Paine speciala de Craciun

share on:
Paine speciala de Craciun
Am descoperit in aceasta iarna o reteta mai speciala pentru painea de Craciun (caiet de retete nr. 4 dr.Oetker) si m-am decis s-o incerc. Ne-a placut atat de mult ce-a iesit, incat m-am hotarat ca de acum, va deveni o marca a Craciunului pentru noi.
Sunt convinsa ca va va fi pe plac si voua aceasta paine dulceaga cu condimente de iarna, pe care o puteti servi la micul dejun, alaturi de o cana de ceai/lapte si o dulceata buna, de casa. Ba chiar merge si un strop de unt de buna calitate si „un pahar de vorba” alaturi de cei dragi. Face eminuni si ridica moralul, garantat!

Paine speciala de Craciun

Paine speciala de Craciun
Ingrediente pentru 1 Paine speciala de Craciun:

-17 grame drojdie proaspata
-400 gr. faina
-1 ou mare
-1/2 fiola esenta de rom
-2-3 lingurite de sare
-100 ml ulei de masline
-20 gr. stafide
-30 gr. zahar tos
-200 ml apa calduta
-20 gr. migdale fulgi (eu am pus nuca maruntita, in lipsa de migdale)

Cum am preparat aceasta Paine speciala de Craciun

  1. Am amestecat toate ingredientele, cu exceptia nucilor si stafidelor, am format un aluat elastic, pe care l-am lasat la crescut.
  2. Intre timp, am pus stafidele in apa cu esenta de rom, sa se hidrateze. dupa ce aluatul a crescut, am adaugat nucile maruntite si stafidele scurse bine, am framantat energic si am lasat din nou aluatul sa creasca (in total 90 min.)
  3. Cand si aceasta operatiune a fost gata, am impartit aluatul in 3 bile mari si 3 mici. Din cele mari am format 3 suluri pe care le-am impletit intr-o coada, iar din cele mici la fel.
  4. Am suprapus impletiturile si am pus painica in tava tapetata cu hartie de copt.
  5. Ca sa nu se desfaca in tava, am intepat-o cu scobitoarea pe partile laterale, apoi am uns cu ou batut  (optional) si am dat-o la cuptor (185 grade), pana a trecut testul scobitorii. Raspandeste un miros extraordinar in casa si-ti vine s-o mananci fierbinte:)
Pofta buna!

Paine speciala de Craciun

Daca va place aceasta reteta de paine speciala de Craciun, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute (apasati pe ultima steluta) in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

12 Comments

  1. MINUNAT arata painica…..!
    In cupa de cristal a Craciunului adaug o picatura de bunatate si liniste
    astfel incat magia Sfantului Craciun sa te plimbe pe voalul credintei
    si a bucuriei ca s-a nascut pentru noi Iisus Cristos.
    CRACIUN FERICIT !

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: