Budinca de orez cu zmeura fara gluten

share on:
budinca de orez cu zmeura fara gluten

Budinca de orez cu zmeura fara gluten este un desert economic, foarte rapid, gustos si gandit special pentru persoanele care sunt nevoite sau isi doresc sa elimine glutenul din vietile lor. De asemenea, este un desert fara zahar, deci poate fi oferit cu incredere si copilasilor. Pe langa toate acestea, nu contine lactoza, deci poate fi consumat si de persoanele cu intoleranta la lactoza (si sunt atat de multe)!

Acestea fiind spuse, trecem la urmatoarele precizari: se poate folosi orice fruct doriti (eu am pus zmeura, pentru ca acum este in plin sezon, iar zmeurisul nostru din curte a fost mai mult decat generos. Pot spune ca suntem norocosi ca avem zmeura bio (nu o stropim niciodata, cu nimic) si ca am scapat de sensibilitatea la zmeura pe care o avea Darius. Asadar, se poate bucura si el din plin! Si chiar e fericit cand vine si el cu cosuletul in zmeuris si o adunam impreuna.

O ultima precizare: sucul de zmeura pe care-l veti regasi in reteta este facut de mine, proaspat, prin presarea zmeurei in storcatorul cu ax melcat. Astfel am obtinut un suc gros, cu tot cu pulpa. Resturile ramase (adica semintele si coaja) le-am uscat in deshidrator, apoi le-am rasnit si am obtinut o minunatie de pudra de zmeura, cu care am si decorat desertul final. Restul de pudra am inchis-o bine in borcanel si o pastrez pentru alte minunatii!

Daca nu aveti un astfel de storcator, e bun si blenderul sau robotul de bucatarie: mixati bine zmeura (fara apa), apoi strecurati totul printr-o sita deasa.

Si daca mai aveti si cateva picaturi de apa de trandafiri sa adaugati la sfarsit, dupa ce budinca e fiarta, va face diferenta! Eu n-am avut apa de trandafiri la indemana, dar am avut o minunatie de trandafirasi uscati, cu care am decorat budinca de orez cu zmeura fara gluten. Si chiar s-a simtit aroma si parfumul discret!

Aaaaaa, si inca ceva: faina de orez ar trebui sa fie fiiina-fina, pentru ca desertul sa fie catifelat! Iar daca este una de calitate, e si mai bine! Eu am folosit o faina de orez romanesc, obtinuta prin macinare lenta la moara cu pietre, pe o linie speciala. Deci e sigur necontaminata.

Reteta Budinca de orez cu zmeura fara gluten

budinca de orez cu zmeura fara gluten 2

 

Budinca de orez cu zmeura fara gluten

  • 200 ml suc gros de zmeura cu pulpa
  • 500 ml lapte vegetal (eu am folosit lapte de migdale facut de mine)
  • 100 grame faina de orez
  • 25 grame amidon
  • indulcitor natural dupa gust (eu am folosit sirop de artar)
  • putin ulei pentru uns formele

Mod de preparare Budinca de orez cu zmeura fara gluten:

  1. Formele alese se ung cu putin ulei si se lasa deoparte (eu am folosit niste cupe de plastic in care se vinde inghetata)
  2. Se asaza pe foc mediu un vas incapator, in care se toarna laptele vegetal
  3. Se adauga indulcitorul si sucul de zmeura; se lasa 1-2 min sa fiarba incet
  4. Se toarna faina de orez in ploaie si s eincepe amestecarea cu un tel (se amesteca fara oprire pana la final)
  5. Se continua fierberea budincii, in timp ce aceasta se ingroasa destul de mult
  6. Dupa cca 5 min se adauga amidonul si se amesteca energic, pe foc (exact ca la mamaliga).
  7. Cand compozitia s-a ingrosat foarte bine (ca o mamaliga tare) si se desprinde de pe marginile vasului (eu am folosit un ceaun), budinca de orez cu zmeura este gata
  8. Se lasa la racorit 10 min, amestecand din cand in cand in ea, apoi se toarna in formele pregatite dinainte
  9. Se bat usor de masa, pentru ca budinca sa se aseze mai bine in forme si sa se elimine eventualele goluri de aer.
  10. Budinca de orez cu zmeura se lasa la rece 2-3 ore, sa se intareasca bine si sa se aseze.
  11. Ianinte de servire, se scutura bine formele in mana, astfel incat budinca sa se desprinda bine de pe peretii formei, dupa care se rastoarna pe platou
  12. Se decoreaza cu zmeura proaspata, pudra de zmeura, trandafirasi, etc.

budinca de orez cu zmeura fara gluten preparare

budinca de orez cu zmeura fara gluten 1

 

Daca va place aceasta reteta, Budinca de orez cu zmeura fara gluten, nu ezitati sa lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

 

4 Comments

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: