Acest pate de ficat aromat cu stafide a reprezentat o adevarata revelatie pentru familia mea, care l-a descoperit cu bucurie pe masa intr-o dimineata si care l-a apreciat enorm! Si pot sa va asigur si eu, care consum carne mai rar, ca a fost foarte gustos, cremos si incredibil de fin! Ca sa nu mai spun de aroma, care m-a cucerit de la prima degustare!
Pentru noi e prima data cand am incercat reteta acestui pate de ficat aromat cu stafide, dar cu siguranta vom mai reveni la el, se prepara foarte usor si rapid, iar rezultatul este unul deosebit, mai ales cand se anunta musafirii pe neasteptate, sau timpul vostru de gatit este extrem de limitat.
Si pentru ca astazi va prezint o reteta cu carne, o s-o trimit si la Lili, gazda noii provocari din blogosfera, si anume Weekend cu spor! Asadar, iata reteta !
Pate de ficat aromat cu stafide
- 500 g ficat de pui
- 75 g stafide
- sare neiodata (dupa gust)
- 1 lingura ulei de masline presat la rece
- 1 praf scortisoara
- 1 praf nucsoara
- 1 praf anason stelat
- putin vin alb sec
- 1 picatura ulei esential de busuioc (sau putin busuioc uscat)
- 1 cubulet unt
- putin ulei pentru uns formele
Mod de preparare:
1. Se pun stafidele la hidratat in vin.Din acestea, se vor folosi in reteta doar 30 g, restul se opresc pentru decor.Vinul ramas in urma deshidratarii stafidelor se pastreaza.
2. Se spala ficatul de pui, se scurge si pune inctr-o craticioara pe foc, impreuna cu uleiul si se inabusa. Se tine pe foc cca 15 minute, pana se inmoaie bine.
3. Se lasa ficatul sa sa recoreasca, dupa care se aseaza in blender, impreuna cu celelalte ingrediente, inclusiv putin din vinul ramas de la stafide, atat cat e nevoie ca blenderul sa mixeze bine pasta (eu am avut nevoie de 3 linguri de vin) .
4. Se mixeaza foarte bine pateul, pana se obtine o pasta extrem de fina (cca 1 minut).
5. Se ung formele cu putin ulei si se umplu cu pateul caldut.
6. Se dau la rece.
7. In momentul servirii, pateul se scoate usor din forme si se decoreaza cu restul de stafide hidratate in vin (eu am decorat cu stafide simple…pentru ca cele hidratate disparusera:))
Pofta buna!

Daca va place aceasta retetae, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!
Foarte bine arata. Eu nu ma impac cu amestecul asta de mancare, carne cu ceva dulce dar apreciez ca arata super! O duminica placuta!
Rocsy, stafidele sunt foarte putine, iar vinul in acre au stat le mai taie din dulceata…dar le poti omite! duminica placuta si tie!
o abordare si combinatie reusita si interesanta, va trebui sa o incerc si sigur voi ramane surprins de gust 😉
asta e clar…nu il laud pentru ca l-am facut eu, da sa stii ca e un pate deosebit!
interesanta reteta………….imi place.
Cat de bine arata! ce prezentare frumoasa!
multumesc frumos, Mary!
eu nu suport stafidele …dak nu le adaug in compozitie e vreo problema
nu, este la alegerea ta.
[…] decat gustos. Aroma merelor acrisoare gatite usor in unt s-a combinat perfect cu dulceata cepei si finetea ficatului. Am fost foarte incantati…si daca vreti si un minus, acesta a fost calitatea pozelor. Din […]
E o problema daca nu se pune anason stelat? Prafu de scortisoara si nucsoara se pune in blender impreuna cu ficatul calit sau cand se adauga? Multumesc
nu e o problema…eu l-am pus pentru ca imi place mutl aroma sa. Da, condimentele se adauga in blender odata cu ficatul.Cu drag!
[…] decat gustos. Aroma merelor acrisoare gatite usor in unt s-a combinat perfect cu dulceata cepei si finetea ficatului. Am fost foarte incantati…si daca vreti si un minus, acesta a fost calitatea pozelor. Din […]
[…] făcut multe pateuri din ficat, de-a lungul timpului, inclusiv de pui. Dar mai toate rețetele folosite, precum și cele de pe […]