Briose cu iaurt si zmeura–Reteta Video

share on:
briose cu zmeura si iaurt

Zmeura e din plin la noi la munte. Dupa ce mi-am umplut congelatorul bine de tot cu zmeura productie proprie si nestropita cu nimic, am trecut si la retetele noi pentru acest sezon. Anul acesta am trei astfel de preparate la numar, dintre care doua dulci. Insa, stati pe-aproape, voi avea retete delicioase cu zmeura tot timpul anului, nu degeaba m-am pregatit atat de bine cu caserolele din congelator.

Incepem seria retetelor cele noi cu aceste briose cu iaurt si zmeura. Super simple, delicioase si aromate! Si fara praf de copt in compozitie! Nici nu este nevoie, briosele cresc si asa.

Secretul este ca albusul de ou (foarte bine batut) sa fie incorporat la final, usor. Aerul din spuma va ajuta compozitia brioselor sa creasca frumos si bine. Inglobarea spumei de albus se face de obicei cu spatula, cu miscari largi si lente, de sus in jos, avand grija sa pastram aerul in aluat. Eu am descoperit ca ma descurc foarte bine si cu robotul de bucatarie, aerul ramane in interior si in acest caz. Il pun pe treapta 1 si doar cateva secunde, timp in care trebusoara aceasta este indeplinita cu succes, iar eu pot pregati tava de copt.

In privinta zaharului, eu am folosit zahar brut muscovado (de aceea briosele mele au iesit mai brune), dar voi puteti pune orice zahar doriti. Ba chiar il puteti inlocui cu indulcitorul vostru preferat.

Si acum am ajuns la sucul de zmeura: eu l-am obtinut procesand zmeura proaspata in storcatorul cu ax melcat. Am obtinut un suc gros, ca un smoothie, fara pic de samburi. daca nu aveti storcator cu ax melcat, puteti mica zmeura in robot, apoi strecurati totul printr-o sita deasa.

Si cam la fel puteti proceda si daca folositi zmeura congelata. Dupa decongelare, urmati pasul de mai sus.

O ultima precizare: deoarece compozitia acestor briose cu iaurt si zmeura nu contine praf de copt absolut deloc, puteti foarte bine sa umpleti formele cu aluat, ele vor creste, insa nu atat de mult ca in cazul celor cu praf de copt. Iar dupa ce le scoateti din cuptor, este uneori posibil sa se mai lase putin ( nu mult)–ale mele n-au patit asta.

Ah, si inca ceva (am zis eu ca e ultima precizare, dar parca nu e asa!): eu am folosit forme de silicon, as fi putut foarte bine sa nu folosesc hartiutele speciale (pe care le veti vedea in film) dar am tinut neaparat ca sa le pastrez pentru ca sunt tare dragute si se asorteaza bine cu zmeura mea.

Reteta Briose cu iaurt si zmeura (15 buc in cazul meu):

Briose cu iaurt si zmeura 1

  • 4 oua
  • 300 grame iaurt natural
  • 100 ml suc de zmeura
  • 1 varf cutit sare
  • 150 grame zahar muscovado
  • 250 grame faina
  • 1 lingurita busuioc proaspat maruntit (optional–mie imi place tare mult combinatia aceasta)
  • zmeura proaspata pentru decor

Mod de preparare

  1. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade
  2. Se pregatesc formele de briose
  3. Albusurile se bat spuma tare, se lasa deoparte
  4. Galbenusurile se bat cu zahar si sare pana se obtine o crema densa, mult marita in volum si mai deschisa la culoare
  5. In crema de oua se incorporeaza pe rand sucul de zmeura, smantana si busuiocul
  6. Se incorporeaza 2/3 din cantitatea de faina
  7. Se continua cu incorporarea albusului spuma, alternat cu faina ramasa (care 2-3 linguri albus spuma, apoi cate 2-3 linguri faina, cu omogenizare usoara dupa fiecare)
  8. Imediat se repartizeaza compozitia brioselor in forme si se introduce forma in cuptorul preincalzit
  9. briosele se coc 30-35 mins la 180 grade, sau pana trec testul scobitorii
  10. Se lasa 2-3 min in tava sa se racoreasca, dupa care se transfera pe platou (sau pe grilajul pt. prajituri–eu am sarit acest pas), se pudreaza cu zahar (optional), si se decoreaza cu zmeura si busuioc.

Mai jos aveți rețeta video, pentru a vedea cât de ușor și simplu se poate pregăti!  Vă aștept cu un like, un share și abonare  la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi  la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!


Daca va place aceasta reteta,  nu ezitati sa lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: