Sirop de brad

share on:
Sirop de brad
 Mi-am dorit mult sa fac acest sirop de brad, mai ales ca locuiesc chiar in inima muntilor si chiar daca stau extrem de prost cu timpul liber (si n-am mai facut niciodata acest sirop)…tot m-am incumetat.Primul pas a fost sa gasesc o zi fara ploaie, in care sa ma pot duce la cules de muguri de brad, apoi sa ma misc extrem de rapid, pt. ca, stiti voi…timpul e extrem de limitat! Toate acestea rezolvate, m-am intors extrem de fericita acasa, cu muuuulti mugurasi de brad culesi! Desi eram franta de oboseala si as fi putut usor sa adorm in picioare, am rezistat eroic si am reusit sa termin aceasta minunatie de sirop (cu toate ca l-am facut in nenumarate etape).

Sirop de brad

Sirop de brad

Sirop de brad

  • -muguri de brad (cat mai multi (eu am cules aprox. 2 kg))
  • -zeama de la 1 lamaie
  • -zahar (cat cantitatea de apa.)
  1. Am spalat foarte bine mugurasii, apoi i-am pus in 2 vase (nu aveam unul mare, cat sa-i cuprinda pe toti), i-am acoperit cu apa (sau macar am incercat, pt ca se tot ridicau la suprafata:) si i-am dat in 2-3 clocote.
  2. Am lasat la racit, impreuna cu mugurasii (toata noaptea).
  3. A doua zi am strecurat zeama (arata cam neatragator…este o zeama albicioasa si tulbure), am aruncat mugurii fierti (si-au facut treaba, deci…nu mai e nevoie de ei) si am adaugat zaharul (eu aveam 5 l apa, deci am adaugat 5 kg zahar–pe rand), am adaugat si zeama de lamaie..si din nou la foc mic, pana cand a scazut destul cat sa capete consistenta unui sirop. pe masura ce fierbe, siropul isi schimba culoarea din albicioasa in brun-roscat…iar gustul este nemaipomenit.
  4. Siropul fierbinte se toarna in sticle sterilizate corect in prealabil (si ele fierbinti); se pune acapacul si se lasa apoi la racit in paturi, dupa care se pot transfera in camara.
  5. Extrasfat: pentru astfel de siropuri, este bine sa folosim sticle inchise la culoare, pentru a impiedivca lumina sa patrunda inauntru.

Eu am preparat acest sirop pt momentele cand ne ia raceala si tusea, mai ales ca fiul meu are astfel de probleme. I-am administrat cateva zile acest sirop, pe post de medicament…si pot sa spun ca deja se vad rezultatele!

Sa-l folositi cu drag!

21 Comments

  1. Ultimele doua postari chiar m-au facut sa cred ca stai undeva la munte , insa vazand reteta de sirop si citind randurile de mai sus , nu mai am nici o suspiciune !!! ;)Eu ador muntele , insa stau intr-un oras cam la 1 ora de mers cu masina pana pe munte , dar visul meu cel mai mare , este sa am o casuta la munte !!!

    1. da, sunt o norocoasa, pt ca stau la munte, dar si la oras si…vorba sotului meu: locuim in masina:)) (avem foarte multe drumuri de facut si suntem mereu in masina, pe distante lungi)

  2. un astfel de sirop vrem sa facem si noi . Asteptam acum mugurii de brad :d . Dar cred ca vom incerca o varianta cu miere de albine , eventual si ceva propolis.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: