Paine fara framantare cu maia–Reteta Video

share on:
paine fara framantare cu maia 0

A venit randul si acestei retete de paine fara framantare cu maia! O aman de ceva vreme, tocmai pentru ca voiam sa realizez si un video cu aceasta paine de casa, ca sa vedeti mai bine cum stau lucrurile. Nu e deloc greu de preparat, nu ne murdarim pe maini si nici nu depunem vreun efort insemnat. Insa n-o sa va ascund faptul ca trebuie sa aveti rabdare pana o vedeti pe masa si va bucurati de mirosul si savoarea sa inconfundabila! Dar merita cu prisosinta!

Am inceput acum vreo 10 ani sa-mi prepar painea in casa si in acest rastimp cred ca am incercat mai toate tipurile de paine de casa: traditionala, la masina de paine, fara gluten, cu seminte, cu dovleac, chifle, baghete, fara drojdie, etc.

Toate m-au cucerit si nu regret nicio secunda ca am decis sa nu ma mai intorc la painea din comert, pe care acum nici nu mai pot s-o mananc. Insa aceasta reteta de  Paine fara framantare cu maia este preferata ultimelor saptamani din mai motive lesne de inteles: creste singura acolo unde o las (fie in frigider–crestere intarziata), fie la temperatura camerei, daca nu am atata rabdare s-o las la rece.

Tot ce am de facut este s-o transfer dintr-un vas in altul si sa-mi vad de treburi intre cele doua dospiri ale sale. Si ma mai joc eu cu banetoanele mele noi si cu modelele de crestare a painii.

Daca nu aveti banetoane (asa cum nici eu n-am avut pana de curand), puteti dospi painea foarte bine si in boluri incapatoare, tapetata cu o panza de in si, bineinteles, presarata cu faina din belsug. Sau, mai aveti posibilitatea sa le lasati la crescut direct in tavi de cozonac tapetate cu hartie de copt. Si tot asa le bagati apoi in cuptor. Astfel obtineti niste paini ce pot fi feliate perfect pentru sandvisurile scolare (ori de birou, picnic…si ce mai vreti voi).

Despre maiaua naturala puteti citi pe indelete o gramada de informatii aici (daca n-ati facut-o pana acum), iar pasii de preparare obisnuiti a unei paini cu maia ii gasiti aici!

La aceasta reteta eu am folosit o faina intermediara de foarte buna calitate, macinata la o moara cu pietre. Informatii suplimentare puteti gasi aici, daca doriti.

Reteta Paine fara framantare cu maia

paine fara framantare cu maia 1

Paine fara framantare cu maia–Reteta Video

  • 300 ml apa calduta
  • 180 grame maia (recoltata in momentul de maxima expansiune)
  • 6 grame sare
  • 1 lingura ulei
  • 450 grame faina (eu am folosit faina intermediara)

Mod de preparare Paine fara framantare cu maia:

  1. Maiaua se dizolva in apa calduta
  2. Se adauga uleiul si faina, treptat; se omogenizeaza
  3. Se adauga sarea; se omogenizeaza; vasul se acopera cu folie alimentara si se lasa la prima dospire (10-12 ore la temperatura camerei, 24 ore la frigider)
  4. Se pregateste banetonul, presarand faina din belsug
  5. Se rastoarna aluatul dospit pe masa infainata bine, se aplatizeaza usor cu mainile, iar marginile se ridica si se aduc spre centru, prin pliere
  6. Se intoarce aluatul cu fata in sus si se modeleaza sub forma de bila, care se va aseza cu grija iin baneton cu sigiliul plierilor in sus (astfel incat „fata” painii sa ramana frumoasa)
  7. Se acopera banetonul cu folie alimentara si se lasa la dospit din nou (a doua dospire), pana cand aluatul isi dubleaza volumul (cca 3 ore in cazul meu)
  8. Se preincalzeste cuptorul la 200 grade
  9. Se pregateste tava/vasul in care se va coace painea (eu am ales un vas de ceramica rotund, cu marginile usor ridicate, sa sustina painea si sa-i confere o tinuta frumoasa), care se tapeteaza cu hartie de copt
  10. Se rastoarna aluatul de paine in forma aleasa, se cresteaza cu un cutit bine ascutit/lama
  11. Se introduce painea in cuptor; se coace 40-45 min la 190 grade
  12. Se transfera painea pe un grilaj, la racit si se feliaza numai dupa ce s-a racit complet.

Pentru a vedea mai bine ce si cum se intampla cu aceasta Paine fara framantare cu maia, mai bine urmariti filmuletul de mai jos si nu uitati sa va abonati la canalul meu, pentru a fi la curent cu toate retetele mele viitoare in timp real!

Daca va place reteta mea,Paine fara framantare cu maia , nu ezitati  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc! 

 

36 Comments

  1. Buna ziua,
    Imi plac retetele d-voastra de paini si as dori sa folosesc si eu banetoane pe care nu le-am putut gasi de cumparat si de aceea va rog, daca se poate, sa-mi comunicati de unde pot fi achizitionate.
    Va multumesc anticipat !

      1. Bună,
        Arată extraordinar rezultatul final,iar modul cum e explicat totul mă îndeamnă să încerc și eu deși am temerile mele de incepator.Oare se poate folosi si faina integrala de grau?Si daca da,aceiași cantitate?
        Multumesc mult!

        1. Buna! Multumesc mult pentru apreciere! da, se poate folosi si numai faina integrala de grau, dar:
          1. painea va creste mai putin, datorita aportului ridicat de fibre si va avea tendinta sa aiba mijlocul usor lipicios
          2. cred ca trebuie ajustata cantitatea de faina, deoarece fibrele din ea absorb mai mult lichid. Asadar, fie pui ceva mai multa apa la cantitatea asta de faina, fie reduci cantitatea de faina. Nu stiu sa spun exact gramaje, pentru ca nu am incercat in aceasta varianta

  2. Vai arata grozav!
    Vreau si eu sa fac o paine cu maia fara gluten. Pot folosi aceeasi reteta pentru un amestec de faina integrala de orez, faina de hrisca, tarate psyllium, amidon cartof, sare si seminte? Cam care ar fi proportiile?

    Arata minunat, cum arata vasul de ceramica in care ai copt?

    1. Buna! in ceea ce priveste combinatia data de tine, nu stiu ce ar putea iesi, nu am incercat, sincera sa fiu. vasul meu de ceramica este..un capac de la un vas rotund, cumparat mai demult, si care s-a spart. Mi-a parut atat de rau, incat nu am vrut sa arunc capacul, si il folosesc pentru paine

  3. As vrea sa fac maia din faina integrala de orez. Ai si o voce foarte frumoasa, materna, feminina! Vreau si eu sa fac o paine fix ca a ta dar din aceste fainuri, fara gluten. M-a fascinat videoclipul si ce a iesit…!

  4. Dia, eu urmez un regim foarte strict si sotul meu la fel, si avem intoleranta la gluten. Am cumparat o paine fara gluten cu seminte de la Mamapan, facuta cu maia din orez cu: faina integrala orez, faina hrisca, psyllium, amidon cartof, sare, si seminte in, dovleac, floarea soarelui, susan. Este cea mai buna din cate am mancat noi. Dar e 22 ron si as vrea sa fac acasa, iau faina de la moara cu pietre de ceva timp. Si cred ca ar iesi mai buna sau la fel de buna ndaca as urma pasii prezentati de tine. Abia astept sa imi iau baneton si un vas de ceramica special pentru asta. Mi s-a pus pata sa fac si eu fix asa o paine cum faci tu. Insa m-as bucura mult sa stiu ce proportii sa folosesc pentru amestecul de faina. Ar fi minunat sa adaug si niste faina de mei. Astept indrumarea ta, multumesc!

    1. In ceea ce priveste painea fara gluten, iti las aici retetele pe care le-am incercat eu pana acum; trebuie sa stii ca painea fara gluten nu se comporta deloc ca cea cu gluten, nu este elastica si e ceva mai pretentioasa. Insa, odata ce i-ai prins tehnica, e usor. asadar, iti las retetele mele de pana acum:
      https://www.retetelemeledragi.com/2017/03/paine-traditionala-cu-cartofi-fara-gluten.html/
      https://www.retetelemeledragi.com/2015/03/paine-fara-gluten-cu-banane-si-arahide.html/
      https://www.retetelemeledragi.com/2015/08/paine-rustica-fara-gluten.html/
      https://www.retetelemeledragi.com/2017/08/paine-de-orez-forma-de-chec.html/
      https://www.retetelemeledragi.com/2017/02/paine-din-seminte-si-orz-multigrain.html/

  5. Se pune si o tavita cu apa in primele 3-4 minute sub vasul de paine in cuptor? Asa am vazut pe atelier de paine.

  6. Buna Dia!

    Incerc pt a doua oara sa fac aceasta paine. Nu iese ca la tine. Dupa ce o scot dimineata si o pun pe masa infainata se lasa in jos ca o pleasca, si e foarte moale. Tu pui foarte putina faina sa ii dai forma de bila, dar eu tb sa adaug mult mai multa faina sa nu se mai lipeasca. Folosesc faina intermediara exact ca cea folosita de tine si maia de orez fara gluten. Oare nu mergea maiaua asta cu acest aluat? In plus, daca bag maiaua de orez la frigider nu fermenteaza. Doarme si atat. Asa ca o las mereu in camera, oricum o folosesc aproape zilnic pt o paine fara gluten. Dar am vrut sa fac si eu o paine de asta ca a ta ca mi-a placut mult cum ti-a iesit. Care crezi ca este problema?

    1. Buna! Nu am lucrat niciodata cu maia fara gluten, nu stiu cum se comporta. E foarte posibil ca acolo sa fie problema. Insa poti inlocui cu drojdie, daca nu ai maia cu gluten, sigur va iesi bine!

  7. Arata foarte bine, si pare destul de usor de facut aceasta paine. Trebuie doar sa fac rost de maia vie 🙂
    De unde ati luat acel gratar inaltat? As vrea sa imi cumpar si eu unul.
    Multumesc!

  8. In sfarsit! Succes! Tot incerc de ceva timp mai multe retete si azi a iesit o pâine minunata după reteta asta. Pufoasa la interior si cu o coaja subtire si crocanta, fara niciun abur. Am dospit pâinea direct in vasul de sticla in care am copt-o. Nici ca se poate mai simplu. Multumesc mult!

      1. Buna. Eu am deja maiaua in frigider, o cresc de 2 săptămâni si ieri am zis ca e gata si am bagat-o in frigider urmând sa o hrănesc o data pe săptămână.
        Acum nu stiu care este momentul de maxima expansiune. Sa o scot acum dimineață si sa o hranesc, o las 8 ore pe masa si apoi iau din ea pentru paine? Sau pot sa scot din ea acum cantitatea pt reteta, rece cum e, si sa hranesc restul pt data viitoare? Va mulțumesc

  9. Buna ziua. Doresc sa folosesc si eu reteta ta, am moara mica de lemn cu pietre si te intreb daca pot folosi la maia faina de secara obtinuta din fulgi de secara ( macinati in moara ). Intreb asta pt. ca am citit ca produsele, de orice fel, ce sunt stocate, ambalate, depozitate etc, sunt tratate cu ceva ( aniaglomeratnt, anti insecte etc ). Acel „ceva” nu impiedica evolutia maialei? Multumesc.

  10. Buna ziua. Am făcut paine folosind aceasta rețeta, dar nu a crescut foarte mult și interiorul are o consistentă puțin lipicioasa. Am respectat exact cantitățile de ingrediente, aceeași făina și maia obținută tot după rețeta dumneavoastră, tot de secara. Singura diferența pe care am observat-o a fost ca maiaua mea mi s-a părut mai moale atunci când am recoltat-o, decât cea prezentată in video și ma gandesc ca poate ar fi trebuit sa adaug puțin mai multă făina. De altfel, și aluatul obținut după amestecarea ingredientelor a fost de o consistentă mai moale decât cel din video.
    Având in vedere ca aveți multă experiența in a folosi maia in diverse preparate, poate îmi puteți spune unde greșesc și poate reusiti sa îmi dați un sfat pentru a obtine o paine cât mai apropiată de cea din video.
    Mulțumesc.

    1. Buna ziua! Daca maiaua dvs a fost mai lichida, atunci, da, ar fi ajutat o suplimentare de faina. Uneori chiar exista diferente intre tipurile de faina, branduri, gradul lor de uscaciune, etc. Si unele fainuri au nevoie de mai mult lichid, altele de mai putin. Cand am inceput sa prepar paine in casa, la fel am patit si eu, acum am invatat sa simt aluatul la mana si sa-mi dau seama de aceste particularitati. Eu zic ca solutia ati gasit-o singura: unoeri, 50 de grame de faina in plus pot face minuni! Sunt convinsa ca urmatoarele incercari vor fi incununate de succes!

  11. Draga Daria,
    Iti pretuiesc retetele si blogul tau ?. Am incercat sa fac painea cu maia asa cum ai propus insa tot am impresia ca nu este ca cea vazuta in video-ul tau. Painea mea a crescut peste noapte prea mult in baneton ca a iesit pe afara, am framantat-o din nou dar dupa ce a crescut s-a lipit prea mult de baneton ( eu l-am tapetat cu faina) iar cand am rasturnat-o si-a pierdut partial forma. Painea este buna la gust, coaja crocanta, putin cam acruta si umeda la gust. Este normal sau ar mai trebui sa exersez? Este ceva ce nu fac bine? Recunosc nu am cantarit maia si sigur am folosit mai mult de 450 gr de faina. Multumesc anticipat de sfat.
    Seara lina, Elisabeta din Belgia ?

    1. Draga Elisabeta,
      Multumesc mult pentru pentru feedback. Painea cu maia are un gust mai acrut, asa este. Iar daca pui mai multa maia, e posibil ca acest gust sa se accentueze. In general, aluaturile cu maia sunt mai hidratate, mai moi si e normal sa-si mai piarda din forma, nu-ti face griji. Si mie mi-a luat timp pana m-am obisnuit cu textura lor. Ca sa nu mi se lipeasca aluaturile de baneton am mare grija ca acestea sa aiba muuulta faina in interior, practic burdusesc bine banetonul cu faina…este normal ca aluatul sa fie lipicios. Si da, eu am observat ca painea ramane mai umeda si mai lipicioasa in interior daca au un continut ridicat de fibre.Am observat si la painea adevarata se secara din comert ca e umeda si se vinde in pachete sigilate bine. Dar mie fix asta imi place la ele foarte mult!
      Pana te obisnuiesti cu textura painilor cu maia, ca sa nu te mai supere poti sa lasi aluatul la crescut intr-o tava de cozonac (tapetata cu hartie, sa fie mai usor) si s-o coci direct in tava (sa nu-si mai piarda forma)
      Inca un truc: aburul din primele minute de coacere ajuta aluatul sa creasca. Plus ventilatia.
      O ultima precizare, sa nu te ametesc: eu am exersat de multe ori rasturnatul aluatului din baneton,pana mi-am format mana. La inceput painea mea arata ca o mamaliga. Am constatat, tot in timp, ca trebuie sa ma misc foarte repede cu crestarea aluatului dupa rasturnare in tava si imediat bagata in cuptorul incins. Altfel au fost cazuri cand mi s-a „tuflit” painea.
      Cu drag,
      Diana

  12. Buna ziua, multumesc mult pentru recetele de maia si piine,am urmat intocmai pasii de preparare si mi-au iesit perfect .Am vrut doar sa concretizez : piinica fara fermentare tot se coace primele 15 min cu un vas cu apa in cuptor pentru a obtine aburi? Multumesc anticipat si continui sa va urmaresc si sa incerc alte retete noi.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: