Catina sub forma de ulei (uleiul de catina) este benefic in afectiuni precum ulcerul gastric si duodenal, diaree, reumatism, afectiuni neuroendocrinologice, circulatorii si hepatice. El mai este folosit si in alcoolism, stres, astenie, anemie, coronariene, hipertensiune, gingivite. Un efect demn de luat in seama il are si asupra depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, afectiunilor bucale, faringitei, raguselii, gripei, racelii, intoxicatiilor si leucemiei.
Catina este considerata un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen. Ea este indicata si pentru tratarea afectiunilor ficatului, splinei si rinichilor.
Catina este folosita sub forma de ulei si pentru afectiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataracta), urticarie, alergii, dermatoze, imunitate scazuta, ulcere cutanate, eczeme, acnee, escare, hemoroizi, psoriazis si arsuri solare. Catina este un bun sudorific si mai este folosita si in tratarea anumitor afectiuni ginecologice.
Poate fi folosita in curele de slabire deoarece inhiba pofta de mancare, dar in acelasi timp vitaminizeaza organismul.
Uleiul de catina tine sub control nivelul colesterolului.
Trebuie stiut ca proprietatile antiinflamatoare, cicatrizante si antibiotice sunt detinute si de scoarta arbustului de catina.
Catina ajuta la pastrarea tineretii
Catina sau mai bine zic, mugurii de catina sub forma de tinctura sunt un excelent remediu impotriva procesului de imbatranire.
Mugurii de catina au, se pare, si un efect afrodisiac.
Catina este folosita nu doar in industria alimentara si ci in non-alimentara.
Catina, cu fruct dulce-actrisor, poate fi consumata in stare pura sau in amestec cu miere, in principal. Mai poate fi folosita la prepararea ceaiului, prajituri, etc.
Dimineata pe stomacul gol o lingurita de catina cu miere va face minuni pentru organismul tau. Daca pretul unui kilogram de catina vi se va parea mare incercati sa curatati macar o ramurica de fructele de catina si va veti lamuri de ce are un pret mai ridicat.”(sursa:http://www.apropo.ro)
Suc de catina
Ingrediente pentru Suc de catina:
- 75 grame fructe de catina
- 1 lingurita miere
- 1 ceasca apa plata
Mod de preparare Suc de catina
- Am pasat in blender fructe de catina cu miere si putina apa si am obtinut un suc delicios (nu l-am strecurat, deoarece, cojitele si samburii contin cele mai multe vitamine).
- Se consuma imediat.
Foarte sanatos si plin de vitamine!
asa este, Micky!
Sanatate curata in acel pahar !!! Imi place peisajul care se vede de la geam !! 😉
catkitchen, multumesc! peisajul acela nu e de la geam, ci din balconul casei mele noi!
Am cumparat si eu 2 kg de catina(25 lei/kg) de la Busteni,cand am fost in concediu si am facut sirop.Inainte cumparam siropul deja preparat de la vanzatorii ambulanti,de pe Valea Prahovei dar nu am mai avut incredere in calitatea lui si m-am hotarat sa-l fac eu,acasa!Este extrem de sanatos!
Am pus un borcan mare(900 g) de miere la 2 khg de catina.
Pupici!
nici eu nu cumpar gata facut…prefer sa-mi fac singura astfel de preparate!
N-am mai consumat catina de cand eram copil.. si cresteau pe dealuri. Habar n-aveam ce-s alea.. stiam ca se folosesc ptr a face medicamente si am constatat ca-s usor acrisoare 🙂
te cred, Simona…eu am aflat de curand de calitatile extraordinare ale catinei, dar niciodata nu e prea tarziu, nu?:)
Este buna si sanatoasa.Imi place gustul acrisor,si Diana este la fel de incantata de el.In fiecare an ii fac un borcan mare de catina cu miere.
eu am sirpo de catina, si cu toate ca il amestec cu miere, e tare amar!
alinutzika, eu am facut si o pasta de catina…si e foarte ok! reteta o voi posta in zilele urmatoare