Ciulama de ciuperci

share on:

Va place ciulamaua de ciuperci? Mie da…de fapt, imi place foarte mult orice ciulama, cu sau fara carne! Dar n-am mai pregatit-o de ani de zile, in special pentru ca baietii mei cand auzeau de „sos alb” ziceau la unison „pas…vrem sos rosu!!!!”

Si uite-asa, sosul rosu a fost domnitor la noi in casa, chiar daca eu mai visam din cand in cand la cel alb! Stiti cum e, daca pregatesti doar pentru tine, parca nu pre-ti vine sa te apuci  de treaba, nu? Eeeeei, dar iata ca s-a intors roata: am zis „pan-aici!”, si-am pregatit rapid minunatia aceasta de ciulama de ciuperci…si culmea, s-a si mancat urgent, de n-a mai ramas nimic in farfurie! Va imaginati bucurie ce-a fost pe mine:)

P1010004

Ingrediente Ciulama de ciuperci:

  • 5oo g ciuperci proaspete (eu am folosit champignon)
  • 200 ml smantana
  • 100 ml lapte
  • 3 linguri amidon
  • 3 cepe micute
  • sare, piper alb, dupa gust
  • 1 cubulet unt

P1000996

Mod de preparare Ciulama de ciuperci:

  1. Se spala ciupercile, se curata de picioruse, iar palariile se taie felii, dupa care se fierb in abur 10 minute, pana se inmoaie.
  2. Intre timp se spala ceapa, se curata si se toaca marunt. Se topeste untul intr-o cratita, se adauga ceapa si se caleste 2-3 minute, pana devine sticloasa. Se adauga 50 ml lapte, se lasa sa se infierbante, dupa care se adauga smantana. se omogenizeaza bine si se mai lasa 1 minut pe foc. Se adauga ciupercile fierte si scurse, se lasa inca 3 minute pe foc.
  3. Separat, se amesteca intr-un bol amidonul cu laptele ramas. Se toarna compozitia aceasta peste ciupercile de pe foc si se mai fierb 2-3 minute, pana se ingroasa compozitia. Se stinge focul, iar mancarea se asezoneaza cu sare si piper alb.
  4. Se serveste imediat, cu mamaliguta calda..si eventual ardei iute.

Pofta buna!

ciulama 1P1010001

Daca vreti sa stiti ce zi e azi, sa stiti ca e Ziua Nationala (Internationala, chiar) a Ciulamalei, declarata ad-hoc de o serie de prieteni bloggeri culinari minunati, care au si pus la cale acest proiect frumos. La cat mai multe, zic, nu? Asadar, iata-i:

Alice Ciobanu cu O zi cu ciulama

Laura Laurentiu cu Ciulama de pui cu ciuperci

Dana cu Ciulamale reincarnate

Elena Toma cu Ciulama fusion

Adina cu Ciulama cu ciuperci de padure

Iuliana Florentina Avram cu Ciulama de ciuperci

Boabe de cafea cu Ciulama de ciuperci

Ioana Tone cu ciulama, ciulamica, ciulamale

Bucataresele vesele cu Ciulama de ciuperci cu clatite picante

Andreea Denisa cu Ciulama de ciuperci reinventata.

Vio Postolache cu ciulama de pui cu ciuperci

Cerasela cu Ciulama cu ciuperci si scoici Saint Jaques

Pansy cu Ciulama de pui si ciuperci cu crusta de cascaval

Iuliana Miu cu Ciulama de ciuperci cu mamaliguta

Lili Gospodini cu Ciulama cu pipote si inimi de pui

Radu cu ciulama de vitel cu legume de toamna si salata.

P1010003

Daca va place aceasta ciulama de ciuperci, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Multumesc!

29 Comments

  1. He, he, aceeasi problema o avem si noi cu culorile, nici nu vor sa se atinga de sosul alb! Chiar asa, fain proiect, pe cand altul?

  2. Ce frumos ai prezentat. Imi place tare forma ta de la mamaliga, am mai vazut-o si la alte retete.

  3. Simpla si totodata apetisanta Ciulamaua ta draga mea ! Asteptam cu nerabdare urmatorul start la care speram sa fim toti impreuna din nou ! Pupice :*

  4. Pingback: Ciulama de Ciuperci cu Clatite Picante | Retete Culinare - Bucataresele Vesele
  5. Dupa cum se vede,ciupercile nu au fost comestibile.se stie ca una din probele toxicitatii la ciuperci se face punind usturoi peste ele si daca se albastreste atunci sunt otravitoare,cel putin asa spun specialistii.Cred ca cine le-a preparat,are sapte vieti(sau noua?).

      1. sigur, Puiu! decongelezi ghebele, le scurgi bine, apoi urmezi reteta aceasta. Va iesi o ciulama si mai gustoasa, datorita gustului deosebit al ghebelor!

  6. Pingback: Mamaliga fiarta in lapte de cocos
  7. Pingback: Ciulama de pui cu ciuperci

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: