Deserturi pentru copii Fara oua

Budinca de orez negru cu cocos

Budinca de orez negru cu cocos

Aceasta budinca de oreaz negru cu lapte de cocos este marturia faptului ca de mult cochetez eu cu ideea orezului negru. Inca de cand l-am vazut pe rafturile marketurilor, in mintea mea deja se prefigura o minunata si colorata budinca de orez cu cocos. De aici si pana la achizitia sa nu a mai trecut mult, asa ca azi ma prezint in fata voastra cu o asemenea delicatesa. De ce spun delicatesa, desi reteta este extrem de simpla si cu ingrediente obisnuite? Foarte simplu: cititi mai departe povestea orezului negru si sigur va veti simti imparati 🙂

Orezul negru este o specie mai rara, fiind foarte greu de obtinut in trecut. Nu trebuie sa ne mire, deci, de ce in antichitate, el era foarte protejat, ascuns chiar. Totodata, si-a capatat si denumirea de „orezul interzis„, in special datorita raritatii sale.

In China straveche, acesta era destinat doar consumului conducatorilor, oamenii de rand neavand voie nici macar sa-l atinga, daramite sa-l consume! Cine fura un bol de orez negru , era automat condamnat la moarte! Si atunci, ca si acum, se considera ca acest sortiment avea darul de a prelungi viata, de unde si denumirea de „orezul longevitatii”. Ce este cert este ca el isi datoreaza culoarea neagra pigmentilor flavonoizi pe care-i contine, cunoscuti si ca antocianine (prezenti si in fructele de padure de culoare neagra). Antocianinele sunt niste antioxidanti foarte puternici, extrem de eficienti in lupta contra cancerului si a bolilor de inima.

Cercetatorii care au studiat orezul negru sustin ca acesta ar trebui introdus in alimentatia zilnica, avand numeroase beneficii, printre care:

  • scaderea colesterolului
  • intarirea sistemului osos si muscular
  • imbunatateste memoria
  • ajuta la fluidizarea circulatiei sangvine
  • nu contine gluten, deci este recomandabil si in alimentatia copiilor mici si a bebelusilor (dupa sfatul medicului pediatru)

Cum se gateste orezul negru?

Acest sortiment de orez are culoarea neagra doar in starea naturala. In urma prepararii termice, el devine mov inchis (purpuriu) si fierbe ceva mai greu, deoarece este nedecorticat. Nutritionistii recomanda fermentarea sa timp de cel putin 8 ore inainte de fierbere. Fermentare inseamna hidratarea (lasarea la inmuiat) in apa calduta amestecata cu iaurt, zer, otet sau zeama de lamaie (eu prefer zeama de lamaie), dupa care se fierbe in apa in care a stat la inmuiat. este bine sa se respecte acest procedeu in cazul tuturor cerealelor integrale, cat si a pseudo-cerealelor, leguminoaselor, semintelor si nucilor.

Se stie ca acestea contin anumiti antinutrienti ( in special acidul fitic) care ingreuneaza digestia si impiedica absorbtia de minerale importante precum cupru, magneziu, calciu, fier si zinc, ducand astfel la carente periculoase. Simpla inmuiere in apa cu lamaie sau alt produs enumerat mai sus peste noapte creste foarte mult valoarea lor nutritiva. De asemenea, in timpul fermentarii, proteinele existentein cereale  (si pseudo-cereale, leguminoase, nuci si seminte) devin mai usor de digerat si de absorbit.

Si acum, dupa acasta laborioasa (dar frumoasa, sper eu) prezentare a Mariei Sale Orezul Negru, va las sa va delectati cu budinca de orez negru cu cocos, preferata mea!

Budinca de orez negru cu lapte de cocos

Budinca de orez negru cu cocos1

Ingrediente Budinca de orez negru cu lapte de cocos

2 cesti orez negru

1 ceasca lapte de cocos

3 linguri fulgi de cocos

1/ 2 pastaie de vanilie

1 praf anason

1 praf scortisoara

1 lingura miere

Mod de preparare Budinca de orez negru cu lapte de cocos

1. Orezul negru se spala foarte bine in 4-5 ape si se lasa la hidratat cca 8 ore in 4 cesti apa cu 1 lingura zeama de lamaie (eu am lasat peste noapte)

2. Se pune orezul la fiert in apa cu lamaie in care s-a hidratat si se fierbe pana se inmoaie.

3. Intre timp, se infierbanta laptele de cocos si se despica jumatatea de pastaie de vanilie. Se lasa la infuzat 15 minute.

4. Dupa ce s-a fiert orezul, se scurge de eventuala apa ramasa si se adauga laptele de cocos vanilat, mirodeniile si fulgii de cocos (se mai pastreaza, eventual, cativa pentru decor). Se pun din nou la fiert, pana cand orezul absoarbe laptele.

5. Se lasa la racorit, pana ajunge la o temperatura mai jos de 45 grade Celsius si se adauga mierea.

6. Se omogenizeaza, dupa care se toarna in boluri. se decoreaza cu lapte de cocos si fulgi de cocos si se serveste iemdiat.

Pofta buna!

Extrasfat: daca nu aveti timp sa lasati orezul la hidratat, il spalati il 4-5 ape, dupa care il fierbeti mai mult, pana devine al dente

Daca va place reteta de orez negru cu lapte de cocos, va rog sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si si sa-mi lasati parerea voastra intr-un comentariu pe blog. Multumesc!

S-ar putea să-ți placă și...

15 comentarii

  1. TeoBucatar spune:

    Minunata ideea, cred ca e foarte gustos!

  2. Adnia spune:

    este, intr-adevar, deosebit..desi e foarte simplu preparat. Te pup, Teo!

  3. Explozie de arome !:)

    1. Adnia spune:

      multumesc, Adina!

  4. Aldea Liliana Monica spune:

    deci constat ca am ce mi trebuie…diseara il pun la hidratat si maine il gatesc..mersi de idee Dia

    1. Adnia spune:

      cu drag, Monica!

  5. […] Cele mai simple si aspectuoase preparate sunt, dupa parerea mea, aperitivele. La urma urmei, ele sunt primele care dau tonul unei mese festive si sunt nelipsite la orice sarbatoare sau eveniment. Daca sunteti grabiti, dar totusi ati dori sa pregatiti ceva rapid, usor si surprinzator, va recomand aceste bulete de orez negru cu cocos si susan. Sunt foarte aspectuoase, aromate subtil si foarte sanatoase, prin aportul ridicat de fibre, minerale si antioxidantii atat de necesari organismului nostru, prezenti in bobul de orez negru. In plus de asta, nu contin gluten, deci sunt perfecte si pentru persoanele cu intoleranta la gluten si copii (am fost uimita sa descopar ca si baiatului mei i-au placut mult, desi el e in general reticent la tot ce e nou). Mai multe date despre “orezul interzis” gasiti aici.  […]

  6. […] n-ati folosit orezul negru in retetele voastre, nici nu va imaginati ce-ati pierdut! Cand am postat budinca de orez negru cu cocos am povestit mai pe larg despre “orezul interzis”, dar si despre beneficiile sale. […]

  7. valentina spune:

    multumesc pentru explicatii! nu stiam sa pregatesc orezul negru

    1. cu drag, Valentina! eu zic ca e unul dintre cele mai pretioase tipuri de orez si sunt tare fericita cand il gasesc 🙂

  8. Barbu Margareta spune:

    Foarte frumoasa și utila descriere, nu știam cum și la ce e bun înmuierea cerealelor, și eu înmoi ca sa fiarbă mai repede dar vad ca are și alte avantaje. Mulțumesc frumos!

    1. cu mare drag!

  9. Kim spune:

    Eu am mancat budinca de orez negru cu mango(cubulete deasupra),la un restaurant coreean.Este delicios!!!!

    1. sa stii ca incerc si eu…cred ca e o minunatie! Multumesc pentru sugestie!

  10. […] Sunt foarte aspectuoase, aromate subtil si foarte sanatoase, prin aportul ridicat de fibre, minerale si antioxidantii atat de necesari organismului nostru, prezenti in bobul de orez negru. In plus de asta, nu contin gluten, deci sunt perfecte si pentru persoanele cu intoleranta la gluten si copii (am fost uimita sa descopar ca si baiatului mei i-au placut mult, desi el e in general reticent la tot ce e nou). Mai multe date despre „orezul interzis” gasiti aici. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.