Vinete cu usturoi, cascaval si ierburi aromatice la cuptor (pull apart)

share on:
vinete cu usturoi,cascaval si ierburi aromatice la cuptor (pull apart)

Cunoasteti deja painea umpluta la cuptor, asa numita pull apart bread. Ei bine, eu astazi va propun sa inlocuim painea cu…vinete! Reteta este, in mare, cam aceeasi, iar in final vom obtine niste frumoase vinete cu usturoi, cascaval si ierburi aromatice la cuptor (pull apart).

De ce tocmai vinete si nu paine? Simplu: pentru ca e mai sanatos sa reducem cantitatea de paine consumata zilnic (mai ales daca e vorba de painea alba, atat de indragita de romani, dar care este si responsabila pentru multe neplaceri, pe termen lung). Si pentru ca iubesc vinetele. Si pentru ca nu exista limita in ceea ce priveste modurile si felurile in care se pot pregati vinetele!

In copilarie nu cunosteam decat salata de vinete, pe care o aveam pe masa toata vara si cam toata toamna, zacusca de vinete (pe care n-o suportam nicicum), parca-parca ceva feliute de vinete in traditionalele ghiveciuri de legume…si cam atat. Sau cel putin doar de astea imi aduc eu aminte.

De cand am inceput si eu sa bucataresc serios si sa-mi bag nasul in cartile de bucate din bucatariile lumii, parca mi s-a deschis apetitul. Pentru vinete, si nu numai!

Si drept dovada va las si galeria mea de retete cu vinete pe care le-am pregatit pana acum. Nu de alta, dar poate va mai dau idei inedite (ma stiti in stare) si va las cu o bogatie de idei pentru pranzurile/cinele de vara…si toamna.

Click pe poze pentru fiecare reteta cu vinete!

Reteta Vinete cu usturoi, cascaval si ierburi aromatice la cuptor (pull apart)

vinete cu usturoi,cascaval si ierburi aromatice la cuptor (pull apart) 1

Ingrediente:

  • 2 vinete
  • 4 catei usturoi
  • 1 legatura patrunjel
  • 1/2 legatura busuioc
  • cateva fire coriandru proaspat (optional)
  • 1 crenguta cimbru (optional)
  • 2 linguri ulei masline
  • 75 grame cascaval ras
  • sare (piper dupa gust)

Mod de preparare:

  1. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade.
  2. Se spala vinetele si se sterg cu servetelul.
  3. Se cresteaza vinetele cu un cutit ascutit, in felii pe lung, dar cu atentie sa nu le taiem de tot (ele trebuie sa ramana prinse de coaja, in parte de dedesubt)
  4. Se cresteaza vinetele si pe latime, cu aceeasi atentie, sa nu le taiem de tot (trebuie sa se tina de coaja de sub ele); astfel vom obtine niste cubulete.
  5. Se lasa vinetee deoparte
  6. Se toaca verdeturile, iar cateii de usturoi se curata si se trec prin presa de usturoi
  7. Se prepara un dressing simplu din ulei, verdeturi, usturoi, sare si putin piper
  8. Se repartizeaza dressingul de mai sus intre crestaturile facute in vinete, astfel incat cubuletele de pe vinete sa fie toate aromatizate
  9. Acum urmeaza partea mai migaloasa: cascavalul ras se indeasa usor, cu ajutorul degetelor (eu n-am reusit cu lingurita) intre cubuletele crestate in vinete….la final vom avea niste vinete umplute cu verdeturi si cascaval
  10. Vinetele astfel pregatite se impacheteaza in hartie de copt si se asaza in tava de copt (ca sa nu se desfaca in timpul coacerii) , sau se asaza direct intr-o tava de sticla termorezistenta, unde pot sta fixe (eu am preferat aceasta metoda).
  11. Se asaza capacul pe vasul de sticla (daca ati ales aceasta metoda).
  12. Se introduc vinetele impanate in cuptorul preincalzit, unde se vor coace la temperatura moderata (180 grade) pana cand vinetele se inmoaie bine.
  13. Vinetele cu usturoi, cascaval si ierburi aromatice la cuptor (pull apart) se scot cu grija din cuptor, se lasa 5 min la racorit, dupa care se pot servi ca atare, ori alaturi de o salata la alegere.

vinete cu usturoi,cascaval si ierburi aromatice la cuptor (pull apart) colaj

Daca va place aceasta reteta, Vinete cu usturoi, cascaval si ierburi aromatice la cuptor (pull apart), va invit sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

 

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: