Suc verde cu untisor

share on:
Suc verde cu untisor

In dimineata aceasta a rasarit soarele si in curtea mea! Fiind o frumoasa zi de vacanta, m-am rasfatat cu un minunat suc verde cu untisor, pe care l-am servit pe terasa. Daca va hotarati sa-l preparati si voi (in cateva minute), veti constata ca e foarte gustos, iar pe langa asta, este foarte sanatos. Mai jos gasiti cateva informatii despre vedeta retetei, untisorul, care inca se mai gaseste neinflorit la munte.

 Cunoscut si sub denumirea de Grausor sau Salatica, aceasta este o planta din flora spontana, printre primele care apar primavara. Dupa cum vedeti si in fotografie, are niste frunze rotunjite, lucioase, de un verde puternic si dezvolta niste frumoase flori galbene. Insa, asa cum am spus si mai sus, din momentul in care apar florile, planta nu mai poate fi folosita in alimentatie.

Daca va intrebati cum se consuma, atunci este foarte simplu: fie crude, in salate, fie gatite ca si spanacul. Supele si ciorbele de untisor sunt considerate delicatese, iar unele bucatarii le plaseaza deasupra celor de urzici, spanac sau macris.   Frunzele tinere şi proaspete de untişor sunt antiscorbutice, antiastenice şi depurative. De asemenea, ajuta la refacerea sangelui si il curata de toxine. Cura cu untisor in stare proaspata amelioreaza circulatia sangvina. Doza zilnica recomandata este de 100 g pentru adulti si 50 g pentru copii. In cazul salatelor mixte sunt suficiente doar cateva frunzulite de untisor (maxim 1 legatura).

Daca vreti sa stiti in ce mod il puteti pastra ca sa va bucurati de proprietatile sale cat mai mult timp, atunci il puteti pastra fie uscat (si folosit in ceaiuri medicinale), fie sub forma de pesto, care rezista la frigider pana la 6 saptamani, sau se poate congela (gasiti aici reteta de pesto de untisor). Si acum, reteta mea de azi:

Suc verde cu untisor

Suc verde cu untisor

Ingrediente Suc verde cu untisor:

  • 2 mere verzi
  • 1/2 castravete
  • 1 legatura untisor proaspat
  • 3-4 frunze de salata
  • zeama de la 1/2 lamaie

Mod de preparare Suc verde cu untisor:

  1. Se spala toate ingredientele si se aseaza intr-un bol.
  2. Se trec toate prin storcatorul de fructe.
  3. Se adauga zeama de lamaie imediat si se amesteca usor.
  4. Se serveste ca atare, sau se mai adauga putina apa plata, daca este prea concentrat (eu l-am preferat ca atare)

Pofta buna!

 

5 Comments

  1. Foarte sanatos suculetul acesta !
    Mai ales dupa toate bunatatile avute pe masa in aceste zile de sarbatoare !
    Sarbatori pascale minunate sa ai, alaturi de cei dragi tie !
    Paste fericit !
    Te tzuc…

  2. Dia unde gasesc untisor? Stii cumva cum i se spune pe engleza, ca sa ma pot uita aici, in UK? Multumesc.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: