Invitatul meu: Nutritionist Gheorghe Blaj

share on:

Dragii mei, dupa cum probabil stiti deja, una din directiile acestui blog este si vasta ramura a nutritiei, pe care imi doresc s-o dezvolt cat mai mult si unde sa gasim cat mai multe informatii utile si interesante pentru noi toti.
Astazi am reusit sa-l „conving” pe dnul Gheorghe Blaj, specialist nutritionist, cu care colaborez de ceva vreme intr-un program de alimentatie si stil de viata sanatos la scoala (despre acest proiect, mai pe larg, intr-0 postare viitoare) si care mi-a promis ca va reveni re blog cu diferite postari tematice, sfaturi, idei, etc.

Va rog sa-mi lasati un feebdack cu privire la ce anume va intereseaza sa cititi in cadrul acestei tematici, eventual sa adresati intrebari, cereti solutii, orice v-ar fi util, iar noi vom promitem sa venim cu raspunsurile pt. dvs. in cel mai scurt timp posibil!

Va invit sa-l cunoasteti si voi pe dnul Blaj:

Gh. Blaj

1. Bine ati venit pe blogul Retetele mele dragi.com! Pentru inceput, va invit sa ne spuneti cine este omul Gheorghe Blaj si cu ce se ocupa.

Numele meu Gheorghe Blaj – mai scurt – Gigi Blaj, sunt nutritionist specializat in Trofologie (stiinta combinarii alimentelor) ma consider educator pe nutritie si ma straduiesc sa arat oamenilor importanta enzimelor si a hranei vii.
Sa nu credeti ca m-am nascut invatat, sau eu de cind ma stiu am mincat si trait sanatos! Sunt un om obisnuit care a invatat totul pe propia piele si invatamintele si cunostintele acumulate pe bancile scolilor si doresc sa le impartasesc celor dispusi sa ma asculte. Sunt un om fericit si norocos cu o familie frumoasa, alaturi de care am inceput sa cladesc visul nostru.

2. Cat de importanta este pt. dvs. nutritia si cum ati ajuns sa urmati acest drum?

De opt ani am decis, impreuna cu sotia, sa infiintam un Centru Medical Homeopat in care sa oferim persoanelor ce ne vor trece pragul servicii personalizate de homeopatie, psihologie, nutritie si kinetoterapie.
Foarte repede am ajuns la concluzia ca un numar semnificativ de afectiuni si boli sunt determinate de stilul nostru de viata, pe scurt, de modul in care ne hranim, gindim si de capacitatea noastra de a face fata stresului. Acum pot afirma cu certitudine ca nu suntem decit ceea ce mincam. Dar nu este suficient sa stim care este cauza, trebuie sa putem arata calea spre vindecare si celor pierduti, deoarece toata stiinta unui specialist, medic, nutritionist, kinetoterapeut, etc. nu face doi bani daca pacientul nu constientizeaza cauza afectiunilor sale si nu vede calea spre vindecare. Trebuie sa ajungi sa-i omului stimulezi dorinta de a se face bine, dorinta de a trai.
Analizind statisticile sportive ale ultimilor 25 de ani am inceput eu imsumi sa constientizez importanta nutritiei si am vazut declinul nostru ca popor Est European. Ceva facea diferenta clara, nu mai puteam da vina pe sistem, pe regimul comunist, etc., ci diferenta statea chiar in stilul nostru de viata care s-a schimbat radical: modul in care mincam, ce mincam, cum mincam, de cite ori mincam, cum ne pregatim hrana si cit suntem dispusi sa platim pentru ea.
Va veti intreba ce legatura are sportul cu mincarea. Ei bine, chiar are! Faceti un exercitiu de imaginatie si imaginati-va ca suntem fiecare o masina de mare viteza, care a fost conceputa cu un motor puternic si cu suspensii ferme, menita sa functioneze cu kerosen. Fiecare din noi a fost cindva o astfel de masina capabila de performante uluitoare, dar am ajuns la un moment in care ne zgircim la ce nu trebuie si in loc de combustibil de calitate – kerosen (i.e.hrana de calitate) – noi alimentam masina cu motorina sau petrol, urmarind sa avem aceleasi performante. Dorim ca o masina conceputa pentru viteza sa transporte mobila sau sa traga o remorca – aviz persoanelor supraponderale.
Si astfel frumoasa noastra masina ajunge o rabla care scirtiie, zdrangane si scoate fum si intr-un sfirsit ajunge la cimitirul de masini! Acelasi lucru se intimpla si cu noi: apar boli de carenta, surplus de kilograme, colesterol, tratamente cronice de lunga durata, etc.

3. Cateva cuvinte despre proiectele pe care le aveti in desfasurare?

Acum opt ani cind am deschis Clinica mi-am fixat un scop personal ca in fiecare zi sa schimb un om, sa-i arat calea spre un stil de viata sanatos si o viata armonioasa si veti fi surpinsi daca va spun ca pina acum am reusit cu virf si indesat.
Analizand viata cotidiana am constatat ca oamenii sunt mai interesati de uleiul din motorul masinii decit de uleiul pe care ar fi bine sa-l puna in tigaie sau salata de pe masa, stiu mult mai multe informatii despre pc-ul de pe birou decit despre capacitatea de memorare si de invatare a copiilor lor. Asadar, pe acest model am inceputat sa pregatesc programele:

  • ,, Sanatatea copilului meu”
  • ,,Sunt parinte si vreau sa stiu totul despre sanatatea copilului meu “
  • ,,Programul scoala parintilor”
  • ,, Program regional de actiune pe nutritie si activitate fizica la copii si adolescenti”
  • ,,Programul de orientare scolara si profesionala” si multe alte programe cu care am venit in intimpinarea parintilor, copiilor si cadrelor didactice.

Am avut norocul sa intalnesc oameni deschisi, profesori si dascali inimosi care au pus umarul alaturi de mine, au infruntat sistemul si au avut rabdarea sa vada rezultatele in odrasle lor. Iar noi avem satisfactia dorintei lor de cunoastere, placerea revederii si am vazut pe chipul lor dezamagirea ca ora s-a terminat , iar si-ar mai fi dorit sa prelungeasca magia cunoasterii.

4. De ce este atat de important pentru noi toti sa adoptam o alimentatie si un stil de viata sanatos? Ne puteti furniza pasii de baza a unei astfel de alimentatie? Care ar fi acestia?

Importanta unui stil de viata sanatos poate fi rezumat in citeva vorbe: cind cresti un copil ai tendinta sa-l inveti tot ce stii. Cand micutul creste si devine adult, ciclul vietii te plaseaza pe tine la nivelul ,, de mintea copiilor”, iar cunostintele pe care copilul le-a dobandit de la tine (inclusiv cunostinte nutritionale) sunt acum folosite de acesta pentru a te ingriji pe tine, parintele lui.

Sfaturile mele pentru cei care sunt pregatiti sa faca o schimbare in bine in viata lor este ca:

– in primul rand sa se cunoasca pe sine, sa inteleaga ca fiecare om este unic si, fiind atat de complexi, nu putem sa traim si sa ne dezvoltam armonios cu activitati, programe, meniuri si obiceiuri monotone si repetitive.
– Sa ne reamintim ca suntem 70% apa, iar apa din noi nu contine bioxid de carbon si nici nu a fost inbogatita cu minerale anorganice, si ca toate afectiunile articulare si cele de tranzit intestinal isi gasesc ameliorarea si vindecarea prin consumul rational si echilibrat de apa curata de izvor!
– Sa ne reamintim ca suntem onivori si nu carnivori, consumul de carne si aportul de proteine este diferit pentru fiecare dintre noi; asta inseamna ca putem sa traim si fara carne, iar daca totusi alegem sa consumam carne, carnea consumata sa nu depaseasca 150 g/zi, ( totusi, ar fi bine ca aceasta sa nu fie consumata in fiecare zi si in nici un caz sub forma de mezeluri)
– Sa consumam cat mai multa hrana vie, care ne va ajuta sa traim mai mult si mai frumos, permitindu-ne sa ne bucuram de viata ( hrana vie este cea furnizata de frunzele verzi, fructe, legume, seminte si cereale integrale)
– Sa ne detoxifiem organismul. Pentru a beneficia de enzimele hranei vii, organismul nostru trebuie detoxifiat de toate toxinele pe care le gasim la tot pasul in mincarea procesata, si invatat sa recunoasca si sa se bucure de aceasta noua hrana. Acesta transformare nu se face peste noapte, nici modul de preparare a hranei nu se invata usor. Totul se face pe indelete in trei- cinci ani, dupa cunostintele mele.

Va sfatuiesc sa incepeti sa fiti foarte atenti la invingatorii ce au reusit sa faca trecere la un nou stil de viata sanatos. Acestia, pe langa faptul ca au devenit mult mai sanatosi, frumosi si puternici, sunt foarte intelepti. Ei cunosc toate piedicile si au trecut de toate obstacolele pe care voi acum le intimpinati si sunt dispusi sa va arate calea de urmat!

5. Cateva sfaturi pentru cititorii blogului Retetele mele dragi.com?

Cititorule, apleaca-te si cugeta la cele spuse pana acum, bucura-te ca ai sansa sa primesti informatia curata! Experienta Dianei te va ajuta sa depasesti fricile si prin bunavointa acesteia primesti toate sfaturile si retetele delicioase!
Ce-ti mai ramine de facut: pune-le in practica si, asa cum si Diana face, da-le mai departe si transforma-te si tu intr-un mesager al bunului gust si al armoniei si nu uita: NU SUNTEM DECAT CEEA CE MINCAM!!!

Va astept sa descoperiti   aici si alte articole pe tema nutritiei

8 Comments

  1. Pingback: Doua materiale nutritionale gratuite | Retetele Mele Dragi

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: