Paine cu ovaz si in

share on:

Stiti cu totii deja ca eu nu cumpar paine, intotdeauna o prepar in casa, fie cu ajutorul masinii de paine, fie mai rustic, adica framantata de mine si coapta in cuptor (cateodata in forme de cozonac, alteori pur si simplu rotunda).

Cred ca sunteti de acord cu mine ca nimic nu se compara cu mirosul si gustul painii preparate in linistea caminului propriu, iar pentru multi dintre noi, asta ne aduce si nostalgia copilariei la tara, la bunici, unde cuptorul era mereu plin cu placinte si sortimente de tot felul!

De data aceasta, am ales sa prepar o paine mai densa, negricioasa, dar foarte gustoasa: paine cu ovaz si in. Cu siguranta nu a crescut ca turtita fermecata, nu e pufoasa ca cel mai fin cozonac…dar este o paine foarte sanatoasa si cu un aport ridicat de fibre, atat de benefic noua!

Paine cu ovaz si in

Paine cu ovaz si in

Ingrediente:

  • 15 g pudra de in
  • 200 g faina integrala de ovaz
  • 150 g faina alba de grau
  • 400 ml apa plata calduta
  • 1 plic de drojdie uscata (7 g)
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lingura sare
  • 1 lingurita zahar
  • 2 oua de prepelita pentru uns painea

Mod de preparare Paine cu ovaz si in:

1. Intr-un bol se toarna lichidele,drojdia, sarea si zaharul si se amesteca usor, pana cand acestea se dizolva.

2. se adauga pudra de in si se omogenizeaza.

3. Se adauga faina integrala de ovaz si se omogenizeaza bine.

4. Se adauga faina de grau si se incepe framantarea aluatului, pana se incorporeaza toata faina.

5. Aluatul se lasa la dospit intr-un loc caldut si ferit de curent, pana isi dubleaza volumul.

6. Dupa dospire, aluatul se mai framanta putin pe blatul infainat, i se da forma si se aseaza intr-otava de jena, unsa cu putin ulei.

7. se cresteaza cu un cutit foarte bine ascutit si se lasa din nou la dospit, pana cand isi dubleaza volumul.

8. Se unge cu ouale de prepelita batute bine cu furculita.

10. Se introduce in cuptorul preincalzit si se coace la foc mediu (180 grade Celsius), pana trece testul scobotorii.

11. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Se feliaza dupa racirea completa si se serveste.

paine cu ovaz si in

P.S. Mai jos aveti imaginea mai clara a tavii termorezistente pe care eu am folosit-o in coacerea acestei painici si care a fost oferita de yena.ro 

borcam-vas-yena-vase-yena-vas-termorezistent59104n-500x500-500x500-250x250

Pofta buna!

Paine cu ovaz si in

17 Comments

  1. Iassmynadanna, am specificat acum in feteta, vad ca uitasem sa spun: drojdia se adauga in primul pas, odata cu lichidele. Iti multumesc tare mult ca mi-ai lasat acest comentariu si asa am observat ca am omis. te pup si te mai astept cu drag pe la mine!

  2. Fiindcă a venit vorba de drojdie iată ceva interesant.
    Pqna acum văd pe internet fel de fel de păreri pro sau contra. Unii spun sa consumăm ciocolată ca nu știu ce bine face după care vin alții că este ultratoxică. La fel cu multe alte produse. Drojdia nu a scăpat așa că, după ce a fost trasă de moț, ridicată la rangul de cea mai bună sursă de B-uri azi am dat peste acest material.
    http://www.obiectiv.info/otrava-din-paine-drojdia_32044.html
    Ce să mai creddem?
    Eu personal, s-ar putea să dau ceasul înapoi în antichitate când făina se făcea frecând grăunțele între doi bolovani iar pâinea era un terci, uscat la soare și perpelit pe jăratec.

  3. Sigur sunt ok gramajele? Mie nu-mi iese un aluat, iese mai degraba o compozitie ca de chec, nici nu am cum sa framant sau ce sa las la dospit! Am verificat de doua ori ca nu am cantarit eu gresit!

    1. da, sunt ok gramajele si nu e prima data cand am facut painea asta…are un grad de hidratare ceva mai mare, e adevarat. Asta o face putin mai greu de manipulat si e putin mai pretentios aluatul decat cel obisnuit. Insa conteaza foarte mult si cat de uscata e faina, si acesta e un factor important. Daca nu ti se pare ok, mai adauga faina.

  4. Aluatul iese, într-adevăr, mai moale. Eu am mai presărat un strop de făina. Dar a crescut foarte frumos și este foarte gustoasa. Și am “îmbogățit-o” cu câteva seminte de dovleac și chia ? Deliciu!

  5. Buna ziua
    As vrea sa fac aceasta paine de ovaz.
    Imi puteti da un sfat va rog frumos, daca se poate adauga gluten de grau si cam cat pt a iesi mai pufoasa si daca pot adauga seminte in aluat cam 200 gr la reteta de baza data de dv. Ar mai trebui apa sau ce altceva.
    Multumesc frumos si astept un raspuns.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: