Salata de untisor cu sos picant si clatite

share on:

Zilele trecute va aratam un pesto foarte simplu si gustos de untisor si papadie. Acum trecem la o alta reteta, la fel de simpla, dar minunata, a carei vedeta este tot untisorul. Si pentru ca infloreste extrem de repede (moment in care frunzele sale devin toxice), ma grabesc acum sa profit de el la maximum…ca pana primavara viitoare e cale luuunga-lunga!

Inainte sa purcedem la salata de untisor cu sos picant si clatite, o sa va povestesc putin, asa cum v-am obisnuit, despre untisor. Cunoscut si sub denumirea de Grausor sau Salatica, aceasta este o planta din flora spontana, printre primele care apar primavara. Dupa cum vedeti si in fotografie, are niste frunze rotunjite, lucioase, de un verde puternic si dezvolta niste frumoase flori galbene. Insa, asa cum am spus si mai sus, din momentul in care apar florile, planta nu mai poate fi folosita in alimentatie.

Daca va intrebati cum se consuma, atunci este foarte simplu: fie crude, in salate, fie gatite ca si spanacul. Supele si ciorbele de untisor sunt considerate delicatese, iar unele bucatarii le plaseaza deasupra celor de urzici, spanac sau macris.   Frunzele tinere şi proaspete de untişor sunt antiscorbutice, antiastenice şi depurative. De asemenea, ajuta la refacerea sangelui si il curata de toxine. Cura cu untisor in stare proaspata amelioreaza circulatia sangvina. Doza zilnica recomandata este de 100 g pentru adulti si 50 g pentru copii. In cazul salatelor mixte sunt suficiente doar cateva frunzulite de untisor (maxim 1 legatura).

Daca vreti sa stiti in ce mod il puteti pastra ca sa va bucurati de proprietatile sale cat mai mult timp, atunci il puteti pastra fie uscat (si folosit in ceaiuri medicinale), fie sub forma de pesto, care rezista la frigider pana la 6 saptamani, sau se poate congela (gasiti aici reteta de pesto de untisor). Si acum, reteta mea de azi:

 Salata de untisor cu sos picant si clatite

Salata de untisor cu sos picant si clatite

Ingrediente Salata de untisor cu sos picant si clatite:

  • 2 legaturi mici de  untisor proaspat
  • 1/2 legatura leurda
  • cateva fire patrunjel proaspat
  • 2 fire ceapa verde
  • 1 cartof mare fiert
  • sare, piper dupa gust
  • 1 lingurita mustar de casa (e foarte iute cel preparat in casa; daca folositi mustar din comert, puneti mai mult)
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin
  • 1 iaurt mic

Pentru finisare:

  • clatite simple

Mod de preparare Salata de untisor cu sos picant si clatite:

  1. Se spala untisorul, se curata de radacinute si se aseaza pe un prosop curat, sa se usuce. Se tapoteaza usor cu un servet absorbant si se lasa deoparte.
  2. Separat, se prepara sosul: in vasul blenderului se pune cartoful fiert curatat si taiat cuburi, 2 linguri apa (din apa in care a fiert),mustarul, uleiul si iaurtul si se mixeaza cateva secunde, pana devine un sos cremos.
  3. Se adauga verdeturile taiate maruntel, sare si piper. Se mixeaza din nou cateva secunde, pana se incorporeaza si acestea.
  4. Se potriveste densitatea sosului prin adaugarea (daca mai este cazul) unei linguri de iaurt.
  5. Se trece la montarea in farfurii: se toarna putin sos in farfurie, peste care se aseaza untisorul fraged. Se serveste imediat, cu clatite simple.

Pofta buna!

Salata de untisor cu sos picant si clatite

1 Comment

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: