Chifle Fara gluten Fara lactate

Chifle fara gluten cu seminte

Chifle fara gluten cu seminte
 Despre gluten am mai povestit in cateva randuri (vezi postarile despre tipurile de faina fara gluten, glutenul din paine, alimentatie sanatoasa). Din seria retetelor fara gluten pe care am creat-o intr-un moment de respiro, de care eu sunt foarte mandra, va prezint astazi chiflele fara gluten cu seminte.
Trebuie sa va reamintesc, totodata, ca aluaturile fara gluten sunt putin mai pretentioase, in sensul ca le lipseste elasticitatea specifica glutenului (textura  ca de „plastilina” care il face foarte usor modelabil) si din aceasta cauza nu cresc foarte mult in volum si sunt mai dense.
In ciuda acestor „defecte”, acest gen de preparate este mai sanatos, deoarece favorizeaza digestia, iar pt. persoanele cu intoleranta la gluten, ele sunt vitale. Inainte de a va da reteta acestor minunate chifle, sa va povestesc cum am obtinut faina fara gluten. Aceasta este un amestec din mai toate tipurile de faina fara gluten pe care le-am avut la indemana, si, trebuie sa recunosc ca am fost mai mult decat curioasa sa vad ce-mi iese (bineinteles ca amestecul acesta este la fel de bun si daca este realizat din mai putine fainuri fara gluten).

Amestec de faina fara gluten

Chifle fara gluten cu seminte

Asadar, eu am  obtinut 500 gr. faina din:

  • -40 gr. faina de cocos (ajuta aluatul sa creasca)
  • -20 gr. faina de in (bogata in Omega 3, ajuta in digestie)
  • -1 lingurita pudra de psyllium (masa mare de fibre, ajuta in digestie, dar in acelasi timp „leaga” aluatul)
  • -30 gr. faina de linte (hranitoare)
  • -30 gr. faina de hrisca (are un gust puternic, specific si se utilizeaza in cantitati mici pana ne obisnuim cu gustul)
  • -120 gr. faina de orez (gust neutru)
  • -40 gr. amidon de porumb (gust neutru)
  • -restul pana la 500 gr–faina de malai (gust de porumb)

Am amestecat toate fainurile intr-un bol (acestea au fost obtinute prin utilizarea unei rasnite de cafea), apoi am pus pretiosul rezultat intr-o punga de hartie.

Dupa acest proces, m-am apucat imediat sa prepar  Chifle fara gluten cu seminte(4 bucati)

Chifle fara gluten cu seminte

Chifle fara gluten cu seminte

Chifle fara gluten cu seminte

Chifle fara gluten cu seminte

  • 500 ml apa
  • -1 ou batut
  • -sare (dupa gust)
  • -seminte de susan si de in
  • -1 lingura ulei de masline
  • -1/2 lingurita amestec busuioc si cimbru uscat
  • -faina fara gluten preparata dupa reteta de mai sus (cat cuprinde)
  • -1 pliculet drojdie uscata
  1. Am mixat toate ingredientele, cu exceptia oului si semintelor de in si susan, am format aluatul si l-am lasat la dospit 1 ora intr-un loc ferit de curent. (veti observa din colajul de poze ca acesta a crescut putin si s-a „aerat” putin).
  2. Se ia aluatul si se framanta putin pe o planseta unsa cu putin ulei (dar nu foarte mult, deoarece lipsa glutenului din aluat il face sfaramicios).
  3. Se imparte in 4 parti egale, se formeaza chiflele care se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu ou batut si se presara semintele.
  4. Se dau la cuptor la foc mediu pana trec testul scobitorii (20 min in cazul meu).
  5. Se lasa apoi inca 5 min. in cuptorul inchis; se scot si se lasa sa se raceasca bine pe un gratar.
  6. Se pot consuma imediat, sau se pastreaza in pungi de hartie inchise ermetic (max. 2 zile), sau se pot congela.
  7. Pofta buna!

S-ar putea să-ți placă și...

12 comentarii

  1. chef Gonin spune:

    Interesanta reteta, imagini frumoase, foarte gustoase, îmi place blog-ul are mai multe variante şi este de înaltă calitate…

  2. Buna ! Ma bucur mult ca ti-am descoperit blogul. Spune-mi, te rog, cum ai obtinut faina de cocos, ai rasnit fulgi (de cocos) sau bucati mari dintr-o nuca (de cocos ) ?
    Drojdia obisnuita contine gluten, copilul meu nu tolera deloc paine facuta cu acest fel de drojdie … Eu am gasit drojdie fara gluten si maia din quinoa in mai multe magazine on-line romanesti.

    1. Dia Daria spune:

      multumesc pt. cuvintele tale, mesteacan! dupa cum ai banuit, exact asa am obtinut faina de cocos, prin rasniri si cernire repetata! ai dreptate in privinta drojdiei, eu inca n-am gasit din aceea fara gluten, dar voi incerca sa fac eu maiaua (cand voi avea destul timp pt. asta), iar atunci voi posta experienta. te pup si te mai astept pe blogul meu!

    2. Multumesc mult pt raspns !

    3. Dia Daria spune:

      cu drag! te mai astept pe aici cu impresii, pareri, critici,etc!

  3. Foarte interesanta reteta! Eu mai folosesc la fursecuri şi brioşe făină fără gluten (de in, tapioca, de migdale) însă nu înlociuesc făina de grâu complet ci le pun mai mult pentru digestie. Sunt tare curioasă ce gust ar avea preparate doar cu făină fără gluten 🙂

    1. Dia Daria spune:

      sa-mi spui si mie ce rezultate obtii, daca te hotarasti sa incerci!pupici!

  4. Ce as servi si eu o chifla calda!!!

  5. simona spune:

    as dori sa stiu daca fainurile fara gluten sunt indicate si bolnavilor de diabet, adica painea facuta din fainuri fara gluten. Multumesc.

    1. Din pacate, nu sunt medic si nu am studii de specialitate…cred ca cele mai multe informatii de acest gen tot medicul dvs. curant/specialist vi le poate oferi, mai ales cunoscandu-va istoricul. Toate cele bune!

  6. Paula spune:

    Cred ca este o eroare in reteta….50 ml apa nu sunt suficienti la 500 g faina….eu am pus 500 ml si doar asa s-a omogenizat. Ne puteti confirma cantitatea de apa ptr aceasta reteta?

    1. aveti dreptate, e vorba de 500 ml. Scuze, nu am observat ca am pierdut un 0 pe parcurs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.