu-l atrag. Se tine de nas, isi ia farfuria in brate si o ia la sanatoasa…se refugiaza la birou sa manance. Din aceasta cauza si noi cam evitam sa punem pe masa ceva ce stim ca nu e agreat de el, mai ales cand e in preajma.

Acuma revenind la reteta de azi, este una din preferintele sotului meu in materie de pateuri vegetale. Recunosc ca am mai reusit sa ma imblanzesc si eu, folosind-o ca pasta tartinabila in sandvisuri/lipii, dar neaparat dublata de legume proaspete, masline,germeni, salata, etc.

Eu am o varianta mai usoara a acestui pate, fara prajeli si condimente grele. Consider ca e destul faptul ca fasolea boabe se digera in general mai greu, asa ca adaug doar cateva legume fierte, pe care le am la indemana in momentul respectiv, putin ulei de masline, un minim de condimente si, ca sa ajung la consistenta dorita, subtiez cu putina supa de legume.

Daca aveti fasolea boabe gata fiarta, cum am avut eu conservele de fasole de la Sunfood, atunci Pasta de fasole uscata cu legume (pate de fasole) va fi gata foarte repede. Iar daca se nimereste ca in acelasi timp sa pregatiti si o delicioasa supa de legume (cum am facut eu), este gata exact cat ai bate din palme–nu mai trebuie decat sa mixati totul si…gata!

pasta de fasole uscata cu legume-pate de fasole 1

Pasta de fasole uscata cu legume (pate de fasole)

  • 1 conserva fasole boabe Sunfood
  • 1 morcov mic
  • 1 rosie
  • 1/2 ardei gras
  • 1/2 radacina patrunjel
  • 2 catei usturoi
  • 1 lingura ulei masline extravirgin
  • 25-30 ml supa de legume (sau dupa preferinta, pana se ajunge la consistenta dorita)
  • sare (piper dupa gust)

Mod de preparare

  1. Legumele se curata, se taie bucatele si se pun la fiert in apa cu sare; dupa fierbere, se scurg si se lasa la racorit
  2. Se desface conserva de fasole, se scurge zeama si se clatesc bine boabele de fasole (daca nu aveti la indemana o conserva de fasole, atunci trebuie sa hidratati si sa fierbeti fasolea bine in prealabil–deci veti avea nevoie de mult mai mult timp de gatire si preparare)
  3. Se asaza legumele fierte si boabele de fasole in vasul robotului de bucatarie
  4. Se adauga condimentele, usturoiul curatat, uleiul si supa
  5. Se mixeaza totul cateva secunde, sau pana cand se obtine o pasta fina (daca vi se pare prea groasa, mai adaugati putin lichid, adica supa de legume).
  6. Pasta de fasole uscata cu legume (pate de fasole) se transfera intr-un borcan, care se inchide ermetic si se pune la rece pana in momentul servirii (preferabil sa stea la rece 1-2 ore, timp in care aromele se vor intrepatrunde, iar pasta are tendinta sa se mai intareasca putin)

Daca va place aceasta reteta, nu ezitati sa lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

5 Comments

  1. Minunată. Așa o prepar și eu, doar că fierb legumele împreună cu fasolea 😉 Iar când o pasez, adaug ulei de măsline și ustiroi;) Și nah, îîi fac un topping de ceapă călită, asezonată cu boia 😉 O să încer și varianta ta! :-*

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: