Fasole verde picanta la borcan pentru iarna

share on:
fasole verde picanta la borcan pentru iarna

O reteta de Fasole verde picanta la borcan pentru iarna este mereu binevenita la casa omului. Simplu de facut, mai deosebita si foarte versatila!

Desi n-am asteptat-o, a venit si toamna! Si cum spuneam acum cateva zile, m-am apucat de facut muraturi.Azi va aduc Fasole verde picanta la borcan pentru iarna. Nu pun eu cantitati mari de muraturi, dar variate si in borcanele mici. Vorba ‘ceea: esentele tari se tin in sticlute mici! Glumesc, insa un sambure de rationament tot exista aici: pun conservele de iarna in borcane mici pentru consumul rapid. Odata desfacute borcanasele, incercam sa terminam repede continutul, astfel incat sa nu avem vreo eventuala problema cu faptul ca a intrat aerul la ele si le-am schimbat gustul ori mirosul (la asa ceva sunt cam sensibila).

Cum a a ajuns reteta asta la mine

Prima data cand am gustat eu Fasole verde picanta la borcan pentru iarna a fost acum cativa ani buni, la socri. Pana atunci, nici nu stiam ca exista o asemenea specialitate (ok, nu ma omoram cu muraturile). Mi-a ramas in minte ideea, asa ca iata-le si pe ale mele!

Vezi aici alte cateva retete de conserve pt iarna, in format video!

Utilizari multiple

Pe langa muraturile asortate, pastaile acestea frumoase si picante sunt excelente! Sau se mai pot servi alaturi de o tocanita, mancare de leguminoase, etc. Eu le-am incercat si alaturi de pateul de mazare galbena, in combinatie cu cateva rondele de morcov murat si mi-au placut mult! Sau, zic eu, se mai pot aseza intr-un colt al platoului cu branzeturi, ca aperitiv festiv.

Inainte de a va lasa cu reteta mea de fasole verde picanta la borcan pentru iarna, va spun ca puteti sa va jucati cu condimentele preferate cum doriti! Nimic nu este batut in cuie, cu o singura conditie: sa folositi sare neiodata, de ocna. In caz contrar, riscati ca muraturile voastre sa se inmoaie foarte repede.

Variante de pregatire a muraturilor

Bineinteles ca exista o multitudine de retete, impartindu-se in doua mari categorii: cele in saramura si cele in otet. In general, cele in otet contin si un indulcitor: miere sau zahar.

Eu insa le cam dau la o parte pe cele din aceasta categorie. Si nu pentru ca mi-ar displacea gustul lor, insa pentru ca eu urmaresc si un beneficiu aici: muraturile in saramura contin o cantitate insemnata de probiotice. De acestea avem mare nevoie pentru refacerea coloniilor de bacterii sanatoase din flora intestinala (care duce la o buna functionare a digestiei, ce, in lumina ultimelor studii din domeniul medical, pare strans legata de imunitate).

De ce este nevoie de o intretinere constanta a florei intestinale?

De ce nu isi vede ea de treaba si de viata, odata ce a fost initial, implantata? Pai, simplu: deoarece pe parcursul vietii, ea are de suferit destul de mult de pe urma stilului nostru de viata, conditiilor de mediu, stres, starea noastra psihica, etc. Ca urmare, flora intestinala, fiind foarte receptiva la toti acesti stimuli, se imbolnaveste si moare. Acest lucru duce la dezechilibre, disfunctii (disbioza) care, mai tarziu, se traduc in diferite afectiuni medicale.

Cum cei mai multi dintre noi sufera de disbioza intestinala, mai mult sau mai putin evidenta, avem nevoie de un aport cat mai mare de probiotice. Acestea se pot lua si sub forma de comprimate, dar se gasesc si in mod natural in muraturi pregatite in saramura, iaurturi, chefir, etc.

Asa se face ca, in ultima vreme, mi-am indreptat atentia mai mult spre clasicele muraturi. In acest caz, reintoarcerea la traditie este chiar benefica!

Reteta Fasole verde picanta la borcan pentru iarna

fasole verde picanta la borcan pentru iarna 1

Fasole verde picanta la borcan pentru iarna

500 grame fasole verde pastai fideluta

4-5 catei usturoi

boabe de piper

1 cm ghimbir (optional)

cimbru uscat (optional–eu am folosit o combinatie de 4 tipuri cimbru uscat, atat frunzulite, cat si flori)

boabe mustar negru

sare neiodata

Mod de preparare Fasole verde picanta la borcan pentru iarna:

Borcanele alese se vor umple cu apa, apoi se varsa intr-un recipient mai mare; se masoara cantitatea de apa si se adauga sare ( 1 lingura cu varf sare neiodata la 1 l apa); se infierbanta apa si se amesteca bine, sa se dizolve sarea, dupa care se lasa la racit

Se sterilizeaza borcanele si se mentin calde

Se curata usturoiul si se taie rondele

Ghimbirul se curata si s etaie cubulete sau  se rade pe razatoare

Se spala pastaile si se taie la lungimea borcanelor alese, astfel incat sa se aseze frumos, in picioare

Se asaza pastaile in borcane, strecurand printre ele condimentele de mai sus; pastaile trebuie sa stea fixe in borcane

Se toarna saramura si se pun capacele, infiletandu-le bine

Se asaza borcanele la fiert in apa, astfel: intr-un vas incapator se asaza un servet de bucatarie, se asaza cu grija borcanele si se adauga apa cat sa le acopere pana la capace. Se porneste focul mic si se lasa la fiert cca 15 min din momentul in care apa incepe sa fiarba

Se scot cu grija borcanele, se sterg usor si se invelesc in paturi; se lasa la racit lent, dupa care se trasfera in camara.

Daca va place reteta mea, Fasole verde picanta la borcan pentru iarna , nu ezitati  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc! 

 

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: