Pita greceasca

share on:
Pita greceasca

” Ce faci acolo?”

„Pita greceasca!”

” E gata? Vreau si eu una! Hmm, crede-ma, e delicioasa!!!!”

Pur si simplu nu mi-a venit sa-mi cred urechilor: foarte rar aud asa ceva din gura mofturosului meu! Si cand se intampla asta, imi mai bifez in gand cate-o „chestie” pe care i-o pot servi la masa. Nu pot spune ca inaintam cu cine stie ce viteza in privinta descoperirilor de acest gen, dar sunt multumita cand se intampla. De obicei, reusitele astea se intampla din senin, cand aproape sunt in pana totala de inspiratie, cand nu mai stiu ce sa iau si ce sa las, cum sa mai rotesc alimentele.

Asa si acum: dupa victoria rasunatoare cu tortillas si guacamole de acum ceva vreme, a urmat lasagna (in care am inceput sa indes legume si ciuperci), ceva supe crema, cate-un smoothie verde din cand in cand…si shaorma vegetariana! Cam astea sunt preferatele lui, pe langa mult-iubita si vesnica pizza quattro formaggi.

In rest, mai preferam un fel de mancare si celalalt mai putin, mai o salata, mai un sandvis cald…si asa trec zilele!

Reteta Pita greceasca

Pita greceasca 1

Pita greceasca

  • 275 ml apa calduta
  • 20 grame drojdie proaspata (sau 7 grame drojdie uscata)
  • 450 grame faina +faina pentru masa de lucru
  • 10 grame sare
  • 2 lingurite ulei masline

Mod de preparare Pita greceasca:

  1. Drojdia se dizolva in 50 ml apa calduta (din cantitatea prevazuta in reteta) si se lasa deoparte 10 min (daca folositi drojdie uscata, nu mai este nevoie de acest pas)
  2. Intr-un bol incapator se adauga toate ingredientele din reteta, inclusiv drojdia dizolvata ca mai sus (nu prea conteaza ordinea in care adaugati ingredientele)
  3. Se framanta un aluat elastic si se lasa la dospit intr-un loc ferit de curenti si caldut, pana isi dubleaza volumul
  4. Se rastoarna aluatul dospit pe masa de lucru infainata, se imparte in 8 bucati egale (cel mai simplu mod este sa rulati aluatul sub forma de sul, il taiati in jumatate, iar apoi impartiti fiecare jumatate in parti egale)
  5. Se formeaza bile din aceste 8 bucati obtinute
  6. Fiecare bila se intinde cu sucitorul pe suprafata bine presarata cu faina (insa nu foarte subtire, ca la painea chapatti, de ex.)
  7. Se incinge o tigaie de fonta (sau antiaderenta), se asaza cate o pita greceasca si se coace 2-3 minute. Se preseaza usor marginile pitei cu un prosop de bucatarie curat (sau spatula), astfel incat sa se permita aerului sa circule liber prin interiorul painii. Acest lucru va face ca painea sa se umfle si sa creeze un soi de buzunaras.
  8. Cu ajutorul unei palete se intoarce lipia pe partea cealalta si se mai lasa la copt inca cca jumatate de minut (daca nu doriti sa coaceti pita greceasca in tigaie, aveti posibilitatea sa le coaceti in cuptorul incins (insa tot e nevoie sa le intoarceti si pe partea cealalta)
  9. Pita greceasca obtinuta se asaza pe platou si se servste calduta, eventual stropita cu putin ulei de masline si verdeturi uscate.

Pita greceasca preparare

Daca va place reteta mea, Pita greceasca , nu ezitati  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc! 

8 Comments

  1. Aveți cumva și o variantă cu maia în loc de drojdie? Și care ar fi cantitățile modificate? Mulțumesc.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: