Sirop de toporasi

share on:
Sirop de toporasi
De cum a venit primavara, parca totul a izbucnit in verde si culori tot mai vii in gradina mea…si cum eu sunt pe drumuri tot timpul, parca nici nu mai am timp sa observ tot ce se intampla pe acolo. Asa se face ca, dupa ce am fost plecati in weekend, am avut surpriza extrem de placuta sa gasesc un colt destul de mare din curte tot mov: era plin de toporasi! Asa ca m-am apucat repede sa culeg florile si sa prepar ceva bun si deosebit!

Sirop de toporasi

Sirop de toporasi

Sirop de toporasi
Sirop de toporasi
Sirop de toporasi
toporasi

Sirop de toporasi

  • -50 gr. flori de toporasi (fara codite)
  • -500 ml apa
  • -500 gr. zahar
  • -zeama de la 1 lamaie
  1. Am adunat florile cu atentie, le-am scuturat foarte bine, sa nu aiba fire de praf sau gazulite (nu era cazul).
  2. Apoi am pus la foc siropul: apa, zaharul si zeama de lamaie.
  3. Am lasat pe foc pana a capatat consistenta dorita, apoi am stins focul, am lasat sa se racoreasca 5 minute, apoi am adaugat florile.
  4. Am amestecat usor, apoi am turnat fierbinte in borcane sterilizate, apoi le-am pus in camara.
  5. Enjoy!

20 Comments

  1. fetelor, toporasii mei nu au fost atat de parfumati (probabil din cauza ca nu sunt atat de adanc „infipti” in sol, dar cu toate astea, m-am bucurat nespus sa-i gasesc in gradina si sa-i prepar!

  2. yaya, are un parfum delicat si fin…il voi face in fiecare an de acum inainte (abea acest an am descoperit minunea asta)…si pe masura ce trece timpul, culoarea lui devine tot mai intensa, ceea ce ma incanta peste masura:)

    1. este deosebit, cu un gust fin si un parfum suav! sa-mi spui ce-ti iese, daca te hotarasti si tu sa-l prepari!

  3. Adnia, am inteles bine ca nu se strecoara si florile raman inauntru? … Asta este frumusetea de fapt. Eu asa vad in poze si reteta nu spune ca sa strecuram…. dar vreau sa ma asigur ca am inteles 🙂

  4. Am sa incerc reteta, daca voi mai gasi pe week-end floricelele.Trebuie sa fie un sirop foarte parfumat!

  5. Buna! 🙂 N-am uitat deloc de aceasta reteta. Am insa o dilema. Cand m-am documentat despre florile naturale comestibile pt ultimul tort, n-am gasit pe nicaieri ca si toporasii ar fi pe lista. Doar violetele (Viola odorata). Apoi mi-am dat seama ca in zona voastra se numesc toporasi :), deoarece tu ai in poze chiar aceasta viola odorata.

    1. Da,exact! la noi se numesc toporasi 🙂 Deci vorbim despre aceeasi floare frumoasa si parfumata, care acum incepe sa apara! Am vazut saptamana trecuta in Herastrau ca au inflorit…si am mai gasit cateva flori din acestea albe, nu stiu cum se numesc ele, dar arata exact la fel. Oare or fi tot violetele pe care le stim noi? 🙂

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: