Mancaruri pentru copii retete vegane

Quinoa cu legume

 De curand am descoperit o noua cereala…in fine, ea nu este deloc noua, dar eu abia acum am aflat de existenta ei. Se numeste quinoa si o sa va povestesc imediat ce proprietati extraordinare are. Pana atunci insa, va pot spune ca se gateste exact ca si orezul alb, atat in mancaruri sarate, cat si in budinci dulci, etc, sau se poate face faina fina si folosi in aluaturi. In acest mod, este magnifica pt. persoanele alergice la gluten, sau care pur si simplu, nu doresc sa consume gluten. Noua ne-a placut mult si…surpriza surprizelor, baiatul meu a fost mai mult decat incantat de „orezul indian” (cum ii spune el) si l-a consumat cu placere!

Si acum, iata ce spune internetul despre quinoa:

Quinoa este numele unei cereale arhaice, originare din America de Sud, unde creşte la mari altitudini (şi la 4000 de m!). Boabele mici, relativ rotunde, de culoare alb-cenuşiu-gălbui, sunt foarte de hrănitoare şi foarte sănătoase, bogate în proteine şi, evident, lipsite de colesterol.
Numită de către incaşi chisaya mama (mama tuturor cerealelor), quinoa a fost adusă pe continentul european de către coloniştii spanioli, care o numeau hrană pentru indieni. Europenii nu au apreciat în mod deosebit această cereală şi i-au forţat pe băştinaşi să cultive o altă plantă indigenă, dar apreciată și pe bâtrânul continent: porumbul.
Popularitatea quinoa este de dată recentă şi se datorează studiilor efectuate pe boabele de quinoa care au scos în evidenţă calităţile ei: foarte hrănitoare, benefică pentru sănătatea umană – în special pentru rinichi şi problemele sistemului circulator cauzate de colesterolul crescut, etc.

Utilizare
Quinoa se prepară prin fierberea şi, mai rar, prin prăjire şi poate fi utilizată în preparate culinare, asemeni orezului, în budinci, pilafuri, risotto, salate, etc. Spre deosebire de orez, quinoa are însă un conţinut de amidon redus şi, din acest motiv, după fierbere rezultă un preparat afânat, mult mai puţin lipicios/cleios.
Ca regulă generală, quinoa se fierbe în apă cu puţină sare sau, şi mai bine, în supă de carne sau legume timp de 15-20 de minute, acoperit, la foc mic. După fierbere, vasul se ia de pe foc şi se lasă acoperit pentru ca quinoa să absoarbă tot lichidul. Quinoa se fierbe, asemeni orezului în proporţii de 1 la 2, sau la 3 părţi (quinoa/lichid): 1 cană de quinoa la 2 sau 3 căni de supă. Quinoa se adăugă, amestecând, în lichidul de fierbere. Quinoa isi mareste de 4 ori volumul.

Date nutriționale quinoa (100g)
Calorii1,539 kJ (368 kcal)
Carbohidraţi64 g
Amidon52 g
Fibre7 g
Grăsimi6 g
Grăsimi nesaturate3.3 g
Proteine14 g
Apă13 g
Vitamina B10.36 mg (28%)
Vitamina B20.32 mg (21%)
Vitamin B60.5 mg (38%)
Vitamina B9184 μg (46%)
Vitamina E2.4 mg (16%)
Fier4.6 mg (37%)
Magneziu197 mg (53%)
Fosfor457 mg (65%)
Zinc3.1 mg (31%)

(sursa:

Buuun, si acum ca ati aflat ce e cu quinoa asta (sunt convinsa ca multe dintre voi stiati deja, nu ca mine), sa va prezint si ce-am facut eu (scuzati pozele inchise la culoare, dar tocmai noaptea m-a apucat pe mine gatitul, iar imaginile nu reflecta culorile naturale).

Eu am facut quinoa cu legume.Cum? pai simplu de tot: am spalat extrem de bine quinoa in muuuulte ape (asta deoarece pelicula alba este amara, dar dupa ce e spalata bine, are un usor gust de nuca, zic eu). Dupa spalare riguroasa, am pus la fiert in apa (1 cana quinoa, 2 cani apa), iar dupa fierbere am pus capacul pe craticioara si am lasat asa sa se infoaie, sa devina pufoasa. Intre timp am pregatit legumele: am sotat usor legumele taiate fin (ardei gras, dovlecel, ceapa, vegeta naturala–de unde si culoarea rosiatica), am condimentat putin si le-am lasat la inabusit. Am amestecat quinoa cu legumele si asta a fost tot. Va pot spune ca a fost delicios si foarte, foarte satios, desi portiile au fost mici.
Enjoy!

S-ar putea să-ți placă și...

19 comentarii

  1. Foarte interesant… Ar trebui sa incerc!

  2. Nici eu n-am incercat pana acum quinoa, am sa ma uit prin magazine si daca gasesc, iau si testez reteta ta 😉

  3. DiaMar bucataria galbena spune:

    Am auzit de quinoa,dar niciodata nu am mancat.Arata insa bine.

  4. Haplea spune:

    Nu stiu cum este, nu am incercat, dar am salvat reteta ta!!!O seara minunata!

    1. Dia Daria spune:

      Felis, danutza, DiaMar, Haplea….e foarte buna si ati vazut cat de benefica este pt. organism!

  5. Poliana spune:

    Eu inca n-am incercat quinoa, dar am auzit de ea si cam atat, poate ma incumet sa o incerc si eu. Pupici!

  6. looks tempting & delicious…mouthwatering!

    1. Dia Daria spune:

      thank you, Kalyan and thanks for the visit!

  7. Nici eu nu am preparat cu acest ingredient minune dar o sa am in vedere reteta ta !;)

  8. Foarte buna.. Noi o preparam cu legume la gratar si de foarte multe ori cu spanac.Arata yammie!xoxo

  9. Le-am tot vazut prin magazine si chiar ma gandeam ca caut, dar mereu am uitat… Multumesc de informatii si de reteta! Si ptr ca-s fan orez, trebuie neaparat sa incerc si aceste bobite 🙂

  10. Cred ca voi folosi reteta aceasta foarte curand. Imi place.

  11. buna, folosesc quinoa de ceva timp, aceasta reteta e reteta minima de gatire.
    Eu prefer sa calesc 2 cepe mari si ceva legume (ardei gras, tulpina de telina si sparanghel – pui daca ai) apoi calesc un pic si quinoa (cam 3-4 minute) dupa care adaug apa (in cantitate dubla fata de cantitatea de graunte) si in momentul in care apa a inceput sa clocoteasca pun capacul si micsorez focul. Dupa 15 min opresc focul fara a ridica capacul pt 5 minute, timp un care toc 3-5 catei usturoi si o legatura zdravana patrunjel (poate fii si leustean, busuioc, rozmarin… dupa gustul fiecaruia) si le adaug in grane. Se mai poate amesteca si 1-2 linguri de unt.
    Pofta buna.
    Se mai poate folosi in loc de garnitura sau se poate pune in ciorbe aproape de finalul ei.

    1. am uitat sa mentionez ca impreuna cu apa am pus sare si piper

  12. Dia Daria spune:

    buna, Laura! de cand am postat reteta aceasta, si eu am tot experimentat si gatit quinoa in fel si chip, de la supe la deserturi, insa n-am postat toate retetele, din lipsa de timp si din dorinta de a posta cat mai multe retete atractive, variate si gustoase. Din aceasta cauza, am cam neglijat minunea asta, recunosc. Imi promit totusi…si va promit si voua ca veti egasi mai multe retete de acum inainte!
    Multumesc mult si pt. reteta ta, este extrem de gustoasa! Te pup si te mai astept pe la mine!

  13. […] on 28/12/2012 by Dia.Daria Despre beneficiile multiple ale quinoa am mai scris aici, dar sunt convinsa ca  multe dintre voi au facut deja cunostinta cu “aurul incasilor”! […]

  14. […] Despre quinoa nu cred ca mai este nevoie sa va povestesc prea multe, sunt convinsa ca deja ati facut cunostinta cu aceasta mica minune ce a aparut in alimentatia romanilor de cativa ani. Daca inca nu ati aflat care sunt beneficiile acestor bobite dragalase, atunci va invit sa cititi aceasta postare! […]

  15. […] va povestesc eu acum, pe scurt, cate ceva despre el. Asadar, amaranthul (la fel ca hrisca si quinoa) este o pseudocereala care nu contine gluten. Se prezinta sub forma unor bobite foarte mici si […]

  16. […] Despre quinoa nu cred ca mai este nevoie sa va povestesc prea multe, sunt convinsa ca deja ati facut cunostinta cu aceasta mica minune ce a aparut in alimentatia romanilor de cativa ani. Daca inca nu ati aflat care sunt beneficiile acestor bobite dragalase, atunci va invit sa cititi aceasta postare! […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.