Sirop de menta

share on:
Sirop de menta
 Vreti sa va spun cum ne racorim noi zilele acestea de vara torida? Cu acest delicios sirop de menta, preparat in urma unei idei spontane. Eram intr-o poienita  cautand parfumatul soc, cand am descoperit menta aceasta pe malul unui rau cu apa limpede, limpede si rece. M-am uitat la ea, si am cules putina, in ideea pastrarii sale pt ceaiuri, cand a aparut intrebarea :”dar nu poti face si sirop?” „De ce nu?”, m-am gandit eu…si ne-am apucat sa formam buchete din ce in ce mai mari de menta salbatica (izma)…stiti voi care este, nu? Si pt ca nu aveam o reteta clara pt sirop, l-am pregatit cum m-a dus pe mine mintea, iar mai apoi, cautand pe net, am descoperit ca procedasem „ca la carte”:)

Sirop de menta

Sirop de menta

Sirop de menta

  • -menta
  • -apa
  • -zahar
  • -zeama de lamaie
  • Nu dau cantitati (pt ca depinde cat doriti sa preparati (dar la 1 l apa, am folosit 1 kg zahar si menta cat mai multa, mai ales pt. ca nu „altoita”, iar mentolul e ceva mai slab.)
  1. Am umplut o oala cu menta bine spalata, am acoperit totul cu apa si am fiert plantele cca 15 min, obtinand un ceai extrem de concentrat, parfumat si inchis la culoare (totusi, n-am folosit toate plantele…si o sa vedeti de ce).
  2. Am strecurat plantele, am adaugat zeama de la 1 lamaie mica si zaharul.
  3. Am fiert siropul pana a capatat consistenta dorita, apo am stins focul si am lasat sa se racoreasca pana a ajuns la temperatura camerei.
  4. Apoi am introdus in sirop restul de menta spalata bine si zvantata, am amestecat si am lasat la macerat 24 de ore, timp in care plantele si-au lasat toata aroma.
  5. Am strecurat si am pus in sticle spalate si uscate.
  6. Se pastreaza la loc intunecat si racoros.
  7. Se poate utiliza ca atare, cu apa minerala sau plata, cu gheata si lamaie (yammy!), ca topping pt inghetata, sirop pt prajituri cu ciocolata etc. Oricum este delicios!
  8. Tip: -daca nu sunteti multumiti de culoarea pe care am obtinut-o in mod natural (vedeti ca nu e un verde intens), puteti adauga cateva picaturi de colorant alimentar ( eu insa nu folosesc)
  9. -daca va doriti un mentol mai puternic al siropului, folositi un soi mai „de vaza” de menta, sau puteti adauga cateva picaturi de extract de menta (eu am facut acest test intr-un pahar si a iesit extraordinar)
  10. Enjoy!

P.S. Mâncarea bună merge cel mai bine cu călătorii faine. Așa că  vă las aici colectia mea de vloguri de călătorie, ca inspirație pentru vacanțele și city break-urile voastre, Ca să le gasiti APASATI AICI!

Un exemplu 🙂

27 Comments

  1. Hola Adnia,
    Muchas gracias por interesarte por mi, no te he podido contestar antes, estoy bien, pero no he tenido tiempo material de dedicarlo al blog, bueno vuelvo a estar aquí, eres una buena amiga y me siento muy orgullosa por ello, por cierto este refresco debe estar buenísimo.
    Muchos besos
    Maria Rosa

    1. hola, amiga! me allegro mucho que estes bien y estoy esperando tus nuevos creaciones, cunado tengas tiempo. yo tampoco tengo tiempo, siempre estoy corriendo, pero aveces paso por aqui.
      besos!

  2. Wow that was unusual. I just wrote an really long comment but after I clicked submit
    my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not
    writing all that over again. Anyhow, just wanted to say excellent blog!

    Feel free to surf to my site; diet plans that work

    1. thank you so much for all of your visits…I do hope you come back and become one of my friends here! I surfed your site, it’s really amazing, with solutions for all kinds of people, but I coul not leave any comment on your blog, unfortunately…I would have loved to!

  3. Awesome blog you have here but I was wondering if you knew of any discussion boards that cover the same
    topics discussed in this article? I’d really like to be a part of online community where I can get opinions from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Many thanks!

    Here is my blog post – diets that work fast for women

  4. thank you for your interest..i don’t know exactly what you mean…do you mean if I know any other articles dealing with mint?

  5. Tocmai am cules menta din gradina, zahar nu am inteles cat sa pun, dar voi pune la un litru de apa un kg de zahar? , o fi bine? Voi vedea ce iese,si , cum se pastreaza! Pupici

    1. pai tocmai am spus in postare ca nu dau cantitati, pentru ca fiecare stie cat sa adauge…insa, in paranteza am explicat ca eu am pus 1 l apa, 1 kg zahar) Deci..gand la gand! La mine a rezistat foarte bine. Imbratisari!

  6. E minunat siropul de menta, l-am facut si eu dar fara ultima parte, aceea cu macerarea frunzelor de menta… O sa`ncerc neaparat reteta ta! Felicitari si multe multumiri!

  7. eu fac toate siropurile din fructe dupa aceeasi reteta,si anume tin fructele impreuna cu felii de lamaie la macerat intr-o cantitate de apa proportionala cu cantitatea de fructe cateva zile,in functie de temperatura de afara,apa rece,cand cred ca au spus tot ce aveau de spus strecor bine si fierb zeama cu cantitate egala de zahar pana face basici,semn ca e gata,ochiometric pun si sare de lamaie ,care ii da un gust mai bun si e un conservant acceptabil

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: